Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

9 στις 10 επιχειρήσεις «κόβουν» μεταχρονολογημένες επιταγές.

Στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν οι τράπεζες το ποσό των μεταχρονολογημένων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, με το οποίο οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν σχεδόν το 40% των υποχρεώσεών τους. Ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος ανεβάζει το ποσό αυτό αρκετά υψηλότερα, κάνοντας λόγο για άνω των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με την εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν ολόκληρο το 2008 ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμάται πως οι ημέρες απαιτήσεων από 131 ημέρες το 2007 για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί σήμερα σε περισσότερες από 150 ημέρες. Δηλαδή ένας πελάτης αγοράζει εμπόρευμα από την επιχείρηση και αυτή πληρώνεται ύστερα από 5 μήνες. Η επιχείρηση για να ξεπεράσει αυτό το κενό στη ρευστότητα πληρώνει με καθυστέρηση άλλων 5 μηνών τους προμηθευτές της κ. ο. κ. Στους ενδιάμεσους κρίκους της αλυσίδας, βασικό ρόλο παίζουν οι μεταχρονολογημένες επιταγές και άλλα αξιόγραφα, όπως γραμμάτια κ. λπ. Αν διαταραχθεί έστω και ένας κρίκος της αλυσίδας αυτής, τότε κινδυνεύει να ξεσπάσει ένα ντόμινο επισφαλειών που μπορεί να τινάξει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας στον αέρα.
Ενα μεγάλο μέρος των μεταχρονολογημένων επιταγών προεξοφλείται νωρίτερα μέσω τραπεζών. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί ως εξής: Μία επιχείρηση συγκεντρώνει τις επιταγές από διάφορους πελάτες εκδόσεως διαφόρων τραπεζών. Τις καταθέτει στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται. Η τράπεζα τις κρατά ως εγγύηση μέχρι την ημερομηνία πληρωμής και δίνει στην επιχείρηση το 80% της αξίας με επιτόκιο 7-8%. Λόγω της κρίσης και του φόβου των επισφαλειών η χρηματοδότηση αυτή γίνεται πιο δύσκολα. Πριν από την κρίση οι τράπεζες δέχονταν επιταγές με πληρωμή έως και 11 μήνες μετά, ενώ τώρα μέχρι 6 με 9 μήνες. Πριν από την κρίση οι τράπεζες πλήρωναν το 90% της αξίας, ενώ τώρα το πολύ 80%. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν δέχονται καθόλου επιταγές για χρηματοδότηση. Μόλις πληρωθεί η τράπεζα από τις επιταγές καταβάλει στην επιχείρηση το υπόλοιπο 20% που του παρακράτησε στην αρχή. Αν υπήρξε κάποια ακάλυπτη, αφαιρείται από το υπόλοιπο 20%. Το μέσο ποσοστό προεξόφλησης, μεταξύ όσων καταφεύγουν στη λύση αυτή, υπολογίζεται γύρω στο 60% της συνολικής αξίας των μεταχρονολογημένων επιταγών, δηλαδή σε 100 με 120 δισ. ευρώ.

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------