Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των εκτυπωτικών επιχειρήσεων

Αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των εκτυπωτικών επιχειρήσεων το 2011 είχε η κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στο χώρο των εφημερίδων και περιοδικών σε αντιδιαστολή με την άνθιση που γνωρίζει η διαδικτυακή επικοινωνία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat ΑΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Media Services, εταιρείας η οποία παρακολουθεί τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, το 2011 η συνολική διαφημιστική δαπάνη μειώθηκε κατά 15%, στα 1,6 δισ. ευρώ. Τα περιοδικά και οι εφημερίδες κατέγραψαν απώλειες της τάξης του -22,3% και -17% αντίστοιχα. Η μέση κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων μειώθηκε κατά 10% ενώ οι απογευματινές κατέγραψαν πτώση της τάξης του 17%.

Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις προτιμούν πλέον να προβληθούν μέσω του διαδικτύου καθώς τα κόστη είναι αρκετά χαμηλότερα και η διαφήμιση πιο στοχευμένη και δυναμική,υποκαθιστώντας έτσι το έντυπο υλικό.


 Στο χώρο του βιβλίου, μέρος εκδοτών συνεργάζεται με επιχειρήσεις από ασιατικές χώρες λόγω του χαμηλότερου κόστους, πλήττοντας τις εγχώριες εκτυπωτικές επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, οι τελευταίες υφίστανται πολύμηνες καθυστερήσεις στις εισπράξεις τους και υψηλές επισφάλειες.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 138 επιχειρήσεων.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής: - Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκε κατά 13,9%, στα 412 εκατ. ευρώ. - Το 76% των εταιρειών υπέστη κάμψη εσόδων, οδηγώντας τη μέση μείωση ανά επιχείρηση στο -12,1%. - Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) υποχώρησαν κατά 47%, στο ύψος των 11,34 εκατ. ευρώ ενώ οι προ φόρων ζημιές ξεπέρασαν τα 36 εκατ. ευρώ.

- Το περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε
σε 21,1%. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ σημείωσε σημαντική κάμψη κατά 1,5 μονάδες, σε 6,3% ενώ το περιθώριο ΚΠΦ παρέμεινε στο οριακό 0,3%. - Οι δείκτες γενικής και άμεσης σχηματίστηκαν σε 1,47 και 1,26 αντίστοιχα.

- Οι απαιτήσεις των εκτυπωτικών επιχειρήσεων εισπράττονται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς (7 μήνες). Ωστόσο, λόγω της επαρκούς περιόδου λήψης πίστωσης από τους προμηθευτές (7 μήνες), ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στο ικανοποιητικό διάστημα των 36 ημερών. - Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώνεται σταθερά την τελευταία τεραετία στο 1,2 προς 1.

- Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) παρέμεινε στο οριακό 0,4% εξαιτίας κυρίως των ισχνών περιθωρίων κερδοφορίας και του χαμηλού βαθμού μόχλευσης.

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------