Αυτό είναι, ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα στα παγκόσμια χρονικά – η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να εφαρμόζει μία πολιτική, αγνοώντας όλες τις προειδοποιήσεις για τα δεινά που αυτή θα προκαλέσει.
Ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα στο ABC News, πως «περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων», μετά τους δασμούς που ανακοινώθηκαν.Ο Κ.Χάσετ δήλωσε επίσης, ότι οι δασμοί του προέδρου Ν.Τραμπ «δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση έμμεσο τρόπο πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων».
Σημειώνεται πως η Ινδία δεν σχεδιάζει να απαντήσει στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί.
Για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβλήθηκε ενιαίος συντελεστής 20%, ο οποίος επομένως ισχύει και για τα ελληνικά προϊόντα.
Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι ελάχιστες και άνευ σημασίας, μόλις στο 4,8% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, και αφορούν κυρίως αγροτικά προϊόντα, καύσιμα, χάλυβα και αλουμίνιο. Οι άμεσες επιπτώσεις, επομένως, για την ελληνική οικονομία θα είναι μικρές
Διαπραγματεύσεις θέλει ακόμα και η… Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν...
Η επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τους δασμούς.
Αναγνωρίζοντας ότι οι δασμοί αντιπροσωπεύουν μια σημαντική καμπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ένωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αν χρειαστεί.