Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στόχος να δυναμώνει η ταξική οργάνωση. Του Χρήστου ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ "Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων"

Η πείρα από την προσπάθεια για τη δημιουργία και λειτουργία σωματειακών επιτροπών αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχουν για την οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς, καθώς και στη σύνδεση μεταξύ εργαζομένων και ΔΣ Σωματείου. Με τη δημιουργία τους, οι σωματειακές επιτροπές μαζί με τη Διοίκηση του Σωματείου έκαναν παρέμβαση για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργάτες σε κάθε χώρο και είχαμε αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις για ειδικότητες, για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, για απολύσεις, για πλευρές που έχουν να κάνουν με την προσωπική και οικογενειακή ζωή των συναδέλφων (π.χ. ατυχήματα, ανάγκη για αίμα ή οικονομική βοήθεια κ.λπ.).

Αδυναμίες υπάρχουν στη σταθερή λειτουργία των επιτροπών. Δραστηριοποιούνται κυρίως όταν προκύπτουν ζητήματα στο χώρο τους. Υπάρχει ανάγκη για οργανωμένη ξεχωριστή μόνιμη επαφή του ΔΣ με τις επιτροπές και τους πρωτοπόρους εργάτες τόσο για τα ιδιαίτερα ζητήματα του κάθε χώρου, αλλά κυρίως για τη γενίκευση της πείρας στον κλάδο, την πολιτικοποίηση της πάλης στο επίπεδο της εξουσίας. Καλύτερα βήματα έγιναν σε επιτροπές που είναι χρεωμένες και παρακολουθούνται μόνιμα από συγκεκριμένα μέλη της Διοίκησης. Το κυριότερο πρόβλημα που συναντάμε είναι η παρέμβαση της εργοδοσίας να ματαιώσει τη δημιουργία τους. Εχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, που απολύουν, πιέζουν ή απειλούν εργαζόμενους για να τους τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν τη δημιουργία επιτροπής. Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα, μετά τη δημιουργία της επιτροπής, από την εργοδοσία, είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης στον εργοδοτικό μηχανισμό, στη λογική «εδώ να βρούμε λύσεις για το μαγαζί μας» ή «ας αφήσουμε απ' έξω τα Σωματεία, το ΠΑΜΕ» κ.λπ. Βασική προϋπόθεση να ξεκόβουμε από κάθε αυταπάτη με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η Επιτροπή πρέπει να γίνει μοχλός για τη δράση από τα κάτω. Γι' αυτό, το κύριο για μας δεν είναι απλά η δημιουργία μιας Επιτροπής, αλλά να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προσεγγίζει η Επιτροπή το ταξικό κίνημα μέσα από την καθημερινή της δράση. Οι θέσεις του ΠΑΜΕ να φτάνουν μέχρι τα κάτω και να κινητοποιούνται μάζες σε αυτή την κατεύθυνση. Οσο επιτυγχάνεται αυτό, τόσο η πείρα δείχνει ότι οι Επιτροπές επιτελούν το ρόλο τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σταθερότητα στη δράση τους. Όπου προχωράμε οργανώνοντας σωστά τη δουλειά για το στήσιμο επιτροπών παίρνοντας όλα τα μέτρα, συζήτηση με πρωτοπόρους εργάτες, μέτρα για την επιτυχία γενικών συνελεύσεων, προσανατολισμό, έχουμε καλά αποτελέσματα. Ολες οι Σωματειακές Επιτροπές έχουν εκλεγεί μετά από γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Μέτρα τέτοια χρειάζεται να παίρνουμε ακόμη και όταν η δημιουργία της επιτροπής γίνεται γρήγορα, σε ώρες που οι εργαζόμενοι κάνουν βήματα λόγω οξυμένων προβλημάτων στο χώρο δουλειάς τους. 

Πάλι θέλει ολοκληρωμένη οργάνωση, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί η επιτροπή να πέσει στα χέρια της εργοδοσίας μέσα από μηχανισμούς εργοδηγών - προϊσταμένων κ.λπ. Είχαμε τέτοιο παράδειγμα αρνητικό, που γρήγορα όμως διαλύθηκε. Με τη συνεχή παρέμβαση του σωματείου, η επιτροπή κατέπεσε στα μάτια των εργατών, παραιτήθηκαν όσοι συνεπείς εργάτες είχαν εκλεγεί και διαλύθηκε. Όμως, προσωρινά έστω, η εργοδοσία απέκτησε δύναμη. Δεν πρέπει στιγμή να αδρανούμε, διότι οι μηχανισμοί του εργοδότη στο χώρο είναι πανίσχυροι. Σαν ταξικό κίνημα πρέπει να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα οργανωτικά, τεχνικά, ιδεολογικά μέτρα, ώστε η προσπάθεια δημιουργίας της σωματειακής επιτροπής να είναι σε όφελος της υπόθεσης της εργατικής τάξης και όχι εμπόδιο στον αγώνα αυτό.

Οι επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης από την καπιταλιστική κρίση μας δίνουν καινούριες δυνατότητες, αυξάνουν την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Με σχέδιο και στόχο, πρέπει να δημιουργήσουμε σωματειακές επιτροπές, πρώτα απ' όλα στους περισσότερους μεγάλους χώρους δουλειάς. Εκείνο που ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι η ίδια η καπιταλιστική κρίση δημιουργεί και αρνητικά δεδομένα (φόβο, διότι με την απόλυση είναι αδύνατον να βρεις δουλειά) και άρα χρειάζεται παραπάνω και οργανωμένη ιδεολογικοπολιτική στήριξη για το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, τα αίτιά της και ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από αυτήν.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι Σωματειακές Επιτροπές να συνδέονται άμεσα με το κίνημα της γειτονιάς που αναπτύσσεται, με τις Λαϊκές Επιτροπές, για να οικοδομηθεί ο κοινός αγώνας με τα λαϊκά στρώματα που επίσης πλήττονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο μόνος δρόμος διεξόδου είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, η λαϊκή εξουσία - οικονομία, η σχεδιασμένη παραγωγή για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Είναι ο στέρεος λίθος ανάπτυξης του αγώνα για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα. Η οριστική λύση για το πέρασμα σε μία περίοδο ευημερίας όχι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, αλλά για την ίδια την εργατική τάξη. Να παίξει τον ιστορικό της ρόλο, να γίνει τάξη για τον εαυτό της.

Χρήστος ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------