Προβλέπει κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και της μισθωτής εργασίας, βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και την μετατροπή του συντάκτη σε έμπορο ή πλασιέ ειδήσεων.
Ανυπολόγιστες θα είναι οι επιπτώσεις και στην αγορά των MEDIA, μόνο που και αυτές θα τις πληρώσουν κυρίως οι εργαζόμενοι.
Οι επιπτώσεις αυτής της απόλυτης μονομερούς βλαπτικής μεταβολής σε βάρος της επαγγελματικής ιδιότητας και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του εργαζόμενου, που επιφέρει το νομοσχέδιο, είναι άμεσες και καταιγιστικές, αφού οι δημοσιογράφοι:
Α) Χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια) που μένουν στο συρτάρι του εκδότη.
Β) Χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.
Γ) Χάνουν την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.
Δ) Χάνουν το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης.
Ε) Χάνουν το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας, που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης του εργοδότη.
Στ) Χάνουν το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.
Ζ) Χάνουν το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 ή αίτηση πτώχευσης
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ ως μισθωτοί, εντάσσονται στο νέο φορέα ως αυτοαπασχολούμενοι!!!
Αυτό σημαίνει ότι:
- Οι δημοσιογράφοι με αυτό τον τρόπο χάνουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, διότι καταργείται η σχέση που προβλέπει η ΣΣΕ με τον εργοδότη με κατοχυρωμένο, όμως, τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας, που διασφαλίζει την ανεξαρτησία του συντάκτη.
- Καταργεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις.
- Οδηγεί σε πλήρη χειραγώγηση της ενημέρωσης, καθώς ο αυτοαπασχολούμενος, με το νομοσχέδιο, υποχρεώνεται σε εμπορική σχέση και συναλλαγή με τους εκδότες και τους καναλάρχες και με τον τρόπο αυτό η είδηση γίνεται εμπόρευμα, που μόνο την ελευθερία της έκφρασης δεν υπηρετεί.
Η πάγια θέση της ΕΣΗΕΑ και όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων είναι πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους δημοσιογράφους χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στον πυρήνα της ιδιότητας και της αυτονομίας.
Αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί και η λειτουργία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που πρέπει να επανέλθει στις γραμμές του 2012, πριν τη βίαιη αποκοπή ορισμένων κλάδων ασφαλισμένων.
Η αποδέσμευση των Δ.Π.Υ. από τον ΦΠΑ, που ήδη εφαρμόζεται, λόγω της μορφής απασχόλησης, είναι το βασικό βήμα ανατροπής της «γαλέρας», που έχουν δημιουργήσει οι εκδότες, καθώς και η γραμμή άμυνας από τις επιδιώξεις αναδρομικών επιβαρύνσεων από το ΤΕΒΕ.
Στο ερώτημα που ορισμένοι προβάλλουν για την ένταξη ή μη των ΔΠΥ στα δημοσιογραφικά Ταμεία η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά με πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις όπως των μισθωτών. Όχι σε εργαζόμενους και ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων. Να γίνουν τα «μπλοκάκια» μισθωτοί και όχι οι μισθωτοί εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».
Ένα πρόσθετο δώρο στα αφεντικά, με το νομοσχέδιο, είναι η κατάργηση του ειδικού λογαριασμού ανεργίας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) και η καταβολή 2% επί των αποδοχών ασφαλισμένων από τους εργοδότες.
Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους άνεργους δημοσιογράφους δυστυχώς η ωμή απάντηση του υπουργού ήταν: ό,τι γίνεται με όλους!!!…