Οι ΗΠΑ διακόπτουν πλήρως την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω μείωσης των δικών τους αποθεμάτων!
Η απόφαση σύμφωνα με το Politico και το NBC News φέρεται να ελήφθη μετά από εσωτερική αναθεώρηση της πολιτικής χρήσης των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον ρυθμό με τον οποίο εξαντλούνται τα πυρομαχικά προχώρησε στην απόφαση πλήρους διακοπής της βοήθειας προς το Κίεβο.
Η κίνηση αυτή επηρεάζει δεκάδες α/α συστήματα Patriot, πυραύλους Stinger, συστήματα GMLRS, καθώς και χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών που η Ουάσινγκτον είχε προηγουμένως υποσχεθεί στο Κίεβο.
Ορισμένα από τα όπλα που ήταν ήδη τοποθετημένα στην Ευρώπη προορίζονταν για να παρασχεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις κάτι το οποίο δεν πρόκειται πλέον να συμβεί.
Τα εν λόγω όπλα είχαν δοθεί υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν μέσω δύο μηχανισμών:
Άμεσες αναλήψεις από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), η οποία αναθέτει νέα παραγωγή όπλων και πυρομαχικών σε κατασκευαστές.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει διαθέσει καμία πρόσθετη βοήθεια για το Κίεβο και οι υπάρχοντες πόροι αναμένεται να διαρκέσουν μόνο «μερικούς ακόμη μήνες», σύμφωνα με το Politico.
Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, υπερασπίστηκε την κίνηση ως απαραίτητο βήμα για την ιεράρχηση των αμερικανικών αμυντικών αναγκών.
«Αυτή η απόφαση ελήφθη για να τεθούν τα συμφέροντα της Αμερικής πάνω απ’ όλα, μετά από μια αξιολόγηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη και βοήθεια του έθνους μας προς άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει αδιαμφισβήτητη – απλώς ρωτήστε το Ιράν», είπε.
Η απόφαση για διακοπή της αποστολής της υπόλοιπης βοήθειας χωρίς επίσημη ειδοποίηση προς το Κογκρέσο ενδέχεται να εγείρει νομικά ζητήματα παρόμοια με την αναστολή μέρους της βοήθειας προς την Ουκρανία το 2019 υπό την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.μια κίνηση που το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης έκρινε παράνομη εκείνη την εποχή, σημείωσε το Politico.
Πόσα όπλα έδωσε η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Ουκρανία για να είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
Μεγάλος αριθμός τανκς από τα νησιάμας, τεθωρακισμένων, βλημάτων, τυφεκίων αλλά κι εκπαίδευση πιλότων F-16 περιλαμβάνονται στις λίστες με τα πακέτα βοήθειας της Ελλάδας προς την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος μέχρι σήμερα.
Το enikos.gr παρουσιάζει κάποια από τα όπλα που έστειλε η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στο Κίεβο.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει στείλει τέσσερα μεγάλα πακέτα αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία και τουλάχιστον 5 μικρότερα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα, αντιαρματικά, μπαζούκας, τυφέκια, σφαίρες και βλήματα.
Αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος 2 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλαν μέσω Πολωνίας στην Ουκρανία το πρώτο πακέτο που περιλάμβανε τυφέκια (καλάζνικοφ ΑΚ-47) και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και τα παρελκόμενα αυτών.
Η δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού περιλάμβανε αντιαρματικά όπλα, φορητούς πύραυλοι Stinger, ρουκέτες RPG και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη μεταβίβαση 32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων Μ101Α1 διαμετρήματος 105 χλστ. από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού σημαντικά όπλα για την άμυνα της Ελλάδας. Σύμφωνα με στρατιωτικούς τα συγκεκριμένα ρυμουλκούμενα πυροβόλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μάχη σε χώρους περιορισμένου γεωγραφικού εύρους και είναι αρκετά ικανά ώστε να δημιουργούν προπέτασμα πυρός σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ακόμη η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έχει ήδη πραγματοποιήσει επιπλέον αποστολές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, όπως τα ρωσικής κατασκευής και ανατολικογερμανικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1.
Τέθηκε ακόμα και ερώτημα στην κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας για την δωρεάν διάθεση του ελληνικού Πολεμικού εξοπλισμού και την αποδυνάμωση της άμυνας της χώρας και των νησιών μας
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001528/2024
προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Εμμανουήλ Φράγκος (ECR), Γαλάτω Αλεξανδράκη (ECR)
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, οι στρατιωτικές δεσμεύσεις που περιγράφονται σε 20 συμφωνίες ασφαλείας που έχει υπογράψει το Κίεβο με τους εταίρους του ανέρχονται σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημερώνει τους πολίτες για τη μεταφορά ελληνικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, έναντι των υποχρεώσεων για διαφάνεια, ιδίως εφόσον πρόκειται για δημόσια περιουσία. Αντιθέτως, πληροφορίες διαρρέονται στην Ελλάδα μόνο διά της πλαγίας οδού, από την ουκρανική κυβέρνηση.
Είναι σαφές ότι η ελληνική άμυνα —ιδίως στα νησιά μας— αποδυναμώνεται σημαντικά, με τον κίνδυνο να παρουσιαστεί παράθυρο ευκαιρίας στην επεκτατική Τουρκία, εφόσον αυτά τα όπλα δεν αντικαθίστανται.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Εφόσον συντονίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τα κράτη μέλη της ΕΕ, γνωρίζει ποιο είναι το χρηματικό κόστος των όπλων που έχει αποστείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα;
2. Καθώς οι φορολογούμενοι Έλληνες δεν ενημερώνονται για τις παραδόσεις ελληνικών όπλων στην Ουκρανία, διαθέτει κάποια παραστατικά/έγγραφα παράδοσης;
3. Με σκοπό τη διαφάνεια αναφορικά με τα ποιοτικά αποτελέσματα στην ελληνική άμυνα, καταγράφει το ισοζύγιο της σχέσης κόστους-οφέλους, ανάμεσα στα όπλα που έχει παραδώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία και στα όπλα που έχει λάβει η Ελλάδα από τους συμμάχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;
Κατάθεση: 20.8.2024