Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

«Μαύρες λίστες»

«Μαύρες λίστες» με φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «κλέβουν» από το Δημόσιο το ΦΠΑ, εταιρίες «φαντάσματα» που δεν έχουν υποβάλλει στην εφορία ούτε μια δήλωση ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος αλλά έχουν συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Με «όπλο» το...
Taxis η ΓΓΠΣ διενεργεί νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα και κρυφές συναλλαγές. Το σχέδιο των νέων διασταυρώσεων εξετάσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτελικής Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλλη.

Με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η Γ.Γ.Π.Σ. στήνει «μπλόκο» σε:

1.Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο έντυπο Ε9 και απέφυγαν την πληρωμή του ΕΤΑΚ.
2.Φορολογούμενους με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που δεν δήλωσαν του τόκους που εισέπραξαν και απέφυγαν την πληρωμή φόρου.
3.Επιχειρήσεις με απότομες αλλαγές στον τζίρο τους από χρήση σε χρήση, οι οποίες είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.
4.Εμπόρους που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών και εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στον τζίρο που δηλώνουν στην εκκαθαριστική ΦΠΑ.
5.Επιτηδευματίες που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.
6.Επιχειρήσεις με ενδοκοινοτικές συναλλαγές που εισπράττουν παράνομα μεγάλα ποσά ΦΠΑ.
7.Επιτηδευματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
8. Εταιρίες «φαντάσματα». Ήδη έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 2.200 επιχειρήσεις να εμπλέκονται σε εικονικές συναλλαγές η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.