Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ | Διαγωνισμός Λογοτύπου ΟΝΝΕΔ

Επικοινωνία της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας με την Οργάνωσης 
Νέων της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την διοργάνωση
 του διαγωνισμού του νέου λογοτύπου της.

Aγαπητοί συνάδελφοι,
Η ανακοίνωση αυτή αφόρα την επικοινωνία του ΔΣ της Ένωσης με τον Υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικόλα Λυσιγάκη.
Το προεδρείο του ΔΣ της ΕΓΕ ενημέρωσε γραπτώς, στις 13 Οκτωβρίου, τον κ. Λυσιγάκη, για τις αντιρρήσεις που προκύπτουν σχετικά με τους όρους διοργάνωσης του διαγωνισμού του νέου λογοτύπου της ΟΝΝΕΔ.
Η ΕΓΕ ακόμα ανέφερε στην σχετική της επιστολή πως μια διοργάνωση τέτοιου τύπου, ευτελίζει το επάγγελμα και τον κλάδο των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας.
Η δημιουργία ενός λογοτύπου απαιτεί έρευνα, μελέτη, σχεδιασμό και φυσικά δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από οποιονδήποτε κατέχει ένα λογισμικό στο PC του.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέραμε πως στη σχετική ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, δεν αναφέρεται κατ’ ουδένα τρόπο ποιός μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, έστω και αν είναι ερασιτέχνης.
Ο επισκέπτης, βλέπει και ψηφίζει "λογότυπα" που πιστεύει πως είναι σχεδιασμένα σωστά, πως είναι προϊόντα σκέψης και μελέτης.
Επίσης αναφορά έγινε και στον τρόπο επιλογής και κρίσης των "έργων", δεδομένου ότι η ανάρτηση των συμμετοχών συνεχίζεται ταυτόχρονα με την ψηφοφορία των “έργων”. Παράλληλα έγινε αναφορά σχετικά με τη διαδικασία σύνθεσης της κριτικής επιτροπής, η οποία και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί, τους όρους για τα πνευματικά δικαίωματα και τα δικαιώματα τρίτων.
Τέλος στη σχετική επιστολή γνωστοποιήθηκε πως η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, ως συλλογικός επαγγελματικός φορέας των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας εξ αντικειμένου, έχει την ικανότητα αλλά και τη δυνατότητα να συμβάλει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων της προκήρυξης ενός διαγωνισμού, διασφαλίζοντας μέσα από αυτούς την ποιότητα του σχεδιαστικού προϊόντος έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πραγματικά το καλύτερο δυνατό.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το συγκεκριμένο διαγωνισμό, επιχειρηματολογώντας υπέρ της επαναπροκήρυξης ενός δημόσιου και ανοικτού διαγωνισμού κατά τα πρότυπα των διεθνών πρακτικών και κανόνων.
- - - - - - - - - - - -
Δυστυχώς η απάντηση του κ. Λυσιγάκη δεν ικανοποιήσε το αίτημά μας για αναβολή του διαγωνισμού, παρότι δηλώσε πως ασπάζεται και κατανοεί τις θέσεις της ΕΓΕ.
Επίσης ανέφερε πως σκοπός της ΟΝΝΕΔ ήταν να ενθαρρύνουν το αίσθημα της συμμετοχικότητας ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους της και για αυτό τον λόγο δεν απευθύνθηκαν σε επαγγελματία σχεδιαστή.
Κλείνοντας επισημάνε, πως η ΟΝΝΕΔ σέβεται και εκτιμά τη δουλειά των γραφιστών και πως δεν είχαν καμία πρόθεση να ευτελίσουν τον επαγγελματισμό κανενός.
- - - - - - - - - - - -
Τελευταία παρατηρούμε ανακοινώσεις διαγωνισμών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων προσβάλουν την επαγγελματική μας δεοντολογία και δεν σέβονται βασικούς όρους και κανόνες.
Προς αποφυγήν παρόμοιων μελλοντικών παραπτωμάτων προχώρησαμε στην μετάφραση και ανακοίνωση των “Όρων διεξαγωγής διαγωνισμών” έτσι όπως αυτά ορίζονται από την Icograda. Σκοπός της Ένωσης είναι να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να γνωστοποιήσει αυτούς τους κανόνες, σε όλους τους φορείς.
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010
Το ΔΣ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας 2010-2012

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------