Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Στο σπίτι του τυπογράφου δε μιλάνε για χαρτί.

Αγαπητοί κύριοι,
Όσες ώρες και αν έχετε περάσει στην παρούσα σελίδα, άλλες τόσες τουλάχιστον πιστεύω θα μείνετε στην ενημέρωση αυτή.
Σεισμός στη Χιλή μειώνει την ποσότητα πολτού και αυξάνει τις τιμές παγκοσμίως

Σαν Φρανσίσκο, 1 Μαρτίου, 2010 (RISI) : Η παγκόσμια βιομηχανία πολτού ήδη σε μια κούρσα που ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών, θα δει τις καταστάσεις να δυσκολεύουν ύστερα από τον σεισμό που χτύπησε τη Χιλή και αδρανοποίησε τα περισσότερα εργοστάσια χαρτοπολτού. Οι παραγωγοί ήδη πριν τον σεισμό ετοίμαζαν αυξήσεις από την 1 Απριλίου.
Τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια τόνοι/χρόνο πολτού σταμάτησαν να παράγονται στη Χιλή εξαιτίας οικοδομικών ζημιών, έλλειψης νερού και ρεύματος. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι η έλλειψη προμηθειών από τη Χιλή θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην Κίνα και την Νότια Ευρώπη, όπου πολλή από την παραγωγή της χώρας πωλείται, και οι τιμές έχει προγραμματιστεί να αυξηθούν αυτό το μήνα στα 30-40 δολάρια/τόνο ανάλογα την ποιότητα του πολτού.
Μεγαλύτερες καταστροφές υπέστη η Arauco, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πολτού με 3 εκατομμύρια τόνους/χρόνο παραγωγή, το οποίο έκλεισε όλα εκτός από ένα, τα εργοστάσιά της στη Χιλή. Εκπρόσωπος της Arauco είπε ότι κάποια από τα εργοστάσια καταστράφηκαν και 3 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν.

Η Empresas CMPC, με 1,9 εκατομμύρια παραγωγή το χρόνο, έκλεισε και τα τρία εργοστάσιά της λόγω έλλειψης νερού και ρεύματος. Η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα εργοστάσιά της δεν καταστράφηκαν, αλλά δεν γνωρίζει πότε θα επαναλειτουργήσουν.

Η Arauco και η CMPC παράγουν λευκασμένο radiata (από πεύκο), μη λευκασμένο κραφτ UBK (από ξυλεία κωνοφόρων (softwood)), και λευκασμένο από ευκάλυπτο ΒΕΚ. Οι αυξήσεις στην Κίνα είχαν πάρει έκταση πριν το σεισμό. Η Arauco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας σε κραφτ (softwood), έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση 40 δολαρίων/τόνο για τον πολτό softwood και 30 δολαρίων/τόνο για τον ΒΕΚ, με ισχύ από τις αποστολές Μαρτίου. Οι βραζιλιάνοι ανταγωνιστές επίσης ανακοίνωσαν αυξήσεις 30 δολαρίων/τόνο παγκοσμίως.

Πριν τον σεισμό του Σαββάτου, δεν αναμένονταν προβλήματα στο να εφαρμοστούν αυξήσεις των 30 δολαρίων/τόνο στο ΒΕΚ στην Κίνα. Συγκεκριμένα οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές και δεν αναμένονταν δυσκολίες στο να αναπροσαρμοστούν οι τιμές.
Με τα 3,7 εκατομμύρια πολτού να αντιπροσωπεύουν το 6% των 60,2 εκατομμύριων σε ποσότητα παγκοσμίως, αναμένεται πολύ σύντομα και εκτεταμένα έλλειψη στις προμήθειες. Αυτό αρχικά θα επηρεάσει λευκασμένο radiata (από πεύκο), μη λευκασμένο κραφτ UBK (από ξυλεία κωνοφόρων (softwood)) και λευκασμένο από ευκάλυπτο ΒΕΚ, αλλά πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει έλλειψη και σε άλλα είδη μιας και οι αγοραστές θα στραφούν σε αυτά για αντικατάσταση.
Οι βραζιλιάνοι παραγωγοί ΒΕΚ ίσως να μην καταφέρουν να αναπληρώσουν την χαμένη ποσότητα από την Χιλή, ανοίγοντας την πόρτα για άλλες ποιότητες από λευκασμένου κραφτ από βόρεια και νότια, (ξυλεία από κωνοφόρα, σημύδα, φυλλοβόλα ή μη κωνοφόρα δέντρα).
Παραγωγός: ‘ Αυτός ο κύκλος εκτάθηκε άλλο ένα τέταρτο. Στο μεταξύ οι παραγωγοί του βόρειου λευκασμένου κραφτ, αντιμετωπίζουν κ αυτοί μειωμένες πρώτες ύλες και θα δυσκολευτούν να κλείσουν την τρύπα. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα αυξηθούν πάλι’.

Οι πελάτες θα αντικαταστήσουν με ότι βρουν. Είναι τραγικό, αλλά στο τέλος αυτή η πληροφορία διαχέεται στην αγορά και οι τιμές ανεβαίνουν.Εκπρόσωπος παραγωγών είπε ότι θα δούμε αυξήσεις όχι μόνο το Μάρτη αλλά και τον Απρίλη και ο κύκλος θα εκταθεί άλλο ένα τέταρτο.

Μετά-σεισμόν, με την προμήθεια όλο να μειώνεται, οι αγοραστές πολτού είναι πιθανό να γίνουν πιο επιθετικοί στο να φτάσουν ασφαλές τονάζ και οι πωλητές πολτού είναι πιθανό να γίνουν πιο επιθετικοί στο να αυξήσουν τις τιμές.
Δεν είναι ασύλληπτο ότι οι τιμές στους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 200 δολάρια ή περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, με τάση 50-75 δολάρια ή περισσότερα το μήνα.Η καθυστέρηση στην ανάκαμψη θα είναι εκτεταμένη μιας και οι παραγωγοί θα πρέπει να μελετήσουν την επίπτωση του σεισμού στα εργοστάσιά τους και να παλέψουν με προβλήματα διοικητικής μέριμνας, διακοπές ρεύματος, ζημιές στις συγκοινωνίες, τα τρένα και στο λιμάνι
Όλες αυτές οι δυσκολίες δεν θα επιτρέψουν την ανάκαμψη πριν τον Ιούλιο ή Αύγουστο.

Πιστεύω να είμαστε εδώ μαζί, μέχρι τότε
γιάννης Λάζος

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------