Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ έως το 2037, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, πιο πρόσφατα, ανέβασε το συνολικό ποσό στα 28 δισ. ευρώ. Πού βρίσκονται τα 3 δισ.;
Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφορά στις δηλώσεις πρωθυπουργού και υπουργού εθνικής άμυνας;
Παρουσιάζοντας το σχέδιο ως «επένδυση ευθύνης», ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει και μια αναπτυξιακή διάσταση στον εξοπλιστικό σχεδιασμό, προτάσσοντας την επιστροφή της ελληνικής βιομηχανίας στον «πυρήνα» των αμυντικών προμηθειών.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη συζήτηση για τα εξοπλιστικά στη Βουλή, ανέφερε ποσό 28 δισ. ευρώ. Από αυτό, όπως είπε, τα 11,5 δισ. έχουν ήδη διατεθεί σε προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο ποσά που αναφέρονται από τον πρωθυπουργό (25 δισ.) και τον υπουργό Άμυνας (28 δισ.) δεν είναι διευκρινισμένη.
Η ασάφεια στους αριθμούς και η απόκλιση 3 δισ. ευρώ γεννούν εύλογα ερωτήματα για τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, ιδίως σε έναν τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η εθνική άμυνα.
Πέρα από τους τίτλους και τις εξαγγελίες, δεν έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένα στοιχεία για το τι περιλαμβάνει αυτός ο 12ετής σχεδιασμός: ποια είναι τα 47 και ποια τα 14 προγράμματα, ποια είναι τα κριτήρια προτεραιοποίησης, πού πάνε τα πρώτα χρήματα, ποια είναι η απόδοση των παλαιών εξοπλιστικών.
Πίσω όμως από τα δισεκατομμύρια κρύβονται η ακρίβεια που γονατίζει τα νοικοκυριά και την οικονομία, οι άδικοι φόροι, οι μισθοί πείνας, η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.