Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Tο ellhniko κράτος, οδήγησε τον Σωκράτη Μαλκότση σε πτώχευση(!) μόλις ...τόλμησε, να βγάλει Ελληνικής κατασκευής Τ ρ α κ τ έ ρ


ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΟΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΛΟΙ! ΙΔΙΩΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ! ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΕΙ ΤΙΣ (ΑΘΑΝΑΤΕΣ) ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ! ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΙΧΕ ΑΛΛΕΣ ..."ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ"... (ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ!)
Η ανεπανάληπτη 'μηχανή Μαλκότση', που κελαηδούσε στις ακροποταμιές μαζί με τα αηδόνια. Πως το κράτος οδήγησε τον άτυχο Σωκράτη Μαλκότση σε πτώχευση!


Ο Σωκρατης Μαλκότσης είναι ιστορικά ο σημαντικότερος Έλλην κατασκευαστής μηχανών, που ξεπερνά διάφορους κατασκευαστές μηχανών (συνήθως diesel και ημι-diesel) που άκμασαν στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’20 και (κυρίως) τη δεκαετία του ’30, όπως dimadis-Kanakis στο Βόλο, Peteinaris στη Καλαμάτα, Siderides, ΒΙΟ, Koutroufis και πολλά άλλα στην Αθήνα.

Τοποθετημένος στον Πειραιά, πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Malkotsis παρήγαγε τους…
διάφορους τύπους βιομηχανικών μηχανημάτων.Μετά από τον πόλεμο παρήγαγε τα βιομηχανικά μηχανήματα για διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά εστίασε σταδιακά σχεδόν εξ ολοκλήρου, στις μηχανές diesel , και έγινε σύντομα η μεγαλύτερη επιχείρηση στον τομέα του!

[ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ο μικρασιατικής καταγωγής Σωκράτης Μαλκότσης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ, από όπου αποφοίτησε το 1919, και στο Πολυτεχνείο της Λιέγης, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του ένα χρόνο αργότερα. Μεταξύ 1921 και 1924, εργάστηκε στην εγκατάσταση κέντρων αυτόματης τηλεφωνίας στην Αμβέρσα, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα και ανοίξει τεχνικό γραφείο.

Το 1934, επεκτάθηκε στις μηχανικές κατασκευές ιδρύοντας, με κύριο μέτοχο την Τράπεζα Χίου, την «Τέχνικα Σ. Μαλκότσης Α.Ε. Γενικών και Τεχνικών Επιχειρήσεων».

Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το μηχανουργείο ασχολήθηκε με την κατεργασία εξαρτημάτων για το δίκτυο των σιδηροδρόμων, με μηχανουργικά δράπανα, εμβολοφόρους αντλίες βαθέων φρεάτων, μηχανήματα κατεργασίας μαρμάρων.
Στο πλαίσιο της προς πόλεμον προετοιμασίας, η εταιρεία συνεργάστηκε στενά με το Ελληνικό Πυριτιδοποιείο και Καλυκοποιείο του Μποδοσάκη κατασκευάζοντας βλήματα για λογαριασμό του Βασιλικού Ναυτικού, αλλά και όργανα ακριβείας, ένδειξη του υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας της επιχείρησης.

Κατά την Κατοχή, οι εγκαταστάσεις επιτάχθηκαν από τους Γερμανούς, οι οποίοι ανέθεσαν στην επιχείρηση εργασίες επισκευής πολεμικού υλικού. Το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού του εργοστασίου αποδεικνύεται από την τάχιστη αντιγραφή μιας πετρελαιομηχανής καταστρώματος, την οποία οι Γερμανοί είχαν παραδώσει για επισκευή.

Κατά την περίοδο 1945-1950, η εταιρεία ασχολήθηκε με την ανακατασκευή πετρελαιομηχανών και ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών για δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα.
Γύρω στο 1949, οι εγκαταστάσεις επεκτάθηκαν, χάρη σε χρηματοδότηση από το Σχέδιο Μάρσαλ. Οι πρώτοι πετρελαιοκινητήρες κατασκευάστηκαν τον Αύγουστο του 1949, ήταν τετράχρονοι, δικύλινδροι, αερόψυκτοι, με οριζόντια διάταξη των κυλίνδρων, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων τεχνικών είχε αυξηθεί σε 150 και είχαν αγοραστεί νέα μηχανήματα.

Δύο χρόνια αργότερα, σε συνεργασία με βρετανικό οίκο, ξεκίνησε η παραγωγή μονοκύλινδρου, κατακόρυφου, υδρόψυκτου πετρελαιοκινητήρα, ισχύος 10-12 ίππων. με κωδικό ΕΜ-1 – Ελσα Μαλκότση ήταν η κόρη του ιδρυτή της επιχείρησης].


60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ "ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ" 'ΤΡΑΚΤΕΡΣ' ΤΟΥ ΜΑΛΚΟΤΣΗ,
ΑΚΟΜΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Α Ξ Ι Ο Π Ι Σ Τ Α! (ΜΑ, ΑΦΟΥ ..."ΕΠΡΕΠΕ" ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ;;;)


Οι μηχανές Malkotsis, βρήκαν τη χρήση σε ποικίλες βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ τα πρότυπα μηχανών βαρκών έγιναν θρυλικά για την αξιοπιστία τους! Παρήχθη επίσης και μια σειρά ηλεκτρικών μηχανών.

Η σειρά diesel EM, περιέλαβε στις μηχανές που σχεδιάστηκαν συγκεκριμένα για την τροφοδότηση των οχημάτων και χρησιμοποιήθηκε στα πρότυπα αγροτικών τρακτέρ Malkotsis (Malkotsis em-2 και em-4) που εισήχθησαν το 1959.Τα τρακτέρ, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με μια βρετανική συμβουλευτική εταιρία, παρήχθησαν για μόνο μερικά έτη, λόγω ελλείψεως των χρηματοδοτικών και άλλων προβλημάτων, συμβάλλοντας τα μέγιστα και η ΠΛΗΡΗΣ έλλειψη κρατικής ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ, όπως άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει Δ Ι Α Χ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Σ (...) σε κάθε προσπάθεια αναπτύξεως και αναδείξεως στην παγκόσμια αγορά Ελληνικών – κυρίως – βαρέως τύπου προϊόντων ...

Ωστόσο και ο Μαλκότσης έπεσε θύμα του Ελληνικού ανάλγητου κράτους.
Λέγεται και μάλιστα 'μετ΄επιτάσεως', ότι τον Μαλκότση, τον έκλεισε ό Καραμανλής ο πρεσβύτερος.

Ότι του δόθηκε μια παραγγελία 1.000 μηχανών από την ΕΛΒΟ, για στρατιωτικά οχήματα.
Ο Μαλκότσης πήρε δάνειο από την ...Εθνική Τράπεζα (ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΕΔΩ! ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΤΗΣ, ΝΑΙ, ΠΟΤΕ ΤΗΣ, ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ 3Η ΦΟΡΑ, ΠΟΤΕ ΤΗΣ, "ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"! ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΟΥΜΕΘΑ ΜΕ ΤΥΧΟΝ ΑΦΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ...) για να φτιάξει την παραγγελία.

Όταν παρέδωσε τις μηχανές ό Μαλκότσης, η ΕΛΒΟ ...καθυστερούσε την πληρωμή τού λογαριασμού.
Η Εθνική όμως, ζητούσε τα λεφτά της και το κράτος, δεν "δεχότανε" συμψηφισμό.Έτσι η Εθνική έκανε κατάσχεση, έκλεισε ο Μαλκότσης, και 3.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ οι Ντιζελομηχανές τέρμα για την Ελλάδα!
Μά, θα πείτε, κάτι περίεργο συνέβαινε, αφού
Κρατική και η ΕΛΒΟ, "κρατική" και η Εθνική τότε...

Από την μια το κράτος μέσω της Εθνικής, ζητούσε τα χρήματα που είχε πάρει ο Μαλκότσης για να φτιάξει την παραγγελία.
Και από την άλλη, πάλι το ...κράτος, μέσω αυτή την φορά της ΕΛΒΟ, αρνούνταν (!!!) να πληρώσει τον Μαλκότση για τις μηχανές που παρήγγειλε.
Όπως ήταν φυσικό, όπως ήταν ΕΠΟΜΕΝΟ, (ΔΗΛΑΔΗ, όπως ήταν εκ των προτέρων ...ΚΑΛΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ) η εταιρεία πτώχευσε!

Και έμειναν στα χαρτιά και τα σχέδια του Σωκράτη Μαλκότση για το τρακτέρ που είχε αρχίσει να βγάζει... ["Στήστε αυτί" και ΑΚΟΥΣΤΕ, μία περίπου σκουριασμένη μηχανή, πολλών δεκαετιών πίσω, του φοβερού εκείνου κατασκευαστού μας, που τον ΕΞΟΝΤΩΣΕ το προδωμένο κράτος, πόσο "στρωτά" και ΟΜΑΛΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ και λειτουργεί...
ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΑΝ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ...ΚΑΤΑΡΡΙΨΟΥΝ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------