-Κατάργηση της ευχέρειας που έχουν τα συνδικάτα για μονομερή
προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Στις περιπτώσεις μη συμφωνίας για τα ποσοστά αύξησης των μισθών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων, τόσο η εργατική όσο και η εργοδοτική πλευρά έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στον μεσολαβητή. Και αν δεν γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης, τα μέρη έχουν την ευχέρεια προσφυγής στη διαιτησία. Το αποτέλεσμα της οποίας είναι υποχρεωτικώς εφαρμόσιμο. Αν καταργηθεί αυτή η πρόβλεψη, τα συνδικάτα δεν έχουν άλλο τρόπο να επιτύχουν έστω μια μικρή εισοδηματική αναπροσαρμογή και πρακτικά οδηγούμαστε σε πάγωμα μισθών για μια τριετία.
-Απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων και στις επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων (ισχύει για τις μικρότερες).
Οι εν λόγω προτάσεις γίνονται πλέον με τη μορφή τελεσιγράφου, αφού η χώρα δεν έχει μεγάλη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Την προσεχή Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας (θα προηγηθεί αύριο η συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ) θα γίνει η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την οποία θα «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις.
Ετσι η «αυριανή» ημέρα σε ασφαλιστικό και εργασιακό θα ορίζει μηδενικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα (ουσιαστικά εσωτερική υποτίμηση των αμοιβών άνω του 10%).