Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης*
Βλέπουμε όλα τα κανάλια και όλοι του παλαιού πολιτικού συστήματος να πλέκουν το εγκώμιο του Σημίτη, ενώ ο κος Μητσοτάκης προεβει σε τετραήμερο πένθος και δημοσία δαπάνη η κηδεία του
ΓΙΑΤΙ; Με ποια λογική;
Ο κος Κώστας Σημίτης εντάχθηκε στο πακ και κατά δήλωση του ιδίου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του πασοκ. Μετά από μερικούς κλυδωνισμούς διετέλεσε:
-υπουργός Γεωργίας, από το 1981 ως το 1985, και
-υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα, από το 1993 ως το 1995.
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Η γεωργία καταρρέει και η βιομηχανία φθίνει. Φταίει μόνο ο κος Σημίτης για αυτό; Όχι βέβαια. Αλλά φέρει το μερίδιο που του αναλογεί.
Σαν πρωθυπουργός τον είδαμε να ευαγγελίζεται τον εκσυγχρονισμό. Σήμερα η Ελλάδα βιώνει τριτοκοσμικές συνθήκες σε ένα ευρύτατο φάσμα της καθημερινότητας.
Επί των ημερων του τέθησαν σε λειτουργία:
Αττικό μετρό
Αττική οδός
Εγνατία οδός
Ελευθέριος Βενιζέλος (αερολιμήν)
Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο
Τελικά, ένας αυτοκινητόδρομος φέρνει ανάπτυξη; ένα αεροδρόμιο φέρνει ανάπτυξη; Προφανώς και όχι. Διευκόλυνση επιφέρουν. Τίποτε άλλο. Η Ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα άλλων παραμέτρων.
Και ποιος δεν θυμάται τις συχνές πυκνές αναφορές για “ισχυρή Ελλάδα”,
Βλέπει κάποιος να είναι η Ελλάδα ισχυρή;
Επί των ήμερων του είχαμε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το ’99, όπου περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες έχασαν μικρές ή μεγάλες περιουσίους. Εικάζεται ότι τότε χάθηκαν πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου οι μίζες και οι προμήθειες που άλλαξαν χέρια δεν θα μάθουμε ποτέ σε τι ύψη έφτασαν. Οι φήμες και οι διαρροές για διαπλοκή οδήγησαν τον Κώστα Καραμανλή να τον αποκαλέσει “Αρχιερέα της Διαπλοκής”. Για την ιστορία επί Κώστα Καραμανλή το χρέος φορτώθηκε με 50 έως 90 δις ευρώ.
Με το χρηματιστήριο, ανάγκασαν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις δεκο να ρίξουν χρήματα στο χρηματιστήριο για να το κρατανε ψηλά και έτσι παρασύρθηκε κόσμος και έπαιξε όλες τις οικονομίες του και πολλοί καταστράφηκαν.
Η διαπλοκή πιθανόν έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.
ο Τσουκάτος παραδέχτηκε πως πήγε στα ταμεία του πασοκ δισεκατομμύρια δραχμές σε μαύρες σακούλες.
Γιάννος Παπαντωνίου, Άκης Τσοχατζόπουλος, Θόδωρος Τσουκάτος, Τάσος Μαντέλης, εξοπλιστικά και Siemens μας απασχόλησαν και μας απασχολούν.
Έκανε πίσω στο ασφαλιστικό και μαζί με τους παχυλούς μισθούς που μοίραζαν όλοι οι εθνάρχες (σε μια οικονομία πάνω από τις δυνατότητες της) είχε σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του χρέους με δεκάδες ή εκατοντάδες δις. Ήταν χαρακτηριστικό τότε να βγαίνει κάποιος εργαζόμενος της δεη ή του οτε σε σύνταξη και να παίρνει σύνταξη 3.000 ευρώ μηνιαίως. Εφέτης και να παίρνει εφάπαξ 400.000 ευρώ.
Έφερε το γκριζάρισμα του Αιγαίου μετά την κρίση στα Ίμια, όπου οι βραχονησίδες έγιναν “γκρίζες” και αναγνωρίστηκαν με την ανακοίνωση της Μαδρίτης «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο», ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Και ακούσαμε για τα Ίμια να λέει ένα πρωτοκλασάτος κάτι για έναν στρατηγό άνεμο.
Επί των ήμερων του ζήσαμε και την παράδοση Οτσαλάν στην Τουρκία με τον γνωστό τρόπο στην Κένυα. Από το βήμα της Βουλής είπε για το ναυάγιο του “Σάμινα”: «Αυτή είναι η Ελλάδα»! προσωπικά δεν ξέρω αν το άκουσαν οι 81 νεκροί.
Η λαμογιά και η ατιμωρησία άνθισαν και φτάσαμε σε σημείο ο τίμιος να θεωρείται γραφικός και κορόιδο, και το λαμόγιο πρότυπο επιτυχίας.
Θυμάμαι ακόμα να λέει σε όσους διαμαρτύρονταν για την διαπλοκή και την σπατάλη, όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα, ενώ παράλληλα έφερνε τον νόμο (Βενιζέλου) περί ευθύνης υπουργών, καθιστώντας αδύνατη την ποινική δίωξη υπουργών
Όταν συγκρούστηκε με την Εκκλησία για την αναγραφή του θρησκεύματος κάποιοι λένε ότι νίκησε. Όμως στις 29 Αυγούστου 2001 ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παρέδωσε περίπου 3 εκατομμύρια υπογραφές, στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ.
Παρελάμβαναν προβληματικές βιομηχανίες και εγκαθιστούσαν τους δικούς τους όπου μάλλον ελάμβαναν χώρα πάρτι.
Υπήρξαν όμως και υγιείς βιομηχανίες που τις άρπαξαν με το ζόρι. Μια τέτοια περίπτωση γνώρισα προσωπικά με τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη να σέρνεται στα δικαστήρια για να πάρει πίσω την εταιρία του.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στο συνέδριο του 1996 προέβλεπε το μέλλον της Ελλάδος αν συνεχιζόντουσαν αυτές οι πολιτικές. Ούτε ο Σημίτης ούτε κανένα από τα μεγάλα στελέχη δεν έδειξε ενδιαφέρον. Δεν τους ενδιέφεραν τα λόγια του Χαραλαμπίδη.
Εκεί φτάσαμε. Με τις πολιτικές Σημίτη και των άλλων εκεί φτάσαμε.
Όλοι οι εθνάρχες από το 1974 και μετά κατέστρεψαν την παιδεία, εξαφάνισαν το κράτος δικαίου και εξευτέλισαν θεσμούς και την κοινωνική δικαιοσύνη και ηθική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του στην Εθνική Τράπεζα όπου τον τοποθέτησε ο κος Σημίτης μετά από αίτημα του πατρός Μητσοτάκη.
Είκοσι χρόνια μετά ο μαθητής είναι άξιος συνεχιστής του δάσκαλου. Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει εμβαθύνει σαφώς πιο πολύ ενω φέρει στους κόλπους του πολλούς Σημιτικούς.
Σύμφωνα με ένα άρθρο:
Η διακυβέρνησή του την περίοδο 1996-2004 όρισε τις συντεταγμένες – οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές – πάνω στις οποίες κινείται, έκτοτε, η χώρα
Σαν απάντηση λοιπόν στο: ΓΙΑΤΙ; Με ποια λογική;
Γιατί έτσι όφειλε και οφείλει να κάνει το παλαιό και βαθύ πολιτικό σύστημα και προσωπικό. Τιμάει τους δικούς του, όλους αυτούς που δημιούργησαν και συντήρησαν το πελατειακό κομματικό κράτος, το φεουδαρχικό ολιγαρχικό σύστημα.