Συνεχίζεται το «κυνήγι» κατά όσων ελλήνων έχουν την δική τους στέγη, οικόπεδο ή χωράφι.
Για άλλη μία φορά η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ βάζει στο «στόχαστρο» το μόνο πραγματικό περιουσιακό στοιχείο που έχει απομείνει στους Έλληνες πολίτες, την ακίνητη περιουσία την οποία θα κάνει «φύλο και φτερό» με πέντε νέες ψηφιακές πλατφόρμες.
Στη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνει τις δηλώσεις Ε9 φυσικών και νομικών προσώπων, και στην πλατφόρμα του Εθνικού Κτηματολογίου, προστίθενται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, καθώς και δύο νέες εφαρμογές για τα αγροτεμάχια και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ όλα τα δεδομένα – από εμβαδά και αξίες έως πολεοδομικές άδειες, ηλεκτροδότηση και παροχή νερού – θα δηλωθούν εκ νέου.
Αναλυτικότερα:
1. Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων: Η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), μιας νέας βάσης δεδομένων όπου όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς και τη χρήση τους – εάν είναι ιδιοκατοικούμενα, κενά ή μισθωμένα.
Αντίστοιχα, και οι ενοικιαστές θα δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν. Στην πράξη, για κάθε ακίνητο θα δημιουργηθεί ατομικός φάκελος, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως:
· Είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος
· Κατάσταση: ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο
· Μοναδικοί αριθμοί ταυτοποίησης: Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)
· Δεδομένα από τον ΔΕΔΔΗΕ
· Ασφαλιστήρια συμβόλαια
· Εκκρεμείς αγωγές και πολεοδομικές άδειες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Η ΑΑΔΕ θα καταγράψει όλα τα δικαιώματα επί ακινήτων – τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών -ακολουθώντας την εξής διαδικασία:
· Μεταφορά δεδομένων:
Η ΑΑΔΕ θα μεταφέρει στο ΜΙΔΑ όλα τα στοιχεία ιδιοκτησίας που διαθέτει ήδη στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου του Taxisnet.
Τα δεδομένα προέρχονται από τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 των φορολογουμένων, με βάση τις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Τα στοιχεία θα αντιστοιχιστούν με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών.
· Ενσωμάτωση μισθωμένων ακινήτων: Θα μεταφερθούν επίσης τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί ως μισθωμένα.
· Έλεγχος και επικαιροποίηση: Οι φορολογούμενοι -φυσικά και νομικά πρόσωπα – θα κληθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΜΙΔΑ, προκειμένου να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων τους.
Σε περίπτωση λαθών ή παραλείψεων, θα είναι υποχρεωμένοι να τα διορθώσουν, αποτυπώνοντας τη σωστή εικόνα των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.
2. Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά στη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων, μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων που θα συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές, παρέχοντας πλήρη εικόνα για κάθε ακίνητο.
Το νέο μητρώο θα περιλαμβάνει πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με το Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο και το υπό σύσταση Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ).
Το μητρώο θα συγκεντρώνει πληροφορίες που μέχρι σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και θα καλύπτει στοιχεία που αφορούν:
· Ηλεκτροδότηση και ύδρευση (ΔΕΔΔΗΕ, εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης)
· Πολεοδομικά δεδομένα (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – ΤΕΕ)
· Φορολογική και κτηματολογική εικόνα (Taxisnet, Κτηματολόγιο)
· Δικαστικές διαφορές (υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια, κτηματολογικά γραφεία)
· Αγροτικές επιδοτήσεις για καλλιεργούμενες εκτάσεις
· Ασφαλιστήρια συμβόλαια ακινήτων
Μεταξύ των στοιχείων που θα καταχωρούνται στο μητρώο είναι:
· Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)
· Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το αρχείο του Taxisnet (δηλώσεις Ε9)
· Αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ)
· Αριθμοί παροχής νερού (εταιρείες ύδρευσης)
· Στοιχεία πολεοδομικών αδειών (ΤΕΕ)
· Δικαστικές διαφορές και ένδικες διαφορές ιδιοκτησίας
· Ασφαλιστήρια συμβόλαια ακινήτων
· Στοιχεία αγροτικών επιδοτήσεων
· Διασύνδεση με υπηρεσίες και διαδικασίες
Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων θα διασυνδέεται με όλες τις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες, τις πλατφόρμες του Taxisnet και του Κτηματολογίου, καθώς και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν δεδομένα.
Ματωμένο πλεόνασμα από τον πρώτο μήνα του 2025!
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2025, με το «καλημέρα» του νέου έτους καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ.
Συνεχίζεται και το νέο έτος η επίτευξη υψηλών και αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, με την κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει από τη μια πως η είσπραξη νέων φόρων υπεραποδίδει και από την άλλη να απορρίπτει κάθε σενάριο μείωσης των φόρων, όπως ο ΦΠΑ, στα τρόφιμα για να ανασάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.