Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Θα τα καταφέρουμε και πάλι

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο και πρωτόγνωρη για τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία που βιώνουμε στις επιχειρήσεις μας, θα ήθελα να σας απευθύνω ένα χαιρετισμό και να σας παροτρύνω να κρατηθούμε ΟΛΟΙ στο δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στις 10 - 13 Ιουνίου 2010 πήρα μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση της INTERGRAF που οργανώθηκε από την Βουλγαρία και πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, όπου παρευρέθησαν 16 χώρες από την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν τα εξής:
- Οικονομία:
Σχεδόν όλες οι αναπτυγμένες χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Σκανδιναβία) αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ. Στο πρώτο 4μηνο του 2010 έχουν θετικό ρυθμό
ανάπτυξης 0,8%.
Να θυμίσουμε ότι η κρίση για αυτές τις χώρες ξεκίνησε έντονα το 2008 και κορυφώθηκε το 2009. Σχεδόν 2 χρόνια μετά αρχίζει η ανάκαμψη.
Οι μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία) είναι ακόμα στα δύσκολα και τέλος οι Βαλκανικές και ανατολικές χώρες είναι σε βαθιά κρίση.
Η προσπάθεια που γίνεται από όλους είναι να κρατηθούν οι επιχειρήσεις σε λειτουργία και να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Αυτό βέβαια γίνεται με κοινή συμφωνία και από τα δύο μέρη. Σε όλες σχεδόν τις χώρες για 3 χρόνια είναι παγωμένες οι συμβάσεις (2010-12).
- Περιβάλλον:
Πολλές νέες νόρμες ετοιμάζονται στις Βρυξέλες για το περιβάλλον (διαλύτες, ενέργεια, απόβλητα). Πρέπει να αρχίσουμε να ενημερωνόμαστε και να προετοιμαζόμαστε
ανάλογα. Οι αλλαγές θα είναι υποχρεωτικές και άμεσες.
Στην Ε.Ε. υπάρχουν διάφορα θέματα που είναι σε εξέλιξη και αφορούν αποκλειστικά τις Γραφικές Τέχνες και ξεκινάνε με πρωτοβουλία είτε της INTERGRAF (Βρυξέλες) είτε από τις χώρες μέλη της.
Θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώνουμε για τις ενέργειες αυτές και αν κάποιο μέλος θέλει να ασχοληθεί περισσότερο ή τον ενδιαφέρει προσωπικά, μπορούμε να στείλουμε ενημέρωση για περαιτέρω επεξεργασία (γλώσσα κειμένων Αγγλικά).

Ένα βασικό θέμα που αντιμετωπίζουμε εμείς σαν Ελλάδα σε αυτές τις συνεδριάσεις, είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε επίσημα στοιχεία που να αφορούν τις Γραφικές
Τέχνες και να αντανακλούν την πραγματική εικόνα της Εκτυπωτικής Βιομηχανίας.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να απαντήσουμε σε ερωτηματολόγια που θα ετοιμάσουμε ώστε να μπορούμε και εμείς να δώσουμε ανάλογα επίσημα στοιχεία.
Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση στον Κυβερνητικό μηχανισμό, με την καλή έννοια, ώστε να προωθούμε προβλήματα, αδυναμίες και γενικά θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τον κλάδο μας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία βοήθεια, καμία εξέλιξη και κατ’ επέκταση καμία πρόοδος σε θέματα που μας απασχολούν χρόνια τώρα.
Τέλος, η συνεδρίαση έκλεισε με ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί όλους σε όλη την Ευρώπη. Την προμήθεια του χαρτιού, την επάρκεια του, τις τιμές του και τις αυξήσεις που ήδη ξεκίνησαν και αυτές που έχουν αναγγελθεί.
Άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που συνεχώς μειώνονται τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, απορροφώντας και τις αυξήσεις, αλλά και τον τρόπο πληρωμής.
Θα πρέπει λοιπόν να συσπειρωθούμε και να αντιδράσουμε. Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε το μέλλον των μαγαζιών μας θωρακίζοντας με στρατηγικές αποφάσεις.
- Αναδιοργάνωση.
- Δημιουργία Στρατηγικού σχεδιασμού.
- Καθημερινός έλεγχος σε όλες τις πηγές κόστους. Βελτίωση παραγωγής, μείωση σκάρτων και φύρας.
- Καλύτερο ποιοτικό έλεγχο για να μην έχουμε επαναλήψεις.
- Συχνή επικοινωνία με το προσωπικό μας ώστε να συμβάλλουν και αυτοί στην ομαδική προσπάθεια.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι Γραφικές Τέχνες τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκαν σε έντυπη επικοινωνία. Η δημιουργικότητα, οι εφαρμογές και ιδιαίτερα η τεχνολογία έχουν κάνει τον κλάδο μας ένα αναγκαίο και ζωντανό κύτταρο της οικονομίας.
Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε τις τιμές, δεν πάνε παρακάτω. Ας προβάλουμε ο καθένας από την μεριά του τι μπορεί να κάνει καλύτερα και να αρχίσουμε πάλι να σκεφτόμαστε
το μέλλον με αισιοδοξία. Θα τα καταφέρουμε και πάλι.
Με φόντο το απέραντο Γαλάζιο της χώρας μας, τις αποχρώσεις του Κίτρινου στα ηλιοβασιλέματα, της Ματζέντα στα κόκκινα φρούτα του καλοκαιριού και του Μαύρου για
το κοντράστ των απίστευτων εικόνων που ζούμε όλοι αυτή την εποχή,
σας εύχομαι δροσερές και αισιόδοξες διακοπές.

Γρηγόρης Κόκκορης
Πρόεδρος ΣΕΜΕΕ

PAΔOY 4, 104 46 AΘHNA, 
THΛ.: 210.82.12.300, FAX: 210.82.50.066
www.semee.gr

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------