Στα «νύχια» της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέτσι μπαίνουν άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου!
Λίγους μήνες μετά την απαγγελία σειράς κατηγοριών και την επιβολή μεγάλων εγγυήσεων στους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες και στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, το γραφείο της Ευρωπαικής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, υπό τα όμματα της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέα Λάουρας Κοβέτσι, πυροδοτώντας νέες ποινικές εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, έστειλε κλήσεις για συμπληρωματικές εξηγήσεις σε δεκαέξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι και εκπρόσωποι της ΕΡΓΟΣΕ και της Κοινοπραξίας, που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης 717, για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
ενημερωτικά σημειώματα», τα οποία είχε συντάξει η ίδια, όπως ισχυρίστηκε και στα οποία αναφέρθηκε λέγοντας ότι: «Eιδικά ως προς την ασφάλεια λόγω έλλειψης συντήρησης της υποδομής και έλλειψης προσωπικού έχουν γίνει δύο ενημερωτικά σημειώματα» μετα από «αποσπασματική εικόνα που είχα από διάφορες διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών φορέων».
Παρά το γεγονός πως σε όλη τη διάρκεια της απολογίας της, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών απέκρουε όλες τις κατηγορίες και επέρριπτε τις ευθύνες για την κατάσταση του σιδηροδρόμου σε ΡΑΣ και ΟΣΕ, τα ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία αναφέρθηκε δείχνουν, πως υπήρχε πλήρης εικόνα της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εσωτερικό έγγραφο, που επικαλέστηκε η κατηγορούμενη και εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Μεταφορών στις 10 Σεπτεμβρίου του 2021, προς τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη, και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ξιφαρά, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης».
Ενώ σε άλλο σημείο του εσωτερικού εγγράφου, αναφέρεται ότι: «Η μείωση των δαπανών μπορεί να συντελεστεί με μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η πρόσληψη νέου προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες του ΟΣΕ έτσι ώστε οι αναγκαίες εργασίες να εκτελούνται εντός ωραρίου εργασίας και όχι με την παροχή υπερωριακής εργασίας στο υφιστάμενο προσωπικό, το οποίο έχει μειωθεί δραματικά και δεν έχει ανανεωθεί. Στο πλαίσιο αυτό η πρόσληψη νέου προσωπικού αφενός μειώνει το κόστος και αφετέρου αυξάνει την χωρητικότητα του δικτύου, γεγονός το οποίο για τον ΟΣΕ μεταφράζεται σε αύξηση των εσόδων. Το πρόβλημα στην άμεση πρόσληψη των κρίσιμων ειδικοτήτων εστιάζεται στις χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών».