Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ | Όχι στους διαγωνισμούς που υποτιμούν τους σχεδιαστές


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την ευκαιρία του νέου διαγωνισμού λογότυπου που προκήρυξε η Αυτοδιοικητική Παράταξη του Υποψηφίου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Απόστολου Παπατόλια, για τις επικείμενες εκλογές, θα θέλαμε να σημειώσουμε για ακόμα μια φορά ότι η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας είναι αντίθετη σε διαγωνισμούς τέτοιας λογικής.
Τέτοιου τύπου διαγωνισμοί, που τελευταία ανακοινώνονται με μεγάλη συχνότητα, προσβάλουν όλους τους επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας. Στο όνομα της δημιουργικότητας κάποιοι φορείς, εταιρείες, αλλά και ιδιώτες, εκμεταλλεύονται το μεράκι και το ταλέντο των δημιουργών και σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλους, δελεάζουν με άκαρπες ελπίδες νέους συναδέλφους που αναζητούν με αγωνία τους πρώτους τους πελάτες. Ταυτόχρονα στερούν επαγγελματική ύλη από ένα δυναμικό κομμάτι της αγοράς και σε κάθε περίπτωση είναι αντίθετοι με τους διεθνείς κανονισμούς για διαγωνισμούς όπως αυτοί ορίζονται από την Icograda (Διεθνές συμβούλιο Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας).http://www.icograda.org/resources/library.htm
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός υποτιμά τους σχεδιαστές. Το χρονικό πλαίσιο (10 ημερών) για την μελέτη μιας τέτοιας πρότασης είναι πολύ μικρό, η κριτική επιτροπή δεν αναφέρεται πουθενά, οι όροι παραχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων είναι ασαφείς και φυσικά το βραβείο είναι πολύ μικρότερο από ότι θα ήταν η κανονική αμοιβή ενός επαγγελματία σχεδιαστή για την ολοκλήρωση του έργου. Να σημειώσουμε εδώ, πως έχει οριστεί πλαφόν εξόδων για τον κάθε υποψήφιο για τις προεκλογικές τους καμπάνιες και το ποσό είναι σίγουρα μεγαλύτερο από την αξία ενός “ηλεκτρονικού αναγνώστη βιβλίων (e-book reader) τελευταίας τεχνολογίας.”
Η θέληση της Ένωσης είναι να συνεργαστεί άμεσα με τους ενδιαφερόμενους και να βοηθήσει στην προκύρυξη ενός νέου διαγωνισμού, βάση των κανονισμών, με γνώμονα τον σεβασμό στο έργο και τα πνευματικά δικαιώματα των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας που εργάζονται στην χώρα μας.
Ελπίζουμε να αλλάξουμε αυτού του τύπου τους διαγωνισμούς και καλούμε τους σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας και τα μέλη της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας να μην συμμετέχουν και να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας 2010-2012
Αθήνα 17 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------