Έχει τεθεί σε ισχύ ένας νέος κανονισμός της ΕΕ, που επιτρέπει την χρήση σκόνης αλευροσκουλήκια στην βιομηχανία τροφίμων.
Η ΕΕ επέλεξε να αντικαταστήσει τα προϊόντα από τους αγρότες με αλευροσκούληκα, και έχει εγκρίνει την χρήση σκόνης εντόμων στο ψωμί, το τυρί και τα ζυμαρικά.
Κανείς στην Ευρώπη δεν ανησυχεί αν η κατανάλωση εντόμων από ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες;
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Στις 20 Ιανουαρίου 2025, η Επιτροπή ενέκρινε την διάθεση στην αγορά αλεύρου επεξεργασμένου με υπεριώδη ακτινοβολία ολόκληρων προνυμφών Tenebrio molitor (κίτρινο αλευροσκουλήκι) ως νέας τροφής.
Η έγκριση αφορά το κατεργασμένο με υπεριώδη ακτινοβολία (UVB) άλευρο που λαμβάνεται από ολόκληρες, θερμικά επεξεργασμένες και αλεσμένες προνύμφες Tenebrio molitor (κίτρινο αλευροσκουλήκι).
Ο όρος «αλευροσκώληκας» αναφέρεται στην προνυμφική μορφή του Tenebrio molitor , ενός είδους εντόμου που ανήκει στην οικογένεια των Tenebrionidae (σκούρα σκαθάρια).
Προορίζεται να διατεθεί στην αγορά ως συστατικό τροφίμων σε διάφορα προϊόντα διατροφής για τον γενικό πληθυσμό ακόμα και σε μικρά παιδάκια.
Οι υφιστάμενες εγκρίσεις αυτών των εντόμων ως νέων τροφίμων θα επιτρέψουν στους αιτούντες να διαθέτουν τα διάφορα είδη εντόμων στην αγορά της ΕΕ.
καλή όρεξη σε όλους.....
Και μην ξεχνάτε ποτέ... ότι τρώτε αυτό είστε και έτσι σας βλέπουν και σας αντιμετωπίζουν