Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Υποχρεώσεις του εργοδότη

Οι υποχρεώσεις κατά την πρόσληψη
Πολλοί εργοδότες φροντίζουν να παρακάμπτουν τη βασική τους υποχρέωση όταν προσλαμβάνουν έναν εργαζόμενο. Αυτή η ρητή υποχρέωση είναι να του γνωστοποιήσει και δη εγγράφως, τους βασικούς όρους εργασίας.

Ο εργοδότης οφείλει να γνωστοποιήσει με έγγραφο που φέρει υπογραφή κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνει για να εργαστεί με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Για τον νόμο είναι αδιάφορο αν αυτή η σχέση εργασίας είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου, αν αφορά μερική ή πλήρη απασχόληση, αν είναι εποχική ή όχι η απασχόληση.

Οι υποχρεώσεις κατά την μισθοδοσία
Μόνο αν υπάρχει εξοφλητική απόδειξη που φέρει υπογραφή του εργαζόμενου ή αντιστοίχως υπογραφή του σε μισθολογική κατάσταση μπορεί να αποδείξει ο εργοδότης ότι κατέβαλε τις αποδοχές στον εργαζόμενο.

Προσοχή εδώ: Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι εξοφλητική απόδειξη που αναγράφει ότι έχουν καταβληθεί όλες οι απαιτήσεις του μισθωτού από μισθούς δώρα υπερωρίες κ.λπ., αλλά δεν αναγράφεται το αντικείμενο και το μέγεθος της εργασίας που κατέβαλε ο μισθωτός, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προβληθεί ενώπιον Δικαστηρίου σε περίπτωση που ο εργαζόμενος διεκδικεί αποδοχές από εργασία που κατέβαλε.

Βέβαια πλέον ο εργοδότης πέραν της υπογραφής σε απόδειξη εξόφλησης ή μισθοδοτική κατάσταση μπορεί να αποδείξει τις καταβολές προσκομίζοντας καταθετήριο τράπεζας όπου εμφαίνεται ότι κατέβαλε τα οφειλόμενα ποσά σε λογαριασμό μισθοδοσίας του εργαζόμενου.
Απαγορεύει η εργατική νομοθεσία στον εργοδότη να συμψηφίσει οφειλόμενο μισθό με δική του απαίτηση κατά του εργαζόμενου που απασχολεί. Κριτήριο για να ισχύει η απαγόρευση είναι οι αποδοχές αυτές να είναι απολύτως αναγκαίες για τη διατροφή του εργαζόμενου και της οικογενείας του.
Ωστόσο στα δικαστήρια έχει επικρατήσει η άποψη ότι αυτός ο κανόνας έχει μία εξαίρεση… Συγκεκριμένα ορίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να συμψηφίσει με καταβαλλόμενο μισθό το ποσόν της ζημιάς που ενδέχεται να έχει υποστεί από τον εργαζόμενο.

Βέβαια ακόμη και έτσι ο εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει ότι η ζημιά αυτή οφείλεται σε δόλο του εργαζόμενου και βέβαια να προήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

Η υποχρεώση των κλαδικών συμβάσεων
Μια επιχείρηση, που δεν μετέχει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση ή όταν αυτή διαγράφεται ή αποχωρεί από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων, θα απαλλάσσεται της υποχρέωσης να καταβάλλει στο προσωπικό τον κλαδικό (ενιαίο) μισθό.
Η υποχρέωσή της προς το προσωπικό θα εξαντλείται στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη (τη σύμβαση της ΓΣΕΕ).

Υπό αυτή την έννοια όμως θα διαλυθούν οι εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να μην υπογράφονται συμβάσεις και οι επιχειρήσεις να μην πληρώνουν υψηλότερους μισθούς. Και έτσι κάθε σύστημα διαπραγμάτευσης θα καταρρεύσει.

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------