Του Άρη Σπίνου
Δεν είναι όλοι οι δικαστές σε payrol επιχειρηματιών! Νέα εξέλιξη στην υπόθεση των ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς με κατηγορούμενο τον πρώην αφεντικό του πιστωτικού Ιδρύματος, Μιχάλη Σάλλα, τον πρώην αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πανταλάκη, τον πρώην γενικό διευθυντή, Κωνσταντίνο Γεωργίου και 25 ακόμη πρόσωπα.
Μια εισαγγελική πρόταση φωτιά ζητεί να κάτσουν στο σκαμνί οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης των αγοροπωλησιών.
Με πρόταση τής εισαγγελέως Αγγελικής Κουρινιώτη στο αρμόδιο ∆ικαστικό Συμβούλιο ζητείται η παραπομπή των κατηγορούμενων προσώπων σε δίκη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας λόγω της ζημίας ύψους 3.000.000 ευρώ που φέρεται να υπέστη η περιουσία της Τράπεζας εξαιτίας ενός ασύλληπτου παιχνιδιού με αγοραπωλησίες αλλά και αγορές μετοχών.
Η συγκεκριμένη δικογραφία έχει περάσει από χίλια κύματα, καθώς η δίωξη ασκήθηκε τον Απρίλιο του 2017, κατόπιν παραγγελίας του πρώην Οικονομικού Εισαγγελέα, Γαληνού Μπρη, και έκτοτε βρισκόταν στα χέρια της πέμπτης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών.
Στο πλαίσιο των απολογιών κλήθηκαν οι κατηγορούμενοι οι οποίοι, πάντως, αρνήθηκαν ότι η Τράπεζα ζημιώθηκε. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2019 ψηφίστηκε, όμως, ο νόμος της Νέας ∆ημοκρατίας, ο οποίος ουσιαστικά αμνήστευε τα τραπεζικά στελέχη, καθώς για τις περιπτώσεις απιστίας προέβλεπε ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάθεση έγκλησης από την πλευρά της Τράπεζας.
Στις 12-2019 οι δικαστικές Αρχές απεύθυναν ερώτημα, εξαιτίας του νέου Νόμου, προς την Τράπεζα Πειραιώς εάν επιθυμεί να προχωρήσει σε κατάθεση έγκλησης. Η Τράπεζα απάντησε στην ανακρίτρια που χειριζόταν την υπόθεση, στις 5 Φεβρουαρίου 2020, υποστηρίζοντας ότι το αρμόδιο όργανο δεν είχε αποφασίσει το τι θα πράξει. Τελικά η καταληκτική ημερομηνία της 19ης Μαρτίου σε ό,τι αφορά την κατάθεση της έγκλησης ή όχι, πέρασε χωρίς να γίνει κάποια νομική ενέργεια από μέρους της Τράπεζας.
Στις 19 Αυγούστου 2020 η εισαγγελέας, Κουρινιώτη, με την υπ’ αριθ. 2326/2020 πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών πρότεινε, βάσει το νέου Νόμου, να παύσει η ποινική δίωξη κατά των κατηγορουμένων, καθώς, όπως επεσήμανε, μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020 η Τράπεζα Πειραιώς δεν είχε υποβάλει έγκληση.
Ωστόσο, το ∆ικαστικό Συμβούλιο με το υπ’ αριθ. 2733/2020 βούλευμα που εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 διέταξε τη διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης. Στη νέα εισαγγελική πρόταση σημειώθηκε η απόλυτη ανατροπή καθώς, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες η εισαγγελική λειτουργός ζητεί από το Συμβούλιο την παραπομπή των εμπλεκομένων προσώπων για το κακούργημα της απιστίας, της άμεσης συνέργειάς και της απλής συνέργειας. Τον τελευταίο λόγο, πάντως, θα έχει και πάλι το ∆ικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη.
Το ιστορικό
Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι δικαστικές Αρχές κατάφεραν να καταγράψουν ένα απίστευτο αλισβερίσι, αφού ο Μιχάλης Σάλλας αλλά και στενοί συνεργάτες του στην Πειραιώς, εμφανίστηκαν, το 2006, να αγοράζουν σε τιμές «Black Friday» πέντε καταστήματα από τις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας του μεγαλοτραπεζίτη και στη συνέχεια να τα πουλάνε στην τράπεζα σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική τους. ∆ηλαδή, η Πειραιώς εμφανίστηκε να δανειοδοτεί τις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Σάλλα ώστε να αγοράσουν τα ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια αγοράζει η ίδια σε υψηλότερες τιμές, την περίοδο που ο Μιχάλης Σάλλας ήταν επικεφαλής της τράπεζας! Από τη δικαστική έρευνα προέκυψαν τα εξής:
– Πέντε εταιρείες που σχετίζονταν με τον Σάλλα είχαν αγοράσει τα συγκεκριμένα ακίνητα (τα δύο μάλιστα από την ίδια την Πειραιώς, το 2003) με δάνειο το οποίο τους είχε χορηγήσει η… Πειραιώς για τον σκοπό αυτό. Στη συνέχεια εξοφλούσαν το δάνειο πάλι με χρήματα τής… Πειραιώς, και συγκεκριμένα με μέρος των χρημάτων που έπαιρνε ο παρένθετος από την πώληση του ακινήτου στην ίδια την Πειραιώς.
– Μέσα, δε, σε διάστημα μόλις πέντε ημερών η Πειραιώς αγόραζε από τον παρένθετο τα ίδια ακίνητα σε πολλαπλάσια τιμή.
Το οξύμωρο, βέβαια, είναι, όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς, ότι για τα συγκεκριμένα καταστήματα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον απόκτησης η ίδια η Τράπεζα προτού αγοραστούν από τις εταιρείες. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλα έγιναν προκειμένου «οι υπεύθυνοι της εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς να προσπορίσουν παράνομο όφελος στον εαυτό τους ή και στις εταιρείες συμφερόντων τους, με αντίστοιχη βλάβη της περιουσίας της τράπεζας».
Μάλιστα, στην πρότασή της, τον περασμένο Αύγουστο, προς το ∆ικαστικό Συμβούλιο η εισαγγελέας, Κουρινιώτη, αναφερόταν και σε ένα ακόμη παράδοξο το οποίο συνέβη τον Φεβρουάριο του 2016. Η κυπριακή εταιρεία Copiuso Holdings Limited, η οποία φέρεται να εκπροσωπείται από τον Ηλία Κυριακίδη, εμπλεκόμενο στην υπόθεση Libra-Πειραιώς, αγόρασε (10 χρόνια μετά) τα επίμαχα ακίνητα στο ίδιο, περίπου, αντίτιμο που είχε καταβληθεί για την αγορά τους το 2006. Το πλέον περίεργο αλλά και ύποπτο για τις εισαγγελικές Αρχές, που κάνουν λόγο για μεθόδευση, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συσταθεί δύο μήνες πριν, δηλαδή τον ∆εκέμβριο του 2015, και ενώ τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είχαν κληθεί ήδη ως ύποπτα από τις εισαγγελικές Αρχές. Η δικαστική έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη πώληση ήταν μεθοδευμένη προκειμένου να αποδειχτεί ότι στο τέλος της ημέρας δεν υπήρξε ζημία!
Από την πλευρά τους, πάντως, οι κατηγορούμενοι τόσο στις έγγραφες εξηγήσεις όσο και στην απολογία τους επεσήμαναν ότι η μεταβίβαση των ακινήτων στα φυσικά πρόσωπα έγινε εν αγνοία της Τράπεζας, ότι οι πραγματογνώμονες δεν κατέληξαν σε σωστά συμπεράσματα, καθώς δεν συνυπολόγισαν την ειδική αξία των ακινήτων και ότι δεν υπήρξε ζημία, καθώς η Copiuso τα αγόρασε τον Φεβρουάριο του 2016 στην τιμή που είχαν πουληθεί το 2006.