Να μην οδηγούνται επιχειρήσεις στο κλείσιμο, με κύρια θύματα τους ίδιους τους εργαζομένους τους οποίους υποτίθεται ότι υπερασπίζονται οι επαγγελματίες σωτήρες τους.
Τα κομματικό-συνδικαλιστικά ιερατεία ποτέ δεν εμπιστεύθηκαν την εργατική βάση. Η κομματική συνδικαλιστική ηγεσία αισθανόταν πάντοτε πολύ ασφαλέστερη με τη διαιώνιση του οριζόντια δομημένου κομματικό-συνδικαλισμού, γιατί τόσο η σύσταση όσο και η λειτουργία τους κατά κανόνα ρυθμίζεται με εκ των άνω αποφάσεις.Στη δημοσιότητα δόθηκε η εγκύκλιος προς τους επιθεωρητές Εργασίας για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι εργοδότης και εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν κοινή έκθεση προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, που να δικαιολογεί την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης. Το συμβούλιο πρέπει να γνωμοδοτήσει εντός 20 ημερών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική.
Επισημαίνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της αιτιολογικής έκθεσης της επιχειρησιακής σύμβασης είναι η ύπαρξη επιχειρησιακού σωματείου.
Αν δεν υπάρχει, συνυπογράφουν το κλαδικό σωματείο ή ελλείψει αυτού η αντίστοιχη ομοσπονδία.
Η επιχειρησιακή σύμβαση ισχύει από την ημερομηνία υπογραφής της.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν είναι ατομικές συμφωνίες που υπογράφει κάθε εργαζόμενος με τον εργοδότη. Είναι «συλλογικές» συμφωνίες που υπογράφει το επιχειρησιακό συνδικάτο, όπου υπάρχει, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον εργοδότη. Την ευθύνη της ίδρυσης του συνδικάτου την έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και κανείς δεν τους αναγκάζει να το ιδρύσουν.
Τι λέει, λοιπόν, αυτή η ρύθμιση (Ν. 3845/2010) ; Πολύ απλά, επιτρέπει να συμφωνούνται ελεύθερα από σωματεία και εργοδότες μισθολογικές αυξήσεις σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο εξής θα επιτρέπεται η επιχειρησιακή σύμβαση ενός μεγάλου τυπογραφείου (τυποεκδοτική) και ενός μικρού στην κοκκινιά με μία 2/χρωμη να μην προβλέπουν αναγκαστικά τις ίδιες αποδοχές σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση των Λιθογράφων. Η οικονομικώς αδύνατη επιχείρηση θα μπορεί να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους του προσωπικού του αυξήσεις μικρότερες από αυτές της κλαδικής. Παράλογο; Μάλλον σωτήριο.
Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ
Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;
Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;