Εδώ και δεκαετίες όλη συζήτηση για την ΑΟΖ αφορούσε πάντα το Καστελόριζο, τη στρατηγική θέση που έχει και ο ρόλος που θα διαδραματίσει στα εθνικά μας συμφέροντα.
Τελικά όπως φαίνεται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το Καστελόριζο (όπως και η Κύπρος), πέφτει… μακριά. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία με την Αίγυπτο η οποία όμως δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά αντιθέτως παραχωρεί στην Τουρκία μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας.
Αυτοί είναι οι χάρτες που αποτυπώνουν την ξεκάθαρη κατάσταση, αναφορικά με την περιοχή που κερδίζει η Ελλάδα από την υπογραφή της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και της περιοχής που μένει έξω και που είναι όλη η περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.
Είναι αλήθεια ότι η περιοχή που αποδίδεται στην Ελλάδα από την υπογραφή με την Αίγυπτο, τέμνει το «λοξό» τουρκολυβικό σύμφωνο, με το οποίο συμπίπτουν σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αφήνει έξω το κρίσιμο και στρατηγικό Καστελόριζο.
Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη η διαγραμμισμένη περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού (κόκκινη γραμμή) είναι η ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία και που θεωρεί ότι της ανήκει.
Πάνω φαίνεται η τουρκική ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία σε συνάρτηση με το λοξό τουρκολυβικό σύμφωνο, το οποίο όμως τώρα «κόβεται» από την Ελληνική ΑΟΖ μετά την υπογραφή της με την Αίγυπτο.
Στον τρίτο χάρτη φαίνεται η ελληνική ΑΟΖ (με κίτρινη διαγράμμιση), η οποία όμως έχει απωλεσθεί σήμερα, η ΑΟΖ της Κύπρου και η ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία και το τουρκολιβυλικό σύμφωνο.
Παραπάνω φαίνεται η περιοχή της ΑΟΖ που αποδίδεται στην Ελλάδα (μεταξύ των δύο κόκκινων γραμμών) και με την μπλε γραμμή το όριο μεταξύ της μερικής οριοθέτησης Ελλάδας-Αιγύπτου.
Εδώ φαίνεται η οριστική απώλεια της ΑΟΖ για την Ελλάδα λόγω μειωμένης επήρειας της Κρήτης που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία δεν μπορεί να αναστραφεί πλέον. Με το ανοικτό κόκκινο φαίνεται όλη η ελληνική ΑΟΖ που κανονικά θα έπρεπε να είχε ανακηρύξει η Ελλάδα. Ανάμεσα στις δύο κάθετες γραμμές είναι η ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο. Η οριζόντια γραμμή είναι το όριο ανάμεσα στις δύο ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Δυτικά όμως (αριστερά στον χάρτη) όλη αυτή η περιοχή νότια της Κρήτης με το ροζ χρώμα που ανήκει στην Ελλάδα ως νόμιμη χάραξη ΑΟΖ χάνεται εξαιτίας της μειωμένης επήρειας της Κρήτης. Το ίδιο συμβαίνει και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού. Όλη αυτή μεγάλη περιοχή χάνεται επίσης για την Ελλάδα.
Η κατάσταση είναι σίγουρα μπερδεμένη ακόμη και με τους χάρτες και η συνέχεια αναμένεται με… ενδιαφέρον