Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αν ήταν μια οποιαδήποτε εμποροβιομηχανική εταιρία, θα είχε κλείσει προ πολλού

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το μέλλον του εκδοτικού συγκροτήματος Μπόμπολα, που “πνίγεται σε ωκεανό” χρεών και προσπαθεί να επιτύχει συμφωνίες με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση υποχρεώσεων, ενώ τρία ομολογιακά του δάνεια 37,5 εκατ. ευρώ έχουν γίνει ήδη “κόκκινα”.  

Η χρηματιστηριακή αξία του έχει πέσει στο ναδίρ – είναι τώρα μόλις 281 χιλιάδες(!) ευρώ, ένδειξη ότι η αγορά φοβάται τα χειρότερα. Το ζήτημα προς το παρόν δεν είναι αν ο “Πήγασος” θα βάλει λουκέτο, αλλά αν θα παραμείνει στο ταμπλό ή θα διαγραφεί λόγω αρνητικής καθαρής θέσης.

Στην έκθεση τους για τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου οι ορκωτοί ελεγκτές επισημαίνουν ότι το επόμενο 12μηνο ο όμιλος θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα  ρευστότητας και εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο  μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες του.

Αν ήταν μια οποιαδήποτε εμποροβιομηχανική εταιρία, θα είχε κλείσει προ πολλού – ή τουλάχιστον θα είχε διαγραφεί από το ΧΑ.  Όταν όμως πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκρότημα μέσων μαζικής ενημέρωσης, το πράγμα διαφέρει. Με αρνητική καθαρή θέση 70 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 181 εκατ. και ληξιπρόθεσμες οφειλές 27 εκατ. ευρώ υπό διακανονισμό με τις τράπεζες,  ο όμιλος που στεγάζεται κάτω  από την εισηγμένη χόλντινγκ “Πήγασος”, είναι ένας “γίγαντας  με πήλινα πόδια”. Συνεχίζει όμως να κινείται, πρωταγωνιστώντας  στην αγορά των media και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στις πολιτικές εξελίξεις.


Διαγραφή από το ΧΑ
Η αρνητική καθαρή θέση πολλών εταιριών του ομίλου συνιστά λόγο ανάκλησης των αδειών λειτουργίας τους. (Η εισηγμένη μητρική εταιρία καλύπτεται τυπικά, επειδή εμφανίζει  θετική καθαρή λογιστική θέση, λόγω του τρόπου αποτίμησης των συμμετοχών της).

Ομως η αρμόδια  Διεύθυνση Εποπτείας ΑΕ δεν έχει κινηθεί, ούτε έχει ζητήσει να γίνει ΑΜΚ.
Δεν έχουν κινηθεί επίσης ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Διοίκηση του ΧΑ, που ενέταξαν από διετίας τη μετοχή του Πήγασου στην κατηγορία των “υπό επιτήρηση”.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι ιδιοκτήτες τγης εταιρίας: Να διαγραφεί από το ΧΑ, ώστε εν συνεχεία να μπορούν -χωρίς πολλές διατυπώσεις δημοσιότητας - να κάνουν συμφωνίες με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανείων.

Ληξιπρόθεσμα
Η αναδιάρθρωση  είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του συγκροτήματος, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του είναι υπερδιπλάσιες από το κυκλοφορούν ενεργητικό  και από τον ετήσιο ενοποιημένο κύκλο εργασιών.

Όλα εξαρτώνται λοιπόν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οι πιστώτριες τράπεζες μάλλον θα συναινέσουν αναγκαστικά σε κάποιο διακανονισμό, αλλά θα ζητήσουν να συνεισφέρει κεφάλια και ο βασικός μέτοχος, η οικογένεια Μπόμπολα.

 Τον περασμένο Μάρτιο Εθνική, Alpha και Πειραιώς έδωσαν “ανάσα ζωής” στον όμιλο, χορηγώντας ενυπόθηκο ομολογιακό δάνειο 80 εκατ. ευρώ.
Τώρα όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η διαπραγμάτευση είναι σκληρότερη, καθώς μάλιστα έχουν μπει σε υπερημερία τρία παλαιότερα ομολογιακά:
- Στις 30 Ιουνίου έληξε – μετά από παράταση – ομολογιακό 20 εκατ. ευρώ που είχε συναφθεί  με την Εθνική Τράπεζα τον Δεκέμβριο 2006.
- Επίσης στις 30 Ιουνίου έληκε ομολογιακό 10 εκατομμυρίων, που είχε ληφθεί από την Τρ. Πειραιώς τον Μάιο 2008
- Στις 31 Μαϊου έληξε η προθεσμία καταβολής του μη αποπληρωθέντος υπολοίπου (6,5 εκατ. ευρώ) ομολογιακού δανείου της Alpha Bank που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο 2009.

Προσφυγή στο άρθρο 99
Ο “Πήγασος” έχει ζητήσει από τις τράπεζες να παραταθούν αυτά τα τρία δάνεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Δεν θα είναι βέβαια και τότε σε θέση να τα αποπληρώσει, αλλά θα επιδιώξει να τα εντάξει στο πακέτου της γενικής αναδιάρθρωσης των τραπεζικών του υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  η οικογένεια Μπόμπολα εξετάζει και το ενδεχόμενο να προσφύγει η εταιρία  στη διαδικασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου να επιτύχει γενναίο “κούρεμα” των υποχρεώσεων της.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------