Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ KAI ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΣ

Η διαδικασία της απολύσεως, το ποσόν και ο τρόπος καταβολής της αποζημιώσεως εξαρτώνται από την ιδιότητα του απολυομένου ως υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτου.

Υπάλληλος μεν θεωρείται ο μισθωτός που παρέχει αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο εργασία μη σωματική (πνευματική) ενώ εργατοτεχνίτης (ή υπηρέτης), ο μισθωτός που παρέχει εργασία κατά κύριο λόγο σωματική. Αποκλειστικό και μόνο κριτήριο αποτελεί το είδος της εργασίας του μισθωτού, σε καθήκοντα υπαλλήλου ή εργάτου.
Συνάδελφοι
Επίσης είναι άνευ σημασίας για το χαρακτηρισμό ενός εργαζόμενου ως υπαλλήλου ή εργάτη ο τρόπος αμοιβής του, δηλαδή αν αμείβεται με ημερομίσθιο ή με μηναίο μισθό. Το γεγονός ότι αμείβεται με ημερομίσθιο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι εργάτης.
Συνάδελφοι
Τα Δικαστήρια, κρίνοντας επί συγκεκριμένων περιπτώσεων μισθωτών και εφαρμόζοντας το ουσιαστικό κριτήριο χαρακτήρισαν ορισμένους μισθωτούς ως υπαλλήλους ή εργατοτεχνίτες. τα στοιχεία τα οποία διακρίνουν τον ιδιωτικό υπάλληλο από τον εργάτη είναι η εμπειρία, η θεωρητική μόρφωση, η επίδειξη πρωτοβουλίας και η ανάληψη της ευθύνης κατά την εκτέλεση της εργασίας.
Συνάδελφοι
Με τη βοήθεια των συμπληρωματικών αυτών κριτηρίων τα δικαστήρια εξετάζουν την ουσία της προσφερόμενης εργασίας και δεν στηρίζουν την κρίση τους σε απλά εξωτερικά ή τυπικά γνωρίσματα, όπως π.χ. αν η εργασία είναι γραφική, αν πρόκειται για το χειρισμό μηχανής κ.o.κ..
Συνάδελφοι
Έτσι, κατ’ εφαρμογή των προηγούμενων συμπληρωματικών κριτηρίων ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν κριθεί από τα δικαστήρια ότι είναι υπάλληλοι, ενώ άλλοι ότι είναι εργάτες.
Συνάδελφοι
Συνάδελφοι, εάν απολύσετε τεχνίτη εκτυπωτή προκειμένου να μην υποπέσετε σε χρηματικούς εκβιασμούς, ορίστε έναν υπεύθυνο παραγωγής για όλο το τυπογραφείο (μπορεί να είσαστε και οι ίδιοι). Ο υπεύθυνος θα ελέγχει την ποιότητα της δουλειάς (πνευματική εργασία) και θα υπογράφει σε ένα απλό χαρτί ή τετράδιο το οποίο μπορείτε να το ονομάσετε "Έντυπο ελέγχου και ποιότητας παραγωγής της κάθε εργασίας". Συνάδελφοι Με αυτόν τον απλό τρόπο ο τεχνίτης εκτυπωτή ασχολείται μόνο με τον χειρισμό της μηχανής (σωματική εργασία και όχι πνευματική).
Συνάδελφοι Σε περίπτωση απόλυσης αποζημιώνεται σαν εργατοτεχνίτης.

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------