Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Γνωρίστε τις τρεις κριτικές επιτροπές των ΕΒΓΕ 2014

Οι κριτικές επιτροπές των ΕΒΓΕ έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, σχεδιασμένες με σκοπό τη διασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων αποτελεσμάτων κάθε χρονιά. Χαρακτηριστικότερη ιδιαιτερότητα ίσως είναι η έως τώρα απόλυτη εναλλαγή των μελών τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος της Κριτικής Επιτροπής, μέχρι σήμερα έχει ασκήσει την ιδιότητά του αυτή μόνο μία φορά. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται μέχρι σήμερα σε 215 μέλη(!), 215 διαφορετικά άτομα που έχουν διατελέσει μέλη της κριτικής επιτροπής μόνο μία φορά ο καθένας.
Ανάμεσα στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής υπάρχει πάντα ένας εκπρόσωπος της Icograda, ο οποίος αφ’ ενός μεν φέρνει την εκ του εξωτερικού ματιά και εμπειρία στη διαδικασία της κρίσης, αφ’ ετέρου δε ελέγχει τη σωστή λειτουργία της διαδικασίας αυτής. Παρών είναι και εκπρόσωπος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος, με παρόμοιο μεταξύ άλλων στόχο, τον έλεγχο δηλαδή της διαδικασίας.
Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι κυρίως νικητές προηγούμενων ετών (ανάμεσά τους υποχρεωτικά και εκπρόσωπος του γραφείου που την αμέσως προηγούμενη χρονιά κέρδισε το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ). Με τον τρόπο αυτό (και σε συνδυασμό με το ασυμβίβαστο μέλους κριτικής επιτροπής και διαγωνιζόμενου) “διασφαλίζουμε” κατά το δυνατό ότι κάποιος δεν κερδίζει πολλά βραβεία σε συνεχόμενες διοργανώσεις. Παράλληλα, η επιλογή των μελών της ΚΕ γίνεται με γνώμονα την παρουσία σε αυτήν ενός ευρέως φάσματος εμπειριών. Δίνεται προσοχή ώστε να συνυπάρχουν στην ΚΕ επαγγελματίες από διάφορες εκφάνσεις του επαγγέλματος της οπτικής επικοινωνίας (διαφήμιση, branding, εκδόσεις, εκπαίδευση κ.ο.κ.) αλλά ακόμα και από διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Τέλος, υπάρχει το ασυμβίβαστο της συμμετοχής σε κριτική επιτροπή, με τη συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος των ΕΒΓΕ.
Aς δούμε όμως ποιοι απαρτίζουν τις φετινές κριτικές επιτροπές:

Κατηγορίες Γραφιστικής
graphics

Αγγελάκης Μανώλης O Μανώλης Αγγελάκης, γνωστός και ως tind, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Χρησιμοποιεί μια πληθώρα υλικών, καθώς και παλιές και νέες μεθόδους, ειδικά στον τομέα της μεταξοτυπίας. Παρά το γεγονός ότι έχει κλασσικές σπουδές στην γραφιστική, οι γνώσεις του ως εκτυπωτή πηγάζουν από την εργασία του ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του πατέρα του από πολύ νεαρή ηλικία. Σήμερα, δουλεύουν μαζί και μαθαίνουν εξειδικευμένες πτυχές της μεταξοτυπίας ο ένας από τον άλλο. Τελευταία επιχειρεί να ανακατευθύνει την προβολή και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της μεταξοτυπίας, τα τυπογραφικά λάθη και το μεγαλείο που τα περιβάλει μέσα από συνεργασίες με γενικότερο τίτλο “Το Λάθος είναι Ανώτερο της Τέχνης”.
Βασιλείου Πάνος Σπούδασε Εφαρμοσένες Επιστήμες και Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πέρασε από το χώρο των εκδόσεων πριν ιδρύσει τη γνωστή σε όλους Parachute® το 2001. Δουλειές του έχουν διακριθεί σε όλα τα σημαντικά εθνικά και διεθνή βραβεία (ΕΒΓΕ, ED-Awards, Red Dot, κ.λπ.) Ανάμεσα στις εταιρείες και τους οργανισμούς που του έχουν εμπιστευθεί το σχεδιασμό των γραμματοσειρών τους, συναντάμε τις ΙΚΕΑ, Kraft Foods, National Geographic, Samasung, Financial Times, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.λπ.
Μαρματάκης Βασίλης Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1973. Σπούδασε στο Λονδίνο με 1st class Hons στο Camberwell College of Arts, Master of Arts and Design στο Royal College of Art, στο Weißensee Kunsthochschule στο Βερολίνο και στο Jan van Eyck Academie στο Μαάστριχτ. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2000 στο χώρο της διαφήμισης ως art director, όπου εργασίες της ομάδας του απέσπασαν διακρίσεις στα Ermis Awards. Το 2003 ίδρυσε μαζί με την Kατερίνα Παπαναγιώτου το δημιουργικό γραφείο MNP όπου απέσπασε σειρά διακρίσεων σε ελληνικούς και σε διεθνής διαγωνισμούς (Ανάμεσά τους και το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ). Από το 2011 εργάζεται ως freelance και παράλληλα διδάσκει στη σχολή Βακαλό. Eργασίες του έχουν δημοσιευθεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κληθεί να εκθέσει και να δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Ολλανδία, στην Κύπρο, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στην Αυστρία.
Ματθαιοπούλου Μαιρίνα Γεννήθηκε στη Αθήνα και σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και γραφιστική στη σχολή Δοξιάδη. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Visual Communication του Royal College of Art στο Λονδίνο. Εργάστηκε για 2 χρόνια στο ατελιέ της “Ασπιώτη ΕΛΚΑ Γραφικές Τέχνες” υπό την καθοδήγηση του χαράκτη Τάσου. Το 1981 με μία ομάδα γραφιστών δημιούργησε το γραφείο “Μαιρίνα Ματθαιοπούλου & Συνεργάτες” . Βασικό αντικείμενο της εταιρίας τα project οπτικής επικοινωνίας με έμφαση στο σχεδιασμό εντύπων. Ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας του γραφείου, τη δεκαετία του 80 και του 90, ήταν ο πρωτοποριακός σχεδιασμός συσκευασίας μουσικών cd για πολλούς καλλιτέχνες όπως: Θάνο Μικρούτσικο, Χάρις Αλεξίου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργου Νταλάρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Κότσιρα κ.α. Το 1999 ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του ένθετου “7” της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας για το οποίο επιβραβεύθηκε με ΕΒΓΕ. Στο πελατολόγιο της εταιρείας “Μαιρίνα Ματθαιοπούλου Μ.Ε.Π.Ε., την οποία ίδρυσε το 2005 περιλαμβάνονται το Μέγαρο Μουσικής, οι Εκδόσεις Καστανιώτη, ο ΟΛΠ, η Βουλή των Ελλήνων, ο ΕΟΤ, κ.λπ.
Παπαδία Αλέκα Η Αλέκα Παπαδία γεννήθηκε το 1969. Σπούδασε αρχαιολογία στην Αθήνα αλλά ασχολήθηκε με την διαφήμιση. Από το 1994 έχει εργάστηκε ως κειμενογράφος στην McCann-Erickson, την Publicis, την TBWA, ως creative director στην Aspect, την Lowe και στην Upset! Σήμερα είναι υπεύθυνη δημιουργικού στην DDB. Έχει συνεργαστεί με εταιρίες όπως η Nestle, Lever, Volkswagen, Seat, Vodafone, Tim, ΟΠΑΠ, Hellas on Line, Alpha Bank, Toyota κ.α. Έχει λάβει πάνω από εκατό διακρίσεις σε Ermis Awards, Effie awards και Epica.
Παπαναγιώτου Πάνος Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική και σταδιακά στράφηκε στο Interior Design ενώ παράλληλα δούλεψε σε αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τελευταίο γραφείο που εργάστηκε στην Αγγλία, ειδικεύτηκε στη χαρτογράφηση και την οπτική παρουσίαση πολυδιάστατων πολεοδομικών έργων και έτσι οδηγήθηκε σ’ αυτό που ενστικτωδώς μέχρι τότε εξασκούσε και αγαπούσε: τη γραφιστική. Το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Graphic Arts & Design του Leeds Metropolitan University σηματοδότησε την επίσημη στροφή του στη γραφιστική δημιουργία με projects που περιλαμβάνουν το art direction του περιοδικού ΟΖΟΝ, εταιρικές ταυτότητες, αφίσες, σχεδιασμό ιστοσελίδων καθώς και ψηφιακές εκδόσεις. Εδώ και 4 χρόνια είναι συνιδιοκτήτης και art director της thinking, που εξειδικεύεται στην υποστήριξη εκδοτικών οίκων για τη μετάβαση τους στην ψηφιακή εποχή, ενώ παράλληλα εργάζεται σε πιο προσωπικά projects ως hellopanos.
Στεφανίδης Δημήτρης Σπούδασε γραφιστική στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην οπτική επικοινωνία και τον σχεδιασμό συσκευασιών από το Pratt Institute της Νέας Υόρκης. Έχει εργαστεί στην Pentagram Design New York όπου ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της ταυτότητας του One Laptop Per Child καθώς και για τους λογαριασμούς Novartis, Seven World Trade Center, SOM και RAMSA Architects. Ως senior designer στην FutureBrand Λονδίνου και ως design consultant – για το rebranding του ΟΤΕ – στην FutureBrand Μιλάνου. Είναι συνέταιρος στο δημιουργικό γραφείο G Design Studio το οποίο έχει βραβευθεί στα European Design Awards καθώς και με το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ 2013. Από το 2012 διδάσκει οπτική ταυτότητα και branding στο Κολλέγιο Βακαλό. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε πολυάριθμες διεθνείς εκδόσεις όπως στο Pentagram’s Black Book, Type Directors Club, Communication Arts, Print και Graphis. Είναι υπότροφος του Ι.Κ.Υ και του Ιδρύματος Ωνάση.
Χρονά Δήμητρα Η Δήμητρα Χρονά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Graphic Design στο College of Imaging Arts and Sciences του Rochester Institute of Technology της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στις Η.Π.Α. ως art director στην διαφημιστική εταιρία Saatchi & Saatchi και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης και των εκδόσεων. Από το 2000 μέχρι και σήμερα διατηρεί το δημιουργικό γραφείο Schema Design αποκτώντας σημαντικές συνεργασίες στο χώρο της ψηφιακής και έντυπης επικοινωνίας.
Glogowski Robert Ο Robert Glogowski εργάζεται ως σχεδιαστής που ειδικεύεται στην εταιρική ταυτότητα. Παράλληλα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Braunschweig University of Arts υποστηρίζοντας τους φοιτητές ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Εκκινώντας από τις δραστηριότητές του ως το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γερμανών Σχεδιαστών Επικοινωνίας, έχει καθοδηγήσει διάφορες πρωτοβουλίες με έμφαση στις πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις της δημιουργικής βιομηχανίας. Από το 2013 υπηρετεί την Icograda από τη θέση του αντιπροέδρου.

Κατηγορίες Εικονογράφησηςillustration

Γεωργαντάς Κωνσταντίνος Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε στο ΑΤΕΙ Αθηνών (Τμήμα καλ/κών σπουδών και γραφικών τεχνών – ΣΓΤΚΣ) και ακολούθησε μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην εικονογράφηση (editorial / fashion illustration) στο University of the Arts του Λονδίνου. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες και δημιουργικά γραφεία της Αθήνας και του εξωτερικού. Έχει τιμηθεί με έπαινο ΕΒΓΕ δύο φορές στο παρελθόν στον τομέα της εικονογράφησης. Σήμερα συνεργάζεται ως freelance Αrt Director με διαφημιστικές εταιρείες, δημιουργικά γραφεία, δισκογραφικές και έντυπα…
Διαλυνάς Μιχάλης Ο Μιχάλης Διαλυνάς σπούδασε στον ΑΚΤΟ art & Design στο τμήμα Comics – Cartoon και αποφοίτησε το 2006 με Bachelor in Arts. Από τότε έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της εικονογράφησης αλλά κυρίως στην μεγάλη του αγάπη, τα comics. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί εγχώρια με την Comicdom Press εκδίδοντας την προσωπική του ανθολογία το “TRINKETS: ένα πατάρι γεμάτο ιστορίες” (με το οποίο απέσπασε το βραβείο ΕΒΓΕ στον τομέα Εικονογράφηση Εξωφύλλου) και το βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά “Γράφοντας με εικόνες”. Από το 2011 εργάζεται κυρίως με εκδοτικούς οίκους των ΗΠΑ όπως την Dark Horse με την σειρά Amala’s Blade, την Archaia με τη σειρά Spera, την BOOM! κάνοντας εξώφυλλα για το Adventure Time και με την MARVEL στην σειρά Sperior Spider-Man Team-up.
Μαχαίρας Χάρης Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη τον Φεβρουάριο του 1979. Σπούδασε στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών στο Τμήμα Γραφιστικής και εικονογράφησης και από το 2001 εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικές εταιρείες και όπου αλλού του δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστεί την αγάπη του για την οπτική επικοινωνία. Aπό το 2004 έως το 2011 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβαλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδος “Athens Video Art Festival” όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνεργαστεί με καλλιτέχνες απο όλο τον πλανήτη. Παράλληλα το 2005 ιδρύει το δημιουργικό γραφείο “The Happy Artists” όπου ζεί και εργάζεται εως και σήμερα. Αντλεί την έμπνευσή του παρατηρώντας την φύση και τα μοτίβα της, τους ανθρώπους, τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους, ενώ απολαμβάνει τις απλές χαρές της καθημερινότητας και την ομορφιά της ζωής.
Σταματιάδη Nτανιέλα Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών  και εργάζεται στην Αθήνα ως ζωγράφος, εικονογράφος και καθηγήτρια εικαστικών μαθημάτων σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων απο το 2000 και έχει φιλοτεχνήσει πάνω από εκατό τίτλους. Το 2009 έλαβε βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τo 2012 έπαινο ΕΒΓΕ, καθώς και πρόσκληση συμμετοχής ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο salon du Livre στο Παρίσι. Έχει λάβει μέρος  σε  πολυάριθμες εκθέσεις εικονογράφησης και ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ από το 2010 συνεργάζεται με την γκαλερί και το μουσείο Φρυσίρα.To 2013  έλαβε δύο επαίνους ΕΒΓΕ , και τιμήθηκε με υποψηφιότητα για το διεθνές βραβείο εικονογράφησης Andersen.
Χατζούδης Ηλίας Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Γραφιστική σε τεχνική σχολή και ύστερα σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας. Εργάστηκε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του σαν γραφίστας σε δημιουργικά γραφεία ενώ παράλληλα και σαν ελεύθερος επαγγελματίας εικονογράφος κάνοντας εικονογραφήσεις για ελληνικά περιοδικά και διαφημιστικές εταιρείες. Ανέκαθεν είχε μια έφεση στον σχεδιασμό του γυναικείου φύλου και έτσι το 2006 ξεκινάει η πρώτη του συνεργασία με τις ΗΠΑ σαν pinup artist συνεργαζόμενος με διαφημιστικές εταιρείες και περιοδικά ενώ την επόμενη χρονιά εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με σχέδιά του. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 5 προσωπικά βιβλία-άλμπουμ με δουλειές του. Τα τελευταία χρόνια η καριέρα του έχει επικεντρωθεί κυρίως στον χώρο των κόμικς συμμετέχοντας στα μεγαλύτερα comic conventions του εξωτερικού (San Diego comic con, New York Comic con, London Super comic con, Emerald City comiccon κ.α.) σαν pinup-cover artist.

Κατηγορίες Ψηφιακών Εφαρμογών
digital

Λύρας Γιώργος Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε visual communication και στη συνέχεια συνίδρυσε την Orgin Design Studios. Έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε πολλές καλλιτεχνικές εκθέσεις και φεστιβάλ. Τα τελευταία 13 χρόνια έχει εργασθεί στις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες τόσο για above όσο και για below campaigns, ενώ σήμερα είναι Senior Art Director στην OgilvyOne Athens. Oι δουλειές του έχουν βραβευτεί διεθνώς και έχει κερδίσει περισσότερα από 40 βραβεία, μεταξύ των οποίων 2 Grand Ermis,18 Gold, 14 silver και 11 bronze.
Νασιώτη Μαρία Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Εργάστηκε σε θέσεις σχετικές με το web design, τα social media και το mobile design σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Ειδικεύεται στην HTML5 και το CSS3, ενώ ως πεδία ενδιαφέροντός της, αναφέρει ιδιαίτερα την ψυχολογία και το UX design. Επί του παρόντος, συνεργάζεται με την Splunk, από τη θέση της UI Engineer.
Νικολάου Στέλιος Γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε 3D Animation & Multimedia Productions στον ΑΚΤΟ, είναι όμως αυτοδίδακτος στο After Effects, κι ασχολείται μ’ αυτό απο τα 13 του. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε για ενα χρόνο στην Le Spot Productions και στη συνέχεια στο δημιουργικό τμήμα του Mad TV ως animator για δυο χρόνια, ενώ παράλληλα δούλεψε και ως freelancer με το ψευδωνυμο Henry Grey. Είναι ιδρυτικό μέλος της Monologue, όπου και εργάζεται απο το 2009 ως creative director και animator. Έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες διαφημιστικές του χώρου και στο portfolio του περιλαμβάνονται περισσότερες από 400 παραγωγές. Τον Οκτώβριο του 2013 βάζει σε τροχιά το δικό του προσωπικό brand με την επωνυμία Kain X Theory μέσω του οποίου ασχολείται αποκλειστικά με την μαζική πώληση After Effects templates στο Videohive.
Παπαευγγέλου Δημήτρης Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από το 2005 ασχολείται με το interactive design & development και έχει εργαστεί στην Beetroot Design Group και στην OgilvyOne Worldwide Athens. Ως εξωτερικός συνεργάτης έχει Το 2008 ίδρυσε το προσωπικό του γραφείο andefined.com, το οποίο αργότερα και μετέφερε στην Αθήνα. Δουλειές για τις οποίες έχει εργαστεί έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τσαγκάρη Άρτεμις Η Άρτεμις Τσαγκάρη γεννήθηκε στην Αθήνα, και σπούδασε Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παρακολούθησε ένα professional course πάνω στα 3D graphics, στο Αnimation Workshop στην Δανία. Έχει εργαστεί ως Web και Graphic Designer σε διάφορες εταιρίες πληροφορικής και πολυμεσικών εφαρμογών, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια των εικαστικών και το User Interface Design. Έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, La Facultad de Informática de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM), ως Art Director για τον σχεδιασμό έντυπου και ψηφιακού υλικού προώθησης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνή φεστιβάλ γραφιστικού και βιομηχανικού σχεδιασμού. Αυτή τη περίοδο εργάζεται ως Αrt Director στην εταιρία Greek Geeks. Περισσότερα για τα ΕΒΓΕ θα βρείτε εδώ      

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------