Φάγανε φαγανε. Διορίστηκαν διορίστηκαν
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο της εφημερίδας:
«Καταγγέλλουν σκάνδαλο για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας
Για την ανάθεση τρίμηνου διαγωνισμού έναντι 5 εκατ. ευρώ!!!
Η σίτιση των περίπου 8.000 προσφύγων και μεταναστών που ζουν στο ΚΥΤ Μόριας είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων ευρώ, του οποίου η διεκδίκηση κρύβει έντονο παρασκήνιο και, φυσικά, πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το «παιχνίδι» της διεκδίκησης «μεριδίου» στη σίτιση δεν παίζεται όμως πάντα με ίσους όρους, ούτε… νόμιμους όρους. Από τον Φεβρουάριο όταν έγινε διαγωνισμός για ανάθεση της σίτισης για 3 μήνες, με χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ, έχει ξεσπάσει στο παρασκήνιο μια πραγματική μάχη για τη διεκδίκηση της σίτησης των προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ δύο κοινοπραξιών, η οποία φτάνει μέχρι την πόρτα της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτού του παρασκηνίου και της μάχης εντάσσονται και καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό για «στημένους» διαγωνισμούς. Καταγγελίες που αντικρούει η εταιρεία «Ελαΐτης», η οποία διαχειρίζεται από το 2016 το μεγαλύτερο μέρος της σίτισης στο ΚΥΤ Μόριας, πολύ περισσότερο όταν στη… γωνία βρίσκεται μια άλλη κοινοπραξία, που κινείται -όπως καταγγέλλει η «Ελαΐτης»- «χωρίς να έχει τις νόμιμες αδειοδοτήσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό». Μάλιστα είναι ζήτημα ημερών μέχρι το έργο της σίτισης… ν’ αλλάξει χέρια. Το όλο θέμα διερευνάται ήδη από τη δικαιοσύνη, για το αδίκημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου μετά από αναφορά της «Ελαΐτης».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 2016 η εταιρεία catering «Ελαΐτης» με έδρα τη Μυτιλήνη και νόμιμο εκπρόσωπο το Μανώλη Τζανέτο, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος (το 50%) της σίτισης των προσφύγων και μεταναστών του ΚΥΤ Μόριας. Όταν άρχισε να αυξάνεται, εδώ και ενάμιση χρόνο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έκανε κοινοπραξία με δύο εταιρείες των Αθηνών, την «PotanPan» και στην «Intersalas», προκειμένου να μπορεί ν’ αντεπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις καθώς θα πρέπει ημερησίως να σερβίρουν 10.000 μερίδες φαγητού, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Οι δύο άλλες εταιρείες της κοινοπραξίας μοιράζονται το υπόλοιπο 50% της σίτισης. Η Μυτιλινιά εταιρεία απασχολεί 35 ντόπιους εργαζόμενους, ενώ προμηθεύεται τις πρώτες ύλες αποκλειστικά από ντόπιους προμηθευτές. Μάλιστα έχει επιβάλει και στα άλλα μέλη της κοινοπραξίας να μην απασχολούν άλλο προσωπικό και η διανομή του φαγητού να γίνεται από το ντόπιο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μενού καθορίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που αναθέτει τη σίτιση και προσαρμόζεται στη διατροφή των διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν στη Μόρια. Καθημερινά στα τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) περιλαμβάνεται απαραιτήτως ένα φρέσκο γεύμα που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μυτιλήνη.
Οι 10ημεροι διαγωνισμοί
Μέχρι τώρα οι αναθέσεις γίνονταν με 10ημερους διαγωνισμούς από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω των αυξομειώσεων του αριθμού των προσφύγων, ενώ η κοινοπραξία του Ελαΐτη ήταν και η μόνη που εμφανιζόταν στους διαγωνισμούς, δεδομένου ότι διαθέτει τις εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα ν’ αντεπεξέλθει σε ένα τόσο μεγάλο έργο. «Από τη στιγμή που σου αναθέτουν το έργο, πρέπει την επόμενη μέρα να είσαι σε θέση να σερβίρεις 10.000 μερίδες φαγητού. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας, εξηγεί στα «Νέα της Λέσβου» ο Μανώλης Τζανέτος. Και συνεχίζει: «Προκαλεί όμως μεγάλη εντύπωση πως καμία άλλη εταιρεία μέχρι σήμερα δεν υποβάλλει φάκελο στους 10ημερους διαγωνισμούς, ενώ υποτίθεται ότι έχει τις προϋποθέσεις συμμετοχής και μπορεί να συμμετάσχει».
Και ο τρίμηνος διαγωνισμός
Τον περασμένο Φεβρουάριο του 2018 ο διαγωνισμός ανάθεσης της σίτισης έγινε για πρώτη φορά -μετά από ενάμιση χρόνο- τρίμηνος και όχι 10ημερος. Το ποσό για το έργο αυτό είναι 5 εκατ. ευρώ. Στο διαγωνισμό αυτό, για πρώτη φορά εκτός από την κοινοπραξία του Ελαΐτη εμφανίσθηκε και μια άλλη κοινοπραξίαμε έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όταν ανοίχθηκαν οι δύο φάκελοι, η 98 ΑΔΤΕ απέκλεισε και τους δύο για πραγματικούς λόγους. Η μεν «Ελαΐτης», σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κ. Τζανέτος, αποκλείσθηκε για παραλείψεις σε μια υπεύθυνη δήλωση, καθώς και για παράλειψη αναφοράς της ημερομηνίας του διαγωνισμού στην εγγυητική επιστολή, για τη δε άλλη κοινοπραξία οι λόγοι -σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζανέτο- ήταν πολύ πιο σοβαροί. Η άδεια που κατέθεσε η άλλη εταιρεία, φέρεται να ήταν για τη σίτιση 10.000 ατόμων, ενώ οι απαιτήσεις του στρατού είναι για 14.000. Από τη στιγμή που οι δύο κοινοπραξίες απορρίφθηκαν, συνέχισαν να «τρέχουν» τα 10ημερα αναθέσεων με πρόχειρο διαγωνισμό.
Διεκδίκηση του τριμήνου
Όμως η δεύτερη κοινοπραξία συνέχισε να διεκδικεί τον τρίμηνο διαγωνισμό και προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο «περιέργως δέχτηκε ότι η εταιρεία αυτή μπορεί να παράγει περισσότερες μερίδες από αυτές που δηλώνουν στην άδειά τους».
Δικαστική έρευνα
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επιδεικνύει ο κ. Τζανέτος (υπ’ αριθμ. 8374/24-4-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου), η δυναμικότητα της μονάδας της κοινοπραξίας αυτής κατά το χρόνο του διαγωνισμού ήταν 10.000 μερίδες ζεστής κουζίνας ανά ημέρα και όχι 14.000 που απαιτούνταν. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 208/14.2.899/13.03.2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαπιστώθηκαν πληθώρα αναληθών στοιχείων σχετικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας της, έλλειψη απαραίτητων αδειοδοτήσεων, έλλειψη της απαιτούμενης έγκρισης εγκατάστασης και επισημαίνεται ότι οι ελλείψεις και τα αναληθή αυτά στοιχεία συνεπάγονται αυτομάτως «την ακύρωση της γνωστοποίησης για τη λειτουργία της μεταποιητικής δραστηριότητας». Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, η μονάδα αυτή δεν μπορούσε καν να λειτουργεί νομίμως κατά το χρόνο του διαγωνισμού καθώς δεν είχε τις απαραίτητες άδειες και δεν μπορούσε καν να συμμετάσχει στο διαγωνισμό! Παρόλα αυτά, αντί να αποκλειστεί από το διαγωνισμό, οι διαδικασίες συνεχίζονται και μάλιστα πρόκειται να της κατακυρωθεί ένα έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου. Οι καταγγελίες αυτές, αν αποδειχθούν στη δικαιοσύνη, θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο και είναι πολύ σοβαρές για τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια εποχή που η διαφάνεια είναι το ζητούμενο».