Όλοι οι ιδιοκτήτες των ελληνικών καταστημάτων που καταστράφηκαν, από τις επιθέσεις με βόμβες και μολότοφ από τους αριστερούς κάνουν λόγο για ολιγωρία των κυβερνήσεων, ηθελημένα κατά την άποψή τους.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες αυτές οικογένειες επιχειρηματιών με ευημερούσες και πρωτοποριακές επιχειρήσεις που έδιναν εργασία σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, δεν ανόρθωσαν ποτέ ξανά το ανάστημά τους, ενώ χάθηκαν κυρίως μετα την καταστροφή από τα δάνεια, των πόλεμο κυβέρνησης και αριστερών οργανώσεων και τις χρεοκοπίες.
Υπήρξε μία εποχή που ένας σημερινός 30άρης δεν τη θυμάται, ενώ ένας 40άρης τη θυμάται αχνά.Μία εποχή όπου οι Αθηναίοι για να κάνουν να ψώνια τους, ειδικά την περίοδο των γιορτών, δεν πήγαιναν σε malls, που τότε δεν υπήρχαν ούτε σαν έννοια στη χώρα μας, αλλά στα δύο μεγάλα πολυκαταστήματα του κέντρου: Το Μινιόν στην Πατησίων και τον Λαμπρόπουλο στη γωνία της Αιόλου με τη Σταδίου και του ΚΑΤΡΑΤΖΟΣ στην Σταδίου.
Πόσοι από μας δεν έχουμε φωτογραφίες με τον… Άη Βασίλη στα δύο αυτά πολυκαταστήματα;
Κι αν το Μινιόν έχει περάσει στη συνείδησή μας ως το μεγαλύτερο ελληνικό πολυκατάστημα, με πάνω από 120.000 διαφορετικά είδη και προσωπικό χιλίων ατόμων, ο «Λαμπρόπουλος» είχε τη δική του ιστορία.
Και μάλιστα, μια ιστορία που ξεκινά πολύ πιο παλιά από αυτήν του Μινιόν.
Ο Ξενοφών Λαμπρόπουλος, όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1898, έβγαζε τα προς το ζην ως πλανόδιος πωλητής ανδρικών ειδών, προτού μαζέψει αρκετά χρήματα για να ανοίξει το «κανονικό» μαγαζί του.
Το οποίο με τη σειρά του τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του ήταν επικεντρωμένο στα ανδρικά είδη: πουκάμισα, εσώρουχα, γραβάτες, κάλτσες, μαντίλια και άλλα.
Το σλόγκαν «Αφοί Λαμπρόπουλοι – Διαλέγουν πριν από σας, για σας» γίνεται μία μόνιμη επωδός στις διαφημίσεις του και σημείο αναφοράς για τους καταναλωτές.
Το 1980 ήταν μία χρονιά που σημάδεψε βαθιά τον κλάδο των πολυκαταστημάτων.
Το μπαράζ εμπρησμών των αριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων (δεν συνελήφθη ποτέ κανένας) στο Μινιόν, τον Κλαουδάτο, τον Κατράντζο και τον Δραγώνα, αλλά και στο κατάστημα του Λαμπρόπουλου στον Πειραιά, το οποίο είχε κάνει εγκαίνια το 1971, σόκαρε το καταναλωτικό κοινό και προκάλεσε την οργή του κόσμου.
Φρόντισαν οι αριστεροί μετά από κάθε διαδήλωση που οργάνωναν, ομάδες κούκουλοφόρων τους, με εμπρηστικούς μηχανισμούς και μολώτοφ να καίνε και να καταστρέφουν ένα-ένα τα πολυκαταστήματα.
Στη συνέχεια δημιουργούσαν κλοιό γυρο από τα καταστήματα ώστε να είναι αδύνατη η προσέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων για να σβήσουν την φωτιά.
Ό,τι ακριβώς έκαναν και στην τράπεζα marfin με αποτέλεσμα να καούν τόση άνθρωποι.
Και όπως πάντα συμβαίνει στην ελλάδα στα εγκλήματα των αριστερών ποτέ δεν βρίσκονται και δεν τιμωρούνται οι ένοχοι.