Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Αυτό τον στρατό θέλουνΝέα πρόκληση «επίδειξης αλβανικού αετού» στις ελληνικές ΕΔ


Η φωτογραφία έχει δημοσιευθεί σε Αλβανικά ΜΜΕ αλλά και στο Facebook. Όπως αναφέρουν οι Αλβανοί, ο εικονιζόμενος υπηρετεί στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και έστειλε την εικόνα στα Αλβανικά Media, λόγω της εθνικής εορτής για την απελευθέρωση της Αλβανίας.
Η 28η Νοεμβρίου 1912 είναι γνωστή στην Αλβανία και ως “Ήμερα της Σημαίας” και γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα από όλους τους Αλβανούς ανά την υφήλιο.
Η εικόνα είναι καθαρή και δεν φαίνεται να υπάρχει photoshop. Πρόκειται για μία ενέργεια, που έρχεται να προστεθεί στις τελευταίες προκλήσεις των Αλβανών μετά την δολοφονία Κατσίφα

ο στρατιωτικός πρέπει να αποταχθεί...

Ο υπολοχαγός Μιλτιάδης Τοκατλίδης πριν από περίπου 18 μήνες  α ρ ν ή θ η κ ε   να υπηρετήσει ως συντονιστής σε δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Για το συμβάν αυτό πέρασε αρχικά από Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο του επέβαλε ποινή φυλάκισης.

Αργότερα συγκλήθηκε το διαρκές στρατοδικείο Θεσσαλονίκης στο οποίο αθωώθηκε, καθώς κρίθηκε ότι «η υπηρεσία την οποία αρνήθηκε δεν εμπίπτει σε αρμοδιότητές του».

Κατόπιν αυτού, διατάχθηκε άρση της ποινής που επέβαλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο και σύγκλιση νέου Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο και όπως προαναφέραμε αποφάσισε την απόταξή του.

"Ε Λ Ε Ε Ι Ν Ο Σ ο Τσίπρας", φωνάζει ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΤΑΤΟΣ Ζάν Λίκ Μελανσόν!!!

Το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, «το ‘ριξε και πάλι απόψε το φαρμάκι του» για τον Έλληνα πρωθυπουργό…
 Πιο συγκεκριμένα σε μια συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFMTV, ο Μελανσόν έσπευσε να… εγκωμιάσει με περίτεχνα κοσμητικά επίθετα τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά:
Σχετική εικόνα

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μία από τις προσωπικότητες, τις πιο  ε λ ε ε ι ν έ ς   στην πολιτική ζωή της Ευρώπης », είπε ο Μελανσόν στο γαλλικό δίκτυο BFMTV αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σχετική εικόνα


«Δεν θέλω οι Γάλλοι να πιστέψουν ότι εάν εκλεγώ, θα είμαι ένας Τσίπρας… εγώ θα εφαρμόσω τη δική μου πολιτική», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εφαρμόζει πολιτικές που του  υ π α γ ο ρ ε ύ ο ν τ α ι,  μακράν από αυτές που προεκλογικά είχε υποσχεθεί

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Σαμπάνια χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Βήμα της Κυριακής» και τα έγγραφα που αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής» περιγράφουν τις διαστάσεις της υπόθεσης ΔΕΠΑ-ELFE, αφήνοντας έκθετους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέιλ που καίνε υπουργούς...

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που περιλαμβάνει στο ρεπορτάζ του το «Βήμα» επιβεβαιώνουν ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης γνώριζαν την εξέλιξη του υπέρογκου χρέους Λαυρεντιάδη, εμπλέκοντας στενούς συνεργάτες των υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργου Σταθάκη.
Συγκεκριμένα, το τρίτο και άκρως εμπιστευτικό email στάλθηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θεόδωρο Κιτσάκο, στους Στ. Αποστόλου και Μιχάλη Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Σε αυτό ο κ. Κιτσάκος υπενθυμίζει την «υφιστάμενη εκκρεμότητα αναφορικά με την ενδεχόμενη ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο σύνθετο πρόβλημα των υπερχρεωμένων ELFE». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «βιώσιμη λύση» που πρότεινε ήταν να υπογραφεί ένα MoU ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην ELFE, βάσει του οποίου θα ρυθμιζόταν η συνολική οφειλή 91-92 εκατ. ευρώ ως εξής:
-65 με 71 εκατ. ευρώ διά της μεταβίβασης των δύο βιομηχανικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης (52 στρέμματα στο sea access terminal Καλοχωρίου και 193 στρέμματα στα Διαβατά).
-17 με 18 εκατ. ευρώ μέσω διαγραφής «κουρέματος». Πρόκειται για ισόποσες χρεώσεις τόκων υπερημερίας των τελευταίων ετών.
-3 με 10 εκατ. ευρώ μέσω ρύθμισης ισόποσων δόσεων σε 18-24 μήνες εντόκως (EURIBOR +1%).
Προϋπόθεση για να υπογραφεί το MoU από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, επισημαίνει, είναι «να ληφθεί σχετική απόφαση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ, ήτοι ΤΑΙΠΕΔ 65% και ΕΛΠΕ 35%, μιας απόφασης που, κατά την άποψή μου, χρήζει σχετικής σύμφωνης γνώμης του υπουργού Ενέργειας ως καθ’ ύλην πολιτικού προϊσταμένου της ΔΕΠΑ».
Το σχέδιο πώλησης των ακινήτων
Τα έγγραφα που δημοσιεύει η «Καθημερινή» αποκαλύπτουν τη μεθόδευση που είχε ως στόχο την πώληση στη ΔΕΠΑ ακινήτων της ELFE πραγματικής αξίας 8,9 εκατ. ευρώ σε δεκαπλάσια τιμή προκειμένου να διαγραφούν αντίστοιχου ύψους χρέη.
Συγκεκριμένα, αν και η ΔΕΠΑ είχε από το 2011 έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή που αποτιμούσε την αξία αυτών των ακινήτων σε λιγότερο από 9 εκατ. ευρώ, ο κ. Κιτσάκος εμφάνισε στη συνέλευση του ΔΣ της ΔΕΠΑ (24 Οκτωβρίου 2016) έκθεση άλλης εταιρείας που αποτιμούσε τα ακίνητα στη δεκαπλάσια τιμή, ήτοι 90 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει τότε πως η δεύτερη μελέτη είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ELFE και όχι της ΔΕΠΑ.
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως, βάσει των εγγράφων, το μεν ακίνητο στο Καλοχώρι δεν ανήκε στην ELFE, αλλά είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, το δε ακίνητο στα Διαβατά είναι πολλαπλώς βεβαρυμένο από την αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος»

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Οι τελευταίες παπάτζες του Τσίπρα και της παρέας του

Τους 3.000 έφτασαν οι μετακλητοί υπάλληλοι το 2017, ενώ το 2014 ήταν 1.900. Η αύξηση των θέσεων και μισθών για μετακλητούς και συμβασιούχους ήταν μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης αναφέρει το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Καρκατσούλης.
Υπογράμμισε πως το συνολικό κόστος αμοιβής των μετακλητών εκτιμάται σε 54.000.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και σύμβουλοι του Μαξίμου που «παίρνουν 2 εκατ. ευρώ υπερωρίες»....
«Ενας που είναι 30 ετών και έχει μεταπτυχιακό αν μπει κανονικά στο δημόσιο θα πάρει 900 ευρώ, ο άλλος θα φτάσει τα 1800 ευρώ γιατί είναι μετακλητός», είπε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση «βλέποντας ότι έχει απαγόρευση προσλήψεων εκεί που μπορούσε να κάνει είναι με τους συμβασιούχους και τους μετακλητούς».

Σχετικά με τον αριθμό των συμβασιούχων, επισήμανε ότι έχει διπλασιαστεί και από τους 40.000 που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν φτάσει τους 100.000.

Μίλησε, δε, για την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των υπαλλήλων κάθε εργασιακής σχέσης στο Δημόσιο ανέρχεται σε 700.000 ενώ «τους πήραν (σ.σ. η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στους 600.000».

Αυξήσεις μισθών μόνο στο Δημόσιο
Αύξηση 17% στους μισθούς των μετακλητών υπαλλήλων έκανε η κυβέρνηση. 
Tα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι μέσα σε τρία χρόνια οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, αλλά και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών, σε υπουργεία κ.λπ. είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 16,7%.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισθοί αυξήθηκαν από τα 1.286,6 ευρώ που ήταν το 2014 στα 1.502 ευρώ το 2017.

Την ίδια περίοδο, μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 2,9%, έπεσε δηλαδή ο μέσος μισθός από τα 1.011,2 ευρώ το 2014 στα 982,4 ευρώ το 2017,ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους έχει μισθό πείνας στα 500 ευρώ




Βοθροκάναλα και ρατσισμός

Έχουν το δικαίωμα κατά την διάρκεια των δελτίων ειδήσεων οι δημοσιοκάφροι των καναλιών  να προσφωνούν ένα αρχηγό κράτους και μάλιστα της ΕΕ με τα επίθετα ακροδεξιός και εθνικιστής;;;

Δεν μπορώ να κατανοήσω αν έχουν το δικαίωμα αυτό. Γιατί όταν αναφέρονται για παράδειγμα στην Μέρκελ και τον Μακρόν δεν τους προσδιορίζουν επίσης.

Όχι, δεν το έχουν, όποια ιδεολογία κι αν αντιπροσωπεύει αυτός. 

Τέτοιου είδους προσφωνήσεις, εξυπηρετούν τα ρατσιστικά στερεότυπα των ''προοδευτικών'' δημοσιογράφων των δελτίων ειδήσεων. 

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Για τα χάλια του πειραιά οι αρμόδιοι κάνουν και καμία σύσκεψη για να δώσουν άλλοθι στους εαυτούς τους

 
Όταν ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης έλεγε ότι θα κάνει τουριστικό και επενδυτικό τον Πειραιά, δύσκολα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως μέσα σε τέσσερα χρόνια θα γέμιζε η πόλη με "παράτυπους δημότες"!

 Ουρές από "επενδυτές" στον Πύργο του Πειραιά! 
 
Έχουν κάνει κατάληψη σε κήπους πλατείες της πόλης δεκάδες άτομα αγνώστου προέλευσης που μπορεί να είναι " παράτυποι μετανάστες", πρόσφυγες, Ρομά, παραβατικοί, περιθωριακοί, άστεγοι, πλανόδιοι μικροπωλητές κ.α. 



«Destination Piraeus»: Έτσι ο Πειραιάς έγινε τουριστικός προορισμός! - Το κάμπινγκ στη Φρεαττύδα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζεται στο Γραφείο Ασύλου στην Τρούμπα που έχει μετατρέψει την γύρω περιοχή σε άτυπο hot spot.

Πειραιάς 2018 : Εικόνες ντροπής στην Τρούμπα - Αφοδεύουν στο δρόμο για να μη χάσουν την ουρά!
Ανάλογες εικόνες ντροπής για μια πολιτισμένη πόλη έχουν καταγραφεί κατά καιρούς σε διάφορα σημεία του Πειραιά, όπως Πλατεία Καραϊσκάκη,  στο λιμάνι, Τινάνειος κήπος, Πάρκο ΙΚΑ, Φρεαττύδα, Τερψιθέα, Ιπποδαμείας, Πλατεία Μυρτιδιώτισσας κα.

Στο ίδιο έργο θεατές

Η Δημοτική Αρχή Μώραλη δείχνει να παρακολουθεί αμήχανα σαν θεατής το φαινόμενο που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό και τείνει να διαμορφώσει μια μόνιμη κατάσταση στον Πειραιά.

Συνήθως οι αρμόδιοι του Δήμου Πειραιά ανακαλύπτουν τους "καταληψίες" κοινόχρηστων χώρων της πόλης μετά από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, αλλά δείχνουν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αποτελεσματικό. 

Είτε κάνουν καμία σύσκεψη για να δώσουν άλλοθι στους εαυτούς τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν έλλειψη προσωπικού στη Δημοτική Αστυνομία, που είναι σαν μην υπάρχει όπως τουλάχιστον ομολογούν οι ίδιοι.

 Κατεδάφισαν την "τουριστική βιτρίνα" του Πειραιά!
Στην καλύτερη περίπτωση, κάνουν αραιά και καθυστερημένα καμιά επιχείρηση -σκούπα  με την Αστυνομία που δείχνει τους καταληψίες οι οποίοι είτε είτε πάνε σε άλλο είτε επιστρέφουν αργότερα στο ίδιο σημείο.


Φιάσκο και με την επιχείρηση σόου για το παρεμπόριο στον Πειραιά παραβατικοι αλωνίζουν την πόλη ανενόχλητοι.

Πλήρωνε κορόιδο

Τα στοιχεία από την Εργάνη δείχνουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με τις θέσεις και τους μισθούς στο Δημόσιο. Τα στοιχεία από την τριετία 2014-2017 δείχνουν αυξήσεις μόνο στο Δημόσιο. Για την ακρίβεια αυξήθηκαν οι μισθοί που παίρνουν οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι συμβασιούχοι.
Μπορεί η κρίση να είναι εδώ και να έχει ρίξει τους μισθούς και τις συντάξεις όλων στα όρια της φτώχειας, όμως με βάση τα στοιχεία φαίνεται ότι κάποιοι ζουν σε… άλλη χώρα. Για την ακρίβεια φαίνεται ότι ζουν στη χώρα του Δημοσίου όπου οι μισθοί, σε αντίθεση από άλλους τομείς, αυξάνονται.
Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω Εργάνης δείχνουν ότι μέσα σε τρία χρόνια οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, αλλά και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών, σε υπουργεία κλπ είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 16,7%.
Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα στοιχεία οι μισθοί αυξήθηκαν από τα 1.286,6 ευρώ που ήταν το 2014 στα 1.502 ευρώ.
Για να μπορεί ωστόσο το Δημόσιο να δίνει αυξήσεις η πραγματική οικονομία έχει γονατίσει από τους φόρους και οι φόροι μαζί με τις εισφορές έχουν συρρικνώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Τα ίδια στοιχεία που δείχνουν αυξήσεις στο Δημόσιο δείχνουν ότι την ίδια περίοδο μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 2,9%, έπεσε δηλαδή ο μέσος μισθός από τα 1.011,2 ευρώ το 2014 στα 982,4 ευρώ το 2017.

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ Γ@Μ#ΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ;»


ollandos_main
«Καλωσορίσατε στην Ελλάδα…» γράφει ο Ολλανδός ιδιοκτήτης οινοποιείου στη Φλώρινα που είδε το «ευνοϊκό περιβάλλον» για τους επενδυτές να καταρρέει για τρία σεντς, υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ.  Την οργή του Ολλανδού ιδιοκτήτη του οινοποιείου Καρανίκα στη Φλώρινα προκάλεσε το μπλόκο της εφορίας στην πώληση αγροτεμαχίου...
προκειμένου με τα χρήματα που θα έπαιρνε να επεκτείνει τους αποθηκευτικούς χώρους του οινοποιείου. Η πώληση της γης κόλλησε στο χρέος του Λόρενς Χάρτμαν στην εφορία που φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των τριών λεπτών του ευρώ.  Σε μια οργισμένη ανάρτησή του στο facebook, ο κ.Χάρτμαν, γράφει: Καλωσορίσατε στην Ελλάδα: Δεν μπορώ να ανταλλάξω ένα κομμάτι γης, λόγω των χρεών μου στο ελληνικό κράτος. Σοβαρά; Πληρώνουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φόρους κάθε χρόνο και με παρεμποδίζουν για 3 κωλο σεντς. Γιατί δεν πάτε να γ…. όλοι εσείς στην εφορία και τη Βουλή;  Η ανάρτηση συνοδεύεται από το σημείωμα πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών των 3 λεπτών του ευρώ για τον κ.Χάρτμαν:  Ο Ολλανδός οινοποιός μίλησε για τηντραγελαφική υπόθεση στο voria.gr. O ίδιος εξήγησε:  «Πριν λίγο καιρό θέλαμε να πουλήσουμε μια έκταση προκειμένου να επενδύσουμε σε μια αποθήκη για την επιχείρηση μας. Είναι μια επένδυση που κάνουμε καθώς επιθυμούμε να επεκτείνουμε το οινοποιείο μας».


Ωστόσο ο οινοποιός, που συχνά ψέγει με αναρτήσεις του την ελληνική γραφειοκρατία, βρέθηκε εξ απροόπτου.
«Για να πουλήσουμε την έκταση έπρεπε να έχουμε φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο η υπάλληλος στη ΔΟΥ Φλώρινας μας είπε ότι χρωστάμε και έτσι δεν μπορούμε να πάρουμε ενημερότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρτμαν στο voria.gr.
Σύμφωνα με την εφοριακό επρόκειτο για οφειλή του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο ο Λόρενς Χάρτμαν επισήμανε ότι οι υποχρεώσεις της επιχείρησης όσον αφορά τον συγκεκριμένο φόρο έχουν καταβληθεί, με ένα ποσό ύψους 380 ευρώ.
Στην αναλυτική βεβαίωση για πληρωμή χρεών εκτός ρύθμισης ήρθε και η έκπληξη για τον επιχειρηματία. Το ποσό που εμπόδιζε τον ίδιο να προχωρήσει την επένδυση του ήταν τρία λεπτά του ευρώ.
«Ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω πως προέκυψε το συγκεκριμένο ποσό. Ίσως είναι λάθος, είσως είναι τόκοι, δεν μπορώ να ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι θα καθυστερήσει η διαδικασία για την αγορά του οικοπέδου και φυσικά της κατασκευής της αποθήκης», αναφέρει ο κ. Χάρτμαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ο οινοποιός είχε αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα με το ελληνικό φορολογικό σύστημα που όπως λέει δεν μπορεί να συνηθίσει και είχε βγάλει πωλητήριο στο οινοποιείο του λέγοντας πως ήθελε να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Δημάρχος Μεσολογγίου ΟΧΙ στη φιλοξενία προσφύγων: «Ιστορικοί, θρησκευτικοί, και λόγοι ασφαλείας είναι απαράβατοι για εμάς»



Την αντίδραση του δημάρχου Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου προκάλεσε η φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης.  Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος, ανέφερε ότι «ενημερώθηκα πως περίπου 150 πρόσφυγες, έφθασαν στην πόλη και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο». 

Όμως, όπως πρόσθεσε, «το δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία, αναγνωρίζουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά λόγοι ιστορικοί, θρησκευτικοί, αλλά και λόγοι ασφαλείας και αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου, είναι απαράβατοι για εμάς».  

Ακόμη, σύμφωνα με τη ίδια απόφαση, όπως είπε ο δήμαρχος, «είμαστε αντίθετοι σε διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους εντός των ορίων του δήμου μας και επιπλέον θεωρούμε ότι τα ξενοδοχεία φιλοξενίας, ή άλλοι χώροι, είναι σημεία εγκλεισμού και όχι χώροι υποδοχής για οικογένειες και ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας».  

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο δήμαρχος Μεσολογγίου προανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη φορέων το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου όπως είπε «να συζητήσουμε, αλλά και να λάβουμε μία απόφαση».

«Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε την αλήθεια για όλα όσα έχει υποστεί η Ελλάδα εξαιτίας μας»

Η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο χρέος ούτε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά πλεόνασμα ανοησίας, δεν έχει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, δεν έχει βιώσιμο κοινωνικό κράτος, δεν έχει βιώσιμο δημόσιο τομέα, δεν έχει βιώσιμο φορολογικό σύστημα, δεν έχει βιώσιμο πολιτικό σύστημα και δεν διαθέτει ούτε βιώσιμες τράπεζες.
.
«Ως αποτέλεσμα των μνημονίων της συμφοράς, περί τα 4.000.000 Έλληνες χρωστούν 182 δις € στην εφορία μαζί με τόκους και επιβαρύνσεις, άλλα 35 δις € στα ασφαλιστικά ταμεία, σχεδόν 3 δις € στην απαξιωμένη ΔΕΗ, ενώ έχουν «κόκκινα» δάνεια 107 δις € (90 δις € στις τράπεζες και 17 δις € στους κερδοσκόπους που τα αγόρασαν). Συνολικά τουλάχιστον 327 δις € χρέη σε εφορία, ταμεία, ΔΕΗ και τράπεζες – όλα θυσία στο βωμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όσον αφορά το δημόσιο, το χρέος έχει εκτοξευθεί στο 200% του ΑΕΠ ή στα ακαθάριστα 360 δις €, παρά τις σκανδαλώδεις εκποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων – ενώ είναι σε τρισχειρότερη θέση σε σχέση με το 2009, με το χρηματοπιστωτικό σύστημα ξανά χρεοκοπημένο.
Από την άλλη πλευρά, στο χρηματιστήριο έχουν χαθεί πάνω από 14 δις € από την αρχή του έτους, με τα δεκαετή ομόλογα να έχουν εκτοξευθεί στο 4,62% – γεγονός που σημαίνει πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί να βγει στις αγορές (άλλωστε μόνο ένας ανόητος θα δάνειζε με 4,62% την πιο χρεοκοπημένη χώρα στην παγκόσμια ιστορία – πόσο μάλλον όταν αργά ή γρήγορα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και θα χάσει τα χρήματα του), αλλά, αντίθετα, βαδίζει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία».
«Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τα προγράμματα λιτότητας θα μπορούσαν να εγείρουν ζήτημα νομικών ευθυνών των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και πιθανών αποζημιώσεων. Τοάρθρο 340 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ* δηλώνει σαφώς ότι η ζημιά που προκαλείται ως αποτέλεσμα λάθους των Ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί αιτία αποζημίωσης» (Olivier de Shutter, πηγή).




Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Το σκάνδαλο αυτό αποσιωπήθηκε στην «δημοκρατική!!!!» Ελλάδα


ΣΚΑΝΔΑΛΟ “PHONEGATE
Στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι τα κινητά τηλέφωνα εκθέτουν τους καταναλωτές σε επίπεδα ακτινοβολίας υψηλότερα από αυτά που ισχυρίζονται οι  κατασκευαστές

Ιανουάριος 2018: Μετά από δικαστική εντολή το Γαλλικό Συμβούλιο Εθνικών Συχνοτήτων απεκάλυψε ότι 9 από τα 10 κινητά τηλέφωνα ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας όταν ελέγχθηκαν σύμφωνα με τον πραγματικό τρόπο που χρησιμοποιούνται, δηλαδή δίπλα στο σώμα.
Όπως ανέφερε το Περιβαλλοντικό Συνδικάτο Υγείας, Γάλλοι ακτιβιστές ονομάτισαν το σκάνδαλο ως PhoneGate” εξαιτίας παραλληλισμού με το σκάνδαλο εκπομπών της Volkswagen (το οποίο αναφέρεται ανεπίσημα ως #Dieselgate) στο οποίο αυτοκίνητα της Volkswagen πέρασαν δοκιμές εκπομπών στο εργαστήριο, αλλά όταν τα οδηγούσες σε πραγματικό δρόμο οι εκπομπές ήταν μεγαλύτερες. Με τον ίδιο τρόπο τα κινητά τηλέφωνα πέρασαν εργαστηριακές δοκιμές για ακτινοβολία όταν το ειδικό ποσοστό απορρόφησης ακτινοβολίας που δείχνει πόση ακτινοβολία απορροφά το σώμα μετρήθηκε σε απόσταση 15 χιλιοστών από το σώμα. Όμως ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μεταφέρουν και χρησιμοποιούν τα κινητά τους (για παράδειγμα, στις τσέπες ή στο σουτιέν, ή σε επαφή με το αυτί) έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη απορρόφηση ακτινοβολίας από αυτήν που βρέθηκε στα εργαστήρια.
Δημοφιλής εμπορικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Motorola, η Samsung και η Nokia ήταν μεταξύ των κατασκευαστριών των μοντέλων κινητών τηλεφώνων που ελέγχθηκαν.
Τα γαλλικά δεδομένα ενισχύθηκαν από μια ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε το  2017 από το CBC η οποία βρήκε ότι η απορρόφηση ακτινοβολίας ξεπερνούσε τις επιτρεπόμενες τιμές στον Καναδά και τις ΗΠΑ όταν η δοκιμή ελάμβανε χώρα σε επαφή με το σώμα. Στα ευρήματα αυτά συνηγόρησε και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ που συμπέρανε ότι ταεπίπεδα ακτινοβολίας ανέρχονται σε 300% υψηλότερα επίπεδα από ότι ισχυρίζονται οι κατασκευαστές.
Γιατί να ανησυχούμε;
Μελέτη του 2017 στο American Journal of Epidemiology και πολλαπλές άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων με τον κίνδυνο μορφών καρκίνου του εγκεφάλου, βλαβών στο DNA και άλλους κινδύνους για την υγεία.
Η βιομηχανία των ασυρμάτων τηλεπικοινωνιών ισχυρίζεται ότι συμμορφώνεται και αντιτίθεται στην υποχρέωση να αναγράφει ότι το τηλέφωνο πρέπει να κρατείται σε απόσταση ασφαλείας. Όπως επίσης αντιτίθεται στην αναβάθμιση των μεθόδων δοκιμών έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σε μορφές πραγματικής χρήσης. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν έχουν καλύψει αυτά τα θέματα και το κοινό έχει άγνοια των κινδύνων και της σημασίας του να βρίσκεται αυτή η τεχνολογία σε απόσταση ασφαλείας από το σώμα.
Το Μάιο του 2017, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια εξέδωσε οδηγίες ασφαλείας σε απάντηση των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία εξαιτίας της ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα. Αυτές οι οδηγίες αποκρύφτηκαν από το κοινό για εφτά χρόνια και ανακοινώθηκαν μετά από δικαστικό αγώνα. Επίσης προωθείται δικαστικός αγώνας από περισσότερους από δώδεκα πολίτες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου τους σχετίζεται με τη χρήση του κινητού. Στην Ιταλία το 2017δικαστική απόφαση αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ χρήσης κινητών τηλεφώνων και εγκεφαλικών όγκων και χορήγησε ισόβια αποζημίωση σε άτομο που μετά από χρήση κινητού τηλεφώνου για 15 χρόνια παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο.
Γιατί θα πρέπει το κοινό να κάνει μηνύσεις για να λάβει αυτές τις πληροφορίες; Και τι γίνεται με τα παιδιά, που είναι πιο ευάλωτα; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει εκδώσει σαφείς συστάσεις μείωσης της έκθεσης των παιδιών στην ακτινοβολία των κινητών. Παρόλα αυτά έγκυες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ασύρματες συσκευές κοντά στην κοιλιά τους και δίνονται στα παιδιά κινητά τηλέφωνα για παιχνίδι !
Ηγέτες σε αυτόν τον τομέα, οι Γάλλοι εξασφαλίζουν με νόμο ότι τα επίπεδα απορρόφησης ακτινοβολίας πρέπει να αναγράφονται εμφανώς στη συσκευασία των κινητών και απαγόρευσαν την πώληση κινητών σε νεαρά παιδιά. Το 2016, νέα νομοθεσία καθόρισε ότι «όλες οι ασύρματες συσκευές, tablets και ασύρματα παιχνίδια υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς όπως και τα κινητά τηλέφωνα». Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγείας επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με την Le Monde το 2017 η Γαλλία θα απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, τα κολλέγια και τους παιδότοπους.
Ενημέρωση Ιούνιος/Ιούλιος 2018: Το Γαλλικό Συμβούλιο Εθνικών Συχνοτήτων (ANFR) συνεχώς ανακοινώνει ακόμα περισσότερα μοντέλα των γνωστών εταιρειών που υποχρεούνται να αναφέρουν τα σωστά όρια ακτινοβολίας.
“Πρόκειται για ένα τεράστιο διεθνές σκάνδαλο. 
Δεν αφορά μόνο την Γαλλία ή την Ευρώπη αλλά 
οποιονδήποτε άνθρωπο κάνει χρήση κινητού 

τηλεφώνου σε οποιαδήποτε χώρα.»

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Καταστρέφουν την Ελλάδα ΠΑΝΩ απο 4.000 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα από την Συμφωνία των Πρεσπών

Για μία γραβάτα και μια καρέκλα στο δημόσιο  δώσαμε την Μακεδονία.
Mετά την εθνική καταστροφή έρχεται και η οικονομική: 4.000 επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα από την Συμφωνία των Πρεσπών
Τέσσερις χιλιάδες επιχειρήσεις πλήττονται από την  συμφωνία των Πρεσπών με βάση την οποία παραχωρούνται τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας.  

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, οι επιχειρήσεις που έχουν στην εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία» και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένες σε περίπτωση εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών υπερβαίνουν τις 4.000.

Η συμφωνία των Πρεσπών, πέραν των άλλων προβλημάτων στον αγροδιατροφικό χώρο και στο περιβάλλον, αφήνει σε πλήρη αοριστία και το θέμα της ονομασίας των περίφημων προϊόντων της Μακεδονικής Γης. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1, παρ. 3, εδ. θ΄ υπάρχει μόνο ένα ευχολόγιο για έναν «ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο» μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και για μια ακαθόριστη διμερή ομάδα ειδικών στο πλαίσιο της ΕΕ με συνεισφορά του ΟΗΕ και του ΔΟΤ, η οποία θα δράσει επί τριετία μετά το 2019. Ωστόσο, εκατοντάδες προϊόντα φέρουν το όνομα της Μακεδονίας μας, ενώ υπάρχει και ο Μακεδονικός Τοπικός Οίνος που είναι Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.  Και φυσικά υπάρχει η παράδοση χιλιάδων ετών στην παρασκευή τροφίμων και στην επινόηση συνταγών που αποτελεί το απόσταγμα του διαχρονικού Μακεδονικού Πολιτισμού με όλες τις ζυμώσεις του χρόνου, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε τα πρότυπα και το σήμα της «Μακεδονικής Κουζίνας». Κι όλα αυτά τα προϊόντα είναι ποιοτικά και ελεγμένα, ενώ αντίθετα είναι γνωστό ότι στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν τα πρότυπα και οι έλεγχοι που γίνονται στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες της Μακεδονίας (Δυτική, Κεντρική και Ανατολική).  Οι κίνδυνοι (παραπλάνηση καταναλωτή ως προς την προέλευση, αθέμιτος ανταγωνισμός κ.ά.) είναι ορατοί και πολλοί και γι’ αυτό η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν στην κατοχύρωση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και να προτείνουν ενδεχόμενες λύσεις επ’ αυτών.»  

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Τι κάνει ο κομμουνισμός; Ότι προεξέχει ΚΟΒΕΤΑΙ

Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες υφίσταται συνεχείς θυσίες των καλύτερων παιδιών της, ενώ εισπράττει συνεχώς ΗΤΤΕΣ. 

Αλλά την επιβίωση ενός Έθνους, αλλά ακόμα και την προσωπική, δεν την φέρνουν οι θυσίες, αλλά ΟΙ ΝΙΚΕΣ. 

Μετά έγινε ξαφνικά σιωπή τόσο παρατεταμένη που με τρόμαξε

Σαριστικές είναι οι εικόνες της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι αριστεροί  στο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

 Η περιοχή στην οδό Πατησίως θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο καθώς επί πέντε ώρες το πολεμικό σκηνικό που είχε στηθεί είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές. 


Σε δρόμους, σε πεζοδρόμια, στα κτίρια της σχολής στους κάδους απορριμμάτων,  σε στάσεις λεωφορείων, στο κτίριο του ΕΜΠ.

Δείτε πώς φαινόταν η Αθήνα την βραδιά των καταστροφών του Πολυτεχνείου.


Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Συγχαρητήρια στον αστυνομικό που έσωσε την ελληνική σημαία από τους κομμουνιστές που πήγαν να την κάψουν


ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ "ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ καταθέτουν στεφάνια



Πολυτεχνείο 2018:

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ


Καλό ξημέρωμα

Είμαστε η μοναδική χώρα που εξακολουθεί να ισχύει το γελοίο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο εκμεταλλεύεται κάθε λογής πρεζάκιας, αλήτης και έμποροι  ναρκωτικών.

Τι Είχε Αποκαλύψει Ο Τζίμης Πανούσης Για Το Πολυτεχνείο


Το Πολυτεχνείο το σφετερίστηκαν οι Λαλιώτηδες, οι Δαμανάκηδες και οι Λαζαρίδηδες. Και στο Χημείο τα ίδια κάνανε. Δεν μας βγάλανε έξω τα ΜΑΤ, δεν μπορούσανε. Μας βγάλανε έξω οι οικοδόμοι του ΚΚΕ, τα ΚΝΑΤ τα λεγόμενα. Αυτοί μας έριξαν ξύλο και μας πέταξαν έξω»

Ρίψεις ναυτικών φωτοβολιδων σε ευθεία βολή

Οι κομουνιστές διψάνε για αίμα. 
 Γιορτή Πολυτεχνείου      17/11/18 ρίψεις ναυτικών φωτοβολιδων σε ευθεία βολή.

Με μία τέτοια φωτοβολίδα χτυπήθηκε –στα άκρα- ο ρεπόρτερ του Alpha Γιώργος Γρηγοριάδης, την ώρα που μετέδιδε ζωντανά από τα Εξάρχεια τα επεισόδια.

Δείτε στο βίντεο τις φονικές φωτοβολίδες…

Τελικά το Πολυτεχνείο είναι εκεί

Παραγράφηκαν όλα τα χρέη του Κοντομηνά προς το δημόσιο με απόφαση ΣΔΟΕ.Παραγεγραμμένη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η φορολογική υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά καθώς αν και βρέθηκαν καταθέσεις του σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και εσωτερικού που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους...
οι φόροι και οι πρόσθετοι φόροι που του επιβλήθηκαν υπέπεσαν σε 5ετή παραγραφή. Πρόκειται για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που καταλαμβάνει όλες τις ανάλογες υποθέσεις που υπάγονται στον γενικό κανόνα 5ετούς παραγραφής.
Στον Δημήτρη Κοντομηνά καταλογίστηκαν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας διαφοράς φόρου για τα έτη 2006-2008 , καθώς και πρόσθετος φόρος λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης. Η διαδρομή του χρήματος, σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχών, καταγράφεται από τότε που ήρθε στην Ελλάδα από την Γαλλία η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ . Στην λίστα αναφέρεται πως εντοπίστηκαν ίχνη καταθέσεων του στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης.
Η εντολή έρευνας στο ΣΔΟΕ Έτσι, κινητοποιήθηκε (4.10.2012) η Εισαγγελία του Οικονομικού Εγκλήματος και δόθηκε εντολή έρευνας στο ΣΔΟΕ και ακολούθησε (18.12.2014) παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος προς το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχει φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ. Από τη λίστα Λαγκάρντ δεν προέκυψε κάτι το ιδιαίτερο. Βρέθηκε ένας λογαριασμός στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης που σχετιζόταν με την Interamerican της οποίας ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν πρόεδρος και διευθυντής του εν λόγω ομίλου.
Επίσης, στην ίδια Τράπεζα της Γενεύης βρέθηκε λογαριασμός (Νοέμβριος 2005 έως Φεβρουάριο 2007) ο οποίος σχετιζόταν με την επιχείρηση Global Multi Strategies, o οποίος όμως από τον Μάρτιο του 1999 είναι αδρανής με μηδενικό υπόλοιπο. Άρση του τραπεζικού απορρήτου Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε άρση του τραπεζικού απορρήτου και τραπεζικός έλεγχος στην ημεδαπή (Ελλάδα) για τα έτη 2005-2007. Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ένας λογαριασμός στην Τράπεζα Millennium που περιείχε καταθέσεις 41.241.277 ευρώ, 13.692.660 ευρώ και 11.030.778 ευρώ.
Τα ποσά αυτά αποτελούν πρωτογενείς καταθέσεις. Δηλαδή, για τα ποσά αυτά δεν προέκυψε πηγή και αιτία προέλευσης τους (σύμφωνα με πάντα με τις αρχές) , με αποτέλεσμα να έχει επέλθει προσαύξηση της περιουσίας του, η οποία δεν έχει φορολογηθεί, σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές. ¨Έτσι, καταλογίστηκαν φόροι, προσαύξηση φόρου λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης, κ.λπ. Προσέφυγε στο ΣτΕ Ο Δημήτρης Κοντομηνάς προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι οι αξιώσεις της Εφορίας έχουν υποπέσει σε 5ετή παραγραφή (2006-2008), καθώς οι οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού εκδόθηκα και κοινοποιήθηκαν το 2015. Αντίθετα, οι φορολογικές αρχές υποστήριζαν ότι η παραγραφή είναι 10ετής.
Με απλά λόγια το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2347/2018 απόφασή του και με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ, είπε ότι οι πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν μέσα στο 2015, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας της παραγραφής και για το λόγο αυτό είναι άκυρες.
Ούτε όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, μπορεί να θεωρηθούν νέα στοιχεία εκείνα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, από τα οποία δεν προκύπτει –αποδεικνύεται η ύπαρξη φορολογητέας ύλης στην ημεδαπή. Τέλος, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο έχασε την δικαστική μάχη με το Δημήτρη Κοντομήνα (και τους φόρους φυσικά που θα μπορούσε να εισπράξει), πλήρωσε και 460 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

το Πολυτεχνείο ξανάφερε την «χούντα»,

Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια, που διαλύει τους μύθους των… πολυτεχνιτών:
Το φθινόπωρο του 1973, λίγο μετά από το δημοψήφισμα για την κατάργηση της βασιλείας, το καθεστώς της 21ης Απριλίου ξεκίνησε μια διαδικασία «φιλελευθεροποίησης» – η οποία απέβη μοιραία για το ίδιο και για την Ελλάδα. Έτσι, στις 8 Οκτωβρίου παραιτήθηκαν όλοι οι στρατιωτικοί που κατείχαν θέσεις υπουργών και διορίστηκε πολιτική – μεταβατική κυβέρνηση υπό τον παλαιό πολιτικό Σπύρο Μαρκεζίνη, με αποκλειστικό σκοπό να κάνει εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου του 1974!
Εναντίον ποιας «χούντας» λοιπόν, «ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές»; Της «χούντας» που είχε ήδη αποσυρθεί; Το αληθές δε, είναι ότι το Πολυτεχνείο ξανάφερε την «χούντα», μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος καθ’ απάσαν την Επικράτεια.

Και εδώ Πολυτεχνείο


Ο λαός δεν ξεχνά 17/11/18 Και ακόμα δεν βαλαμε μυαλό

Αμηχανία (και αφωνία) από όσους καπηλεύτηκαν το Πολυτεχνείο έπειτα από την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι η πύλη έπεσε κατόπιν συμφωνίας φοιτητών – Στρατού!
Σάλος έχει προκληθεί από τη συνέντευξη-ντοκουμέντο που ανατρέπει τα δεδομένα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία παραχώρησαν ο Κυριάκος Σταμέλος, αριστερός και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών, και ο Μιχάλης Γουνελάς, επικεφαλής των αρμάτων μάχης που περικύκλωσαν το κτίριο.
Το μείζον που προκύπτει από τη συνέντευξη είναι ότι «αν δεν γινόταν το Πολυτεχνείο, δεν θα χάναμε την Κύπρο», ενώ οι δύο άνθρωποι, αυτόπτες μάρτυρες και πρωταγωνιστές ταυτόχρονα των εξελίξεων, καταρρίπτουν τα επιχειρήματα όσων θέλησαν να καπηλευτούν την εξέγερση.
Από τη συνέντευξη-ντοκουμέντο των δύο πρωταγωνιστών στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και στον Παναγιώτη Λιάκο με τίτλο «Υπήρξε συμφωνία για να μπει το τανκς στο Πολυτεχνείο» υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και οι αποκαλύψεις προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση σε όλους τους χώρους, κυρίως της Κεντροδεξιάς.
Ο χώρος της Αριστεράς ωστόσο κράτησε σιγήν ιχθύος, σιώπησε περιέργως, παρότι ο Κυριάκος Σταμέλος είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο αυτόν και είναι αναγνωρισμένη η δράση του κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
«Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δεν θα είχαμε χάσει την Κύπρο; Δηλαδή, δεν ήταν στις προθέσεις βεβαίως των επαναστατημένων να χαθεί η Κύπρος, αλλά υπήρξε τέτοια ροή στην εκμετάλλευση διότι εμείς δεν ρίξαμε τον Παπαδόπουλο.
Φέραμε τον Ιωαννίδη, πάντως. Και ο Ιωαννίδης δεν έπεσε μόνος του, έπεσε λόγω των γεγονότων της Κύπρου. Αρα, λοιπόν, ένα αυθόρμητο κίνημα μετετράπη σε έναν μοχλό εναντίον της πατρίδος» επισήμανε ο Κυριάκος Σταμέλος και ξεκαθάρισε: «Δεν έχω καμία διάθεση αποδόμησης της εξέγερσης, απλά θέλω να πω την αλήθεια».
Τόσο ο Κυριάκος Σταμέλος όσο και ο Μιχάλης Γουνελάς, οι δύο «αντίπαλοι» στην εξέγερση του Πολυτεχνείου που συναντήθηκαν στα γραφεία της «κυριακάτικης δημοκρατίας» έπειτα από 44 ολόκληρα χρόνια, καταρρίπτουν πολλούς μύθους, αποκαλύπτουν συνταρακτικές αλήθειες και, την ίδια στιγμή, με τα λεγόμενά τους για εκείνη τη βραδιά, καταδεικνύουν ότι από ένα σημείο και έπειτα οι εξελίξεις ήταν προϊόν σκηνοθεσίας.
Όπως λέει ο Κυριάκος Σταμέλος, «κάποιοι από μας δεν θέλανε να ανοίξει η πόρτα, θέλαμε να επιτεθεί το τανκς, θέλαμε σύγκρουση», με τον Μιχάλη Γουνελά να τονίζει ότι οι στρατιώτες είχαν βάλει στα πρόσωπά τους πετσέτες για τα δακρυγόνα και να διαψεύδει ότι στον χώρο του Πολυτεχνείου υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές του Στρατού. Διαψεύδουν επίσης ότι υπήρχε νεκρός εντός του χώρου του Πολυτεχνείου
Ύστερα από 44 χρόνια, οι δύο «αντίπαλοι» (το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών Κυριάκος Σταμέλος και ο επικεφαλής των αρμάτων μάχης Μιχάλης Γουνελάς), που έκαναν τις διαπραγματεύσεις, συναντώνται και αποκαλύπτουν την αλήθεια.
Τέσσερις δεκαετίες (για την ακρίβεια, 44 χρόνια) μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου συναντώνται στα γραφεία της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ο Κυριάκος Σταμέλος και ο Μιχάλης Γουνελάς. Ο ένας ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο άλλος ήταν ο επικεφαλής των αρμάτων μάχης που το περικύκλωσαν.
Στην ιστορικής σημασίας συζήτηση που ακολουθεί καταρρίπτονται πολλοί μύθοι που περιβάλλουν το Πολυτεχνείο, αποκαλύπτονται συνταρακτικές αλήθειες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται πάμπολλες απορίες για το αν εκείνη η βραδιά, από ένα σημείο κι έπειτα, ήταν προϊόν σκηνοθεσίας.
Τι πρέπει να μάθουν οι αναγνώστες μας για εσάς;
Κυριάκος Σταμέλος: Είμαι μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ημουν αναπληρωματικό μέλος της συντονιστικής επιτροπής. Βρίσκομαι εδώ αντίπαλος μόνο του εαυτού μου. Δεν είμαι αντίπαλος με κανέναν Ελληνα, ο οποίος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του οικοπέδου. Συζητώ με όλους και επιθυμώ να είμαι φίλος με όλους.
Οικόπεδο;
Κ.Σ.: Η Ελλάς. Παραμένω αριστερός, αλλά πρώτα είμαι πατριώτης.
Μιχάλης Γουνελάς: Εγώ ήμουν επικεφαλής των αρμάτων μάχης στο Πολυτεχνείο.
Ποιος έδωσε την εντολή να κατευθυνθείτε προς το Πολυτεχνείο;
Μ.Γ.: Εγώ την εντολή την πήρα από τον διοικητή της μονάδος μου.
Ονομα;
Μ.Γ.: Δεν έχει σημασία. Δεν είχε εμπλακεί ποτέ και δεν θέλω να αναφέρω το όνομά του. Την εντολή την πήρε και αυτός από κάπου αλλού εν πάση περιπτώσει. Η εντολή έλεγε θα πάμε στο Πολυτεχνείο με αποστολή να παρεμβληθούμε μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας, να είμαστε οι εγγυητές των φοιτητών ότι δεν θα υποστούν εν πάση περιπτώσει βιαιοπραγίες απ’ την Αστυνομία.
Αυτό ισχύει;
Κ.Σ.: Αυτό η πράξη δείχνει ότι σε ένα μέτρον ισχύει. Οπωσδήποτε δεν επηρεάσαμε εμείς την απόφαση της ΑΣΔΕΝ. Αυτό που στην πράξη έγινε είναι ότι από τη στιγμή που η συντονιστική επιτροπή όρισε δύο διαπραγματευτές, εμένα και τον κ. Λαλιώτη, κάναμε την επαφή να βγούμε έξω.
Διαπραγματευόσασταν με ποιον;
Κ.Σ.: Είχαμε ανοιχτή εντολή να διαπραγματευτούμε να ανοίξει η πύλη για να μπορέσουμε να μη γίνει μάχη στην πύλη, να μην υπάρξει σύγκρουση.
Με την Αστυνομία;
Κ.Σ.: Με τον Στρατό. Την Αστυνομία ούτως ή άλλως την είχαμε καταταγμένη σε αυτούς που είχανε χάσει τον έλεγχο και εκείνο το βράδυ αποτελεί μαύρη νύχτα της Ελληνικής Αστυνομίας και μας οφείλει ακόμα μία συγγνώμη. Κρατούσαν όλοι ξύλα και χτυπούσανε όπου βρίσκανε. Ο Στρατός είχε άλλη στάση. Ηταν πιο επαγγελματική η στάση του Στρατού. Αντιπροσωπεύοντας τη συντονιστική επιτροπή, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Γιοβάνη και τον κ. Γουνελά αμέσως εκεί έξω και τους είπαμε ότι θέλουμε να ανοίξει η πόρτα και δεν έχει νόημα πια κάποια σύγκρουση και να φύγουμε αναίμακτα. Αυτό βρήκε πρόσφορο έδαφος και ερμηνεύω ότι κατά κάποιον τρόπο και η στρατιωτική παρουσία εκεί πέρα δεν είχε πρόθεση να δώσει μια κάποια μάχη, να επιτεθεί, ας πούμε. Ο υποφαινόμενος ήταν υπεύθυνος κεντρικής πύλης τις τελευταίες τρεις ώρες, διότι ήταν άλλος υπεύθυνος, αλλά έφυγε επειδή το ΚΚΕ απέσυρε τους ανθρώπους του. Ανέλαβα εγώ την κεντρική πύλη και έχω δει τα πάντα. Αν δεν συμφωνούσα εγώ, δεν έμπαινε άνθρωπος μέσα. Αυτό δεν το λέω επαιρόμενος για τίποτα, το λέω για να πω ότι ήμουνα πλέον εκεί όταν ήρθαν οι στρατιωτικές ίλες, παρατάχθηκαν τα τανκς.
Ποιο ήταν το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων εκεί;
Μ.Γ.: Εμείς ήμασταν ένας ουλαμός, πέντε άρματα μάχης και μία μοίρα καταδρομών με έναν εξαιρετικό διοικητή.
Κ.Σ.: Οταν είδα ότι οι λοκατζήδες πλέον βάλανε τα μαντίλια στο πρόσωπο, ανέβηκα στη συντονιστική επιτροπή και τους είπα ότι τα τανκς είναι μπροστά, τα τανκς έχουν έρθει, οι λοκατζήδες έχουν βάλει τα μαντίλια στο πρόσωπο. Είπα συγκεκριμένα: Δεν εκτιμώ ότι είναι θέμα επιθέσεως -αυτά τα ‘χω δηλώσει και στη δίκη του Πολυτεχνείου–, εκτιμώ ότι είναι για τα δακρυγόνα, αλλά εν πάση περιπτώσει η κατάσταση φτάνει προς ένα τέλος και προτείνω να διαπραγματευτούμε να ανοίξουμε την πύλη να φύγουμε. Και ζήτησα κάποιος από μας να έρθει μαζί μου να μοιραστώ το περιστατικό. Προς τιμήν του ο Κώστας ο Λαλιώτης είπε αμέσως ναι. Οι δυο μας κατεβήκαμε, βγήκαμε έξω και συζητήσαμε με τους κυρίους.

Το περιεχόμενο της συζήτησής σας ποιο ήταν; Τι σας ζήτησαν;
Μ.Γ.: Προσπαθούσαν να βρουν ποιος είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να ανοίξει η πόρτα. Λίγο πριν από την είσοδο του άρματος, μία ώρα πριν, ίσως και περισσότερο, από μια πλαϊνή πόρτα, απ’ αυτές που βρισκόντουσαν δεξιά και αριστερά της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου, βγήκαν μερικοί και τους εμπόδισαν από μέσα και την ξανακλείσανε.
Ποιοι τους εμπόδισαν;
Κ.Σ.: Υπήρχανε μέσα στη θέρμη των ωρών πολλοί από μας οι οποίοι δεν θέλανε να ανοίξει η πόρτα. Θέλανε να επιτεθεί το τανκς. Θέλανε σύγκρουση. Δεν έχω τίποτα με αυτούς και δεν με χωρίζει απολύτως τίποτα.
Πόσοι ήταν οι ζηλωτές και πόσοι μετριοπαθείς;
Κ.Σ.: Οι ζηλωτές ήταν πολλοί και ήταν πολλοί και οι μετριοπαθείς. Μετριοπαθείς υπό μία σωστή έννοια. Με 400 αστακούς έξω και έξι τανκς, τι να κάνουμε εμείς; Είχε τελειώσει ο ρόλος μας. Ολων. Και γι’ αυτό και η επιτροπή απεδέχθη ομοφώνως να γίνουν διαπραγματεύσεις. Και από το όλον περιστατικό τεκμαίρονται αυτά που σας είπα ότι ο Στρατός είχε μια πιο συγκρατημένη σαφώς τάση. Ο Στρατός δεν ανήκει ποτέ σε κανέναν συνταγματάρχη. Ο Στρατός είναι ένα λαϊκό ελληνικό συνονθύλευμα, όπου, ή πλούσιος είσαι ή φτωχός, ξυπόλυτος στο χωριό, θα πας φαντάρος. Αξιωματικοί χωρίς φαντάρους δεν υπάρχουν. Ούτε και στρατηγοί. Κατά τούτο λοιπόν είμαι φίλος του Στρατού και δεν νομίζω ότι εκείνη την εποχή ο Στρατός αποτελείτο από 100%, ας πούμε, ένθερμους φιλοχουντικούς αξιωματικούς. Εχουμε τις πληροφορίες ότι υπήρχαν πάρα πολλές διεργασίες στον Στρατό και καταρχάς είναι γνωστό σε όλους σας, υποθέτω και σε σας, ότι ασχέτως του παρελθόντος του στρατηγού Ντάβου, είχε πει «τελειώνετε, αλλιώς έχουμε εμφύλιο».
Αληθεύουν αυτά;
Μ.Γ.: Σε μεγάλο βαθμό ισχύουν.
Η ιδέα των τανκς να περάσει την πύλη τίνος ήταν; Ποιος είχε την ιδέα;
Μ.Γ.: Πιστεύω ότι ήταν συναπόφαση. Από τις διαπραγματεύσεις βγήκε. Ηταν το συμπέρασμα των διαπραγματεύσεων.
Κ.Σ.: Δεν θέλανε πολλοί από μέσα να ανοίξει η πύλη από εμάς. Εγώ δεν θα το θεωρούσα ντροπή αν είχε ανοίξει. Δεν μας αφήνανε να την ανοίξουμε. Ητανε πολλοί οι αντιρρησίες. Η πύλη ήταν γεμάτη από πίσω με ξύλα, σίδερα. Βγάζαμε ένα, βάζανε δύο. Και από τότε που βγήκαμε και μετά εγώ μίλησα και με τηλεβόα, και ο Κώστας Λαλιώτης, αν θυμάμαι καλώς, και κατορθώσαμε οι συμφοιτητές μας που ήταν επάνω στην πύλη και στις πόρτες και στις πύλες να υποχωρήσουν πίσω από το δεύτερο αυτοκίνητο. Εμένα μου ειπώθηκε ότι η επέμβαση θα γίνει. Το πίστεψα διότι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται συνήθως γύρω στις τρεις τρεισήμισι, όταν η συνείδηση του πλήθους είναι στο ναδίρ, η συνείδηση των αξιωματικών είναι πολύ παραπάνω λόγω του ότι είναι εκπαιδευμένοι σε νυχτερινές ασκήσεις. Και με το επιχείρημα αυτό πολλοί πείστηκαν και πλέον υποχωρήσανε όλοι πίσω από το δεύτερο αυτοκίνητο. Μπροστά δεν υπήρχε τίποτα. Ο κ. Γουνελάς μας ρώτησε για να κινηθεί το άρμα, σιωπήσαμε, εγώ προσωπικά μέσα μου συναινούσα. Αλλο το «συμφώνησα» -προσέξτε- και άλλο το «συναινώ». Γιατί στόχος μου ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της συντονιστικής ήταν να ανοίξει η πόρτα και τότε η πόρτα ήτανε διαθέσιμη προς κατάληψη, να το πούμε έτσι. Καταλάβατε; Οπερ και έγινε.
Τις σημαίες γιατί δεν τις κατεβάσατε πριν μπείτε;
Μ.Γ.: Από συμβολικής πλευράς αυτό χτυπάει άσχημα. Δεν το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή. Και εγώ τώρα που το σκέφτομαι εκ των υστέρων στενοχωριέμαι. Με τον φόρτο, τον συναισθηματικό φόρτο όλων αυτών των γεγονότων, εκείνη τη στιγμή το μόνο που με ενδιέφερε πρωτίστως ήταν να μην πάθει κανείς τίποτα. Και λυπάμαι πάρα πολύ διότι τραυματίστηκε η κυρία Ρηγοπούλου.
Κ.Σ.: Οχι, δεν ήταν δυνατόν να κατέβουν εκείνο το βράδυ με τη θέρμη των γεγονότων οι σημαίες.
Πριν αρχίσει η συνέντευξη είπατε ότι στο γνωστό φιλμάκι η ταχύτητα με την οποία εισβάλλει το τανκς στην πύλη είναι διπλάσια του κανονικού.
Κ.Σ.: Περίπου διπλάσια του κανονικού. Κάνει πολιτική αυτό το φιλμ. Εχει κατατεθεί από εμένα στη δίκη του Πολυτεχνείου ότι το τανκς προχώρησε, ακούμπησε την πόρτα, δεν σταμάτησε τελείως, αλλά τότε μαρσάρισε οριστικώς για να ρίξει την πόρτα. Δεν υπήρχε αυτή η συνεχής κίνησις που βλέπετε. Θα μου πείτε τώρα γιατί τα λέω αυτά. Εκατό τα εκατό είναι πειραγμένη η ταχύτητα του φιλμ και κάνει πολιτική το φιλμ.
Μ.Γ.: Δεν ήταν δυνατόν να πέσουμε με ορμή να κάνουμε ζημιά και στο άρμα. Μπορούσε να κάνει ζημιά στα οπτικά επάνω, τα οποία ήτανε πανάκριβα. Δεν είχαμε σκοπό να τα καταστρέψουμε. Γι’ αυτό γύρισα και το πυροβόλο πίσω. Αν βλέπετε, το πυροβόλο ήταν στραμμένο πίσω για να μην πάθει ζημιά. Ακουμπήσαμε και το σπρώξαμε.
Μάλιστα. Ας μιλήσουμε λίγο για το κλίμα στο Στράτευμα.
Μ.Γ.: Οι δικοί μου άνδρες που ήταν εκεί και οι υπόλοιποι -των ειδικών δυνάμεων οι περισσότεροι- ήμασταν διαλλακτικοί. Δεν πήγαμε κάτω για να σκοτώσουμε ούτε για να μαλώσουμε με τους φοιτητές ούτε να βιαιοπραγήσουμε ούτε να δείρουμε. Πήγαμε για να δώσουμε λύση σε μία κατάσταση. Και αυτό πιστεύω ότι κάναμε. Και νομίζω ότι αυτό ωφέλησε.
Κ.Σ.: Αν μας άφηναν μόνους με την Αστυνομία, θα ‘χαμε πολλούς νεκρούς.
Νεκρούς εντός του χώρου του Πολυτεχνείου είχατε;
Κ.Σ.: Κοιτάχτε, νεκρούς δεν είχαμε, πλην έχω μία αμφιβολία διότι, όταν φύγαν όλοι οι φοιτητές, ο υποφαινόμενος και ο κ. Λαλιώτης με όλους τους αξιωματικούς και με τον κ. Γουνελά, μας ζητήσανε να τους πάμε εκεί όπου είναι το νοσοκομείο και όπου είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός, πράμα που έγινε. Στο νοσοκομείο λοιπόν, στη γωνία, ήτανε κάτι τυλιγμένο σε μια γωνία, το οποίο θα μπορούσε να ‘τανε και πτώμα. Αυτό όμως θα ‘ταν οπωσδήποτε κάποιος τραυματίας που ήρθε απέξω.
Οπότε υπήρχαν και χτυπημένοι απέξω που έρχονταν μέσα.
Κ.Σ.: Μέσα τούς έδινε ο νοσοκόμος τις πρώτες βοήθειες και κατόπιν τους επιβιβάζαμε σε ασθενοφόρα και πήγαιναν στα νοσοκομεία. Αυτή η ροή έχει υπάρξει. Πριν να έρθει ο Στρατός, πολύ πριν να έρθει ο Στρατός, αυτό γινότανε.
Εκείνο το βράδυ ποιοι πυροβολούσαν;
Κ.Σ.: Ν’ αρχίσουμε από το πότε πυροβολούσαν. Πυροβολούσαν από τότε που έπεσε το σκοτάδι. Υπήρξαν και κάποιοι ελεύθεροι σκοπευτές. Αποκλείεται αυτοί να ήταν άνθρωποι του Στρατού, ελεύθερος σκοπευτής θα πει ότι βρίσκει κούτελο στα 600 μέτρα. Ο Ρώσος έβρισκε στα 1.400.
Ο Ζάιτσεφ.
Κ.Σ.: Ο Ζάιτσεφ. Βολές για ελεύθερο σκοπευτή στα 200-300 μέτρα είναι αστείες. Σου μετράει τα κουμπιά. Αν λοιπόν υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές, θα ‘ταν πάρα πολλά τα θύματα. Δεν το συζητάω αυτό το πράμα. Αρα αυτοί ήτανε κάποιοι πιο ερασιτέχνες επιχειρησιακώς… Είχανε, ας πούμε, κάποια σύνδεση και κάπως είχανε βρεθεί εκεί, από κάπου είχαν πάρει ένα όπλο. Αυτοί ήτανε παρακρατικοί, ήτανε της Αστυνομίας ή πιθανόν και λίγο προβοκάτορες, δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να το πω. Αυτοί κάνανε ζημιές. Ηρθανε άνθρωποι τραυματισμένοι, οι οποίοι δεχόντουσαν τις πρώτες βοήθειες και τους 

Μ.Γ.: Πάντως όχι στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχαν στον χώρο του Πολυτεχνείου ελεύθεροι σκοπευτές.
Κ.Σ.: Οχι, και να σας πω γιατί. Πιθανόν, όχι πιθανόν, είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι ήταν μια τακτική τους επιλογή να μη χτυπήσουν τον χώρο. Θα μπορούσανε. Δεν τραυματίστηκε κανένας από σφαίρα στο προαύλιο που να προέρχεται απέξω. Αυτό και πάλι είναι το αληθινόν, άρα το πατριωτικόν.
Μ.Γ.: Αυτό που έχει αναφερθεί σε κάποια συνέντευξη ότι την ώρα που βγαίναν οι φοιτητές ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν είναι εντελώς ανακριβές. Καταρχάς δεν ήταν δυνατόν να γίνει αυτό γιατί Στρατός, Αστυνομία και φοιτητές είχαν γίνει ένα πράμα. Ποιον να χτυπήσεις εκεί πέρα; Είναι εντελώς ανακριβές.
Εσείς δεν έχετε εικόνα για τον Στρατό να έλαβε κάποια εντολή;
Μ.Γ.: Δεν υπάρχει τέτοια εντολή. Είμαι απόλυτα βέβαιος. Είναι δυνατόν ο Στρατός να χτυπάει τον κόσμο και από πάνω οι ελεύθεροι σκοπευτές; Είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα. Και πιστεύω ότι, μόνο που το σκεφτόμαστε, δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε αυτό το πράμα.
Κ.Σ.: Δεν ήταν οι σκοπευτές στρατιωτικοί. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό που λέω. Τελείωσε αυτό το πράμα.
Τίνος ήταν η ιδέα να συγκεντρωθεί κόσμος στο Πολυτεχνείο;
Κ.Σ.: Η αρχική κίνηση ήταν ότι κατέβηκαν 300-400 άτομα από τη Νομική προς το Πολυτεχνείο. Διατυπώνω το αντιστασιακό παράπονο ότι δεν μας είπαν τίποτα. Ηρθανε μόνοι τους. Εχω δικαίωμα να το πω αυτό. Από κει και πέρα βρήκαν έδαφος σε όσους εκ του Πολυτεχνείου ήθελαν να γίνει μια κατάληψη. Εγώ θεωρώ ακόμα προς τιμήν μου για θέματα που εκφεύγουν της συνεντεύξεώς μας ότι ήμουνα εναντίον της εκτάσεως των γεγονότων. Και ήμουν εναντίον της εκτάσεως των γεγονότων διότι ακόμα, πιθανόν από ντροπή, δεν έχουμε βάλει μία στήλη με τους νεκρούς της εξεγέρσεως μέσα στο Πολυτεχνείο. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει σήμερα μια μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων. Και υπάρχει μόνο το κεφάλι του καθηγητού. Δεν είχαμε 24 θύματα;
Στον νομό Αττικής μού φαίνεται.
Μ.Γ.: Κατά τη διάρκεια των γεγονότων.
Κ.Σ.: Ναι, στην περιοχή των Αθηνών. Βεβαίως έχετε δίκιο. Αυτοί όμως κινητοποιηθήκανε εξαιτίας των δικών μας προτροπών. Τα ονόματα πέριξ του Πολυτεχνείου νεκρών. Γιατί δεν τα έχουμε βάλει; Εδώ έχουνε βάλει στην ΕΡΤ. Χωρίς νεκρούς έχουν βάλει στήλη. Εμείς είχαμε 24 και δεν βάζουμε στήλη; Τους 24 λοιπόν νεκρούς δεν τους πήραμε πίσω. Δεν ρίξαμε εμείς τη χούντα προφανώς.
Τι κάνατε;
Κ.Σ.: Πολύ καλώς θέλαμε και οι πιο ψύχραιμοι και οι πιο ένθερμοι μία εναντίωση προς το καθεστώς. Τιμώ όλους όσοι την ήθελαν, σ’ όποιο μέτρο την ήθελαν. Εγώ ήμουνα πιο ψύχραιμος, πιο σκεφτικός, διότι προτιμούσα να δούμε, βρε αδερφέ, και 20, 30 μέρες τη λύση Μαρκεζίνη. Εγώ είχα γυρίσει απ’ τον Στρατό μιάμιση μέρα πριν από την έναρξη της καταλήψεως. Ακόμα και αυτό σήμερα το σκέφτομαι: Γιατί μας αφήσανε να γυρίσουμε τότε πίσω στα γεγονότα; Δεν θεωρώ ότι είναι μέρος κάποιου σχεδίου, αλλά αμέσως μόλις γυρίζουμε από τον Στρατό να ξεκινάει ένα μέγα γεγονός, εμένα με προβλημάτιζε.
Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δεν θα είχαμε χάσει την Κύπρο. Δηλαδή δεν ήταν στις προθέσεις βεβαίως των επαναστατημένων να χαθεί η Κύπρος, αλλά υπήρξε τέτοια ροή στην εκμετάλλευση διότι εμείς δεν ρίξαμε τον Παπαδόπουλο. Φέραμε τον Ιωαννίδη, πάντως. Και ο Ιωαννίδης δεν έπεσε μόνος του, έπεσε λόγω των γεγονότων της Κύπρου. Αρα λοιπόν ένα αυθόρμητο κίνημα μετετράπη σε έναν μοχλό εναντίον της πατρίδος. Γιατί δεν είχε τις ιδιότητες που πρέπει να ‘χεις όταν προχωράς, όταν πας να κάνεις μια σύγκρουση. Δεν έχω καμία διάθεση αποδόμησης της εξέγερσης, απλά θέλω να πω την αλήθεια.
Τον ραδιοφωνικό σταθμό οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούσαν να τον μπλοκάρουν;
Μ.Γ.: Αν είχαν την τεχνική δυνατότητα; Ναι, φυσικά και την είχανε.
Παροχή ρεύματος και ύδατος είχε το Πολυτεχνείο;
Μ.Γ.: Είχε βεβαίως.
Γιατί δεν τα διέκοψαν;
Μ.Γ.: Κι αυτό ήταν εύκολο να γίνει. Αυτό νομίζω ήταν ευκολότερο να γίνει.
Δεν θα λειτουργούσε αποτρεπτικά αυτό για την κλιμάκωση της έντασης;
Μ.Γ.: Βεβαίως. Κάποια στιγμή θα ήτανε στο όριο, θα εξαντλούνταν και θα σταματούσαν, θα βγαίνανε από μόνοι τους έξω. Δεν ξέρω γιατί δεν έγινε.
Δεν είχατε την εικόνα μέσα από τον Στρατό ότι αυτό ίσως να αποτελεί ένα κομμάτι μιας μεγάλης σκηνοθεσίας;
Μ.Γ.: Εγώ την έχω ακόμα αυτή την εντύπωση. Αλλά φυσικά, άμα κάτι δεν μπορείς να το αποδείξεις δεν μπορείς να το πεις. Αλλά από τη γενικότερη γνώση που έχουμε, κοιτάξτε να δείτε. Εγώ δεν θέλω να απαξιωθεί το Πολυτεχνείο στο ποσοστό που ήταν αυθόρμητο. Σ’ αυτό τον βαθμό δεν θέλω να απαξιωθεί. Αλλά από ένα σημείο και μετά που έγινε ποδηγετούμενο, ναι, εκεί νομίζω ότι πρέπει να απαξιωθεί.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός πώς στήθηκε; Εσείς ήσασταν στη συντονιστική. Δεν είχατε εικόνα;
Κ.Σ.: Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος έστησε τον ραδιοσταθμό. Τα μηχανήματα δεν ήτανε κατασκευή δικιά μας. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω και ακόμα δεν ξέρουμε ποιος το ‘φερε, με ποιον πρωτομίλησε, πότε ειδοποιήθηκε η συντονιστική. Αυτό που ξέρω εγώ να σας πω είναι ότι μόλις άρχισε να λειτουργεί ο σταθμός, εγώ εντός δύο ωρών περίμενα ή να κοπεί το ρεύμα ή ν’ αρχίσουν οι παρεμβολές. Το γιατί μείναμε, μου λένε πολλοί δικοί μου μην προβοκάρεις. Δεν προβοκάρω όταν λέω μα πώς είναι δυνατόν να μείναμε με ρεύμα, νερό, και σταθμό χωρίς παρεμβολές τρεις μέρες. Δεν φαίνεται λογικό αυτό το πράγμα, δηλαδή, για να το πούμε. Περί σταθμού σάς απαντώ ότι εγώ περίμενα εντός δύο ωρών ή να κοπεί το ρεύμα ή 100% μπορούσε ο Στρατός να κάνει ισχυρή παρεμβολή ή να γυρίσει την ΕΡΤ πάνω στον σταθμό.
Μ.Γ.: Ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση απ’ την πρώτη στιγμή; Ενώ υπήρχανε στα κάγκελα πανό με αντιαμερικανικά συνθήματα, απ’ τον σταθμό δεν άκουσα αντιαμερικανικό σύνθημα. Γιατί περίμενα ότι ο σταθμός μόνο αντιαμερικανικά συνθήματα θα εκπέμπει, ας πούμε.
Κ.Σ.: Το προαύλιο ωρύετο με αντιιμπεριαλιστικά και αντινατοϊκά συνθήματα. Αυτό είναι γνωστό. Τελειώσαμε μ’ αυτό. Δεν γνωρίζω γιατί ο σταθμός δεν ακολούθησε αυτή την πολιτική. Θα υπήρχαν κάποιοι λόγοι σώφρονες για να μην ακολουθηθεί προφανώς, αλλά πάντως δεν ακολουθήθηκε αυτή η πολιτική. Ο σταθμός κατά παραδοχή όλων με τους οποίους έχω κουβεντιάσει δεν είχε αντιιμπεριαλιστική -δεν με νοιάζει να το πω το αντιαμερικανική- διότι τιμώ την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μου και έτσι είμαι υποχρεωμένος να κάνω. Αυτό πέφτει στις πλάτες των Ελλήνων πολιτικών. Τι κάνουν με τη μεγάλη δύναμη.

https://youtu.be/3-VyVRwBpmI

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------