Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Το νερό δεν πωλείται. Ξεπουλάνε τα πάντα. Σταματήστε τους

Η περιουσία της ΕΥΔΑΠ θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών, όταν η εταιρεία έχει καθαρά ετήσια κέρδη 48 εκατ. Ευρώ

Παρακάμπτεται με φωτογραφικό τρόπο η αρνητική τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων εκμετάλλευσης και διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της χώρας μας

Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν για να περάσουν, δια της πλαγίας οδού, μέσα στο 2015, όλες οι κρατικές και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης σε κοινοπραξίες που έχουν ήδη συστήσει ντόπιοι ολιγάρχες, με ξένα, κυρίως ισραηλινά, συμφέροντα.


Πράγματι, σύμφωνα με το emprosnews.wordpress.com, πριν λίγες ημέρες προστέθηκαν οι τελευταίες πινελιές σε σχετική (ν)τροπολογία που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Σύμφωνα με αυτή, παρακάμπτεται με τον γνωστό φωτογραφικό τρόπο, η αρνητική τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων εκμετάλλευσης και διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της χώρας μας και των υγρών, μη τοξικών, αποβλήτων.

Η εξέλιξη αυτή, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τσέπες των Ελλήνων καταναλωτών αφού οι λογαριασμοί νερού θα εκτοξευθούν στα ύψη, δικαιώνει -δυστυχώς- το ΕΜΠΡΟΣ, που πρώτο αποκάλυψε και ανάδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το επερχόμενο ξεπούλημα του βασικότερου ίσως, μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα, κοινωνικού αγαθού.

Ήδη από τις 24 Αυγούστου του 2013 (φύλλο 9), είχε προειδοποιήσει τις μεθοδεύσεις των υποτακτικών του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, Βενιζέλου – Σαμαρά, να περάσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτικό σχήμα, συμμετοχή στο οποίο θα είχε και τουρκικός κατασκευαστικός όμιλος

Ακολούθησαν κι άλλα δημοσιεύματα με σημαντικότερο αυτό της 20ής Σεπτεμβρίου του 2014 (φύλλο 64), όπου κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάσαμε το σχέδιο που έχει εξυφάνει ο πιστός υπηρέτης του ομίλου Μπόμπολα, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο τελευταίος από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση – κόλαφος (υπ’ αριθμ. 1906/2014) του ΣτΕ, που ακύρωνε ουσιαστικά κάθε προσπάθεια εκχώρησης σε «επενδυτές» της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αναζητούσε παράθυρα προκειμένου αυτή να υπερκερασθεί.

Αφού εξάντλησε όλα τα νόμιμα μέσα, μάταια όμως, επέλεξε να παρακάμψει το ίδιο το Σύνταγμα στο οποίο στηρίχθηκε η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα τα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 που ρητά ορίζουν ότι «το κράτος κατοχυρώνει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας των πολιτών».

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε το ΣτΕ και έκανε κουρελόχαρτο ο Χρυσοχοϊδης με την συναίνεση του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, που αυτοπροσδιορίζεται ως «παιδί της λαϊκής δεξιάς», απαγορεύεται: «Η κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και καθιστά αβέβαιη την συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας και δη υψηλής ποιότητας».

Η λύση που βρήκε ο υπουργός Υποδομών και είναι καταφανέστατα παράνομη προβλέπει την τροποποίηση του νόμου 2744/1999. Με την νέα ρύθμιση η ΕΥΔΑΠ μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όλους τους δήμους της Αττικής αλλά και στο σύνολο της χώρας.

Συγκεκριμένα, της δίδεται η δυνατότητα να απορροφήσει τα δημοτικά δίκτυα ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από την ζώνη ευθύνης της, όπως ισχύει έως σήμερα. Η εν λόγω διάταξη που «φωνάζει» από μακριά ότι είναι αντισυνταγματική, αναφέρει ότι «η επέκταση της ΕΥΔΑΠ συνεπάγεται υποχρέωση της εταιρείας να προβεί σε επενδύσεις.Αυτές θα γίνονται μόνον εφόσον εξασφαλίζεται εύλογη απόδοση της επένδυσης και δυνατότητα χρηματοδότησής της με ίδια ή ιδιωτικά κεφάλαια».

Με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της περιφέρειας διαθέτουν προβληματικά δίκτυα τα οποία θα μεταβιβασθούν στην ΕΥΔΑΠ, η τελευταία θα (εξ)αναγκασθεί να τα παραδώσει σε ιδιώτες προκειμένου να τα εκσυγχρονίσουν.

Ήδη, σχετικό ενδιαφέρον έχει δείξει ο γαλλικός κολοσσός των ενεργειακών προγραμμάτων Suez Environnement, ο οποίος έχει συνεταιρισθεί με την θυγατρική της Ελλάκτωρ, Άκτωρ – Παραχωρήσεις, που ανήκει στην οικογένεια του «εθνικού μεγαλοεργολάβου».

Ήδη η Suez έχει αποκτήσει, από το 2009, το 5,5 % της ΕΥΑΘ, ενώ αντιπροσωπεία της είναι μόνιμα εγκατεστημένη στην Θεσσαλονίκη.

Τον τελευταίο δε καιρό στελέχη τους έχουν πυκνώσει τις επαφές τους με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και το alter ego του Γιώργου Μπόμπολα, επιχειρηματία Αναστάσιο Καλλιτσάντση.
Προκειμένου δε ο νεοσύστατος όμιλος να μην βάλει το χέρι στην τσέπη για την εξαγορά της ΕΥΔΑΠ, προωθείται η έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα συνάψει η εταιρεία από τράπεζα (μάλλον την Πειραιώς), προκειμένου δήθεν να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στην ΕΥΔΑΠ.

Και Εβραίοι στο παιχνίδι
Στο παιχνίδι, πάντως, έχει μπει και μάλιστα για τα καλά, όπως έχουμε πάλι αποκαλύψει, το «επενδυτικό» σχήμα του Αμερικανοεβραίου John Paulson, που θεωρείται ο διάδοχος του George Soros, στο παγκόσμιο τοκογλυφικό σύστημα. Πριν μερικούς μήνες αγόρασε από τον Μιχάλη Σάλλα το 9,96% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, που αυτός κατείχε.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι έχει κάνει ήδη πρόταση για να πάρει το 34,033% των μετοχών που διαθέτει στην εταιρεία το Ταμείο Αξιοποίησης (Εκποίησης) της Περιουσίας του Ελληνικού λαού, γνωστού καλύτερα ως ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν το σχήμα Suez – Άκτωρ να διευρυνθεί με την συμμετοχή του Paulson. Διεμβολισμό στο υπό δημιουργία τραστ θα επιχειρήσει, πιο πολύ για να πιέσει για μοίρασμα της «πίτας» των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, το σχήμα που αποτελείται από την ισραηλινή εταιρεία Mekorot Development, της «συμπατριώτισσας» της MIYA Water Projects, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη και τον όμιλο του «Ιατρικού Κέντρου».

Όποιοι και να είναι οι τελικοί νικητές στον «πόλεμο για το νερό», θα αναλάβουν εκτός των άλλων και την υδροδότηση των νήσων του Αιγαίου. Για τον σκοπό αυτό αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ Νήσων από 100.000 ευρώ στα 1,1 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από οικονομικής και τουριστικής άποψης, τα οποία φυσικά θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες. Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η επέκτασή της σε όλη την χώρα, η αξία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.

Μόνο η αξία του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια, που θεωρείται από τα καλύτερα στην Ευρώπη, ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ εκτός από τρία μεγάλα διυλιστήρια, ένα τεράστιο δίκτυο δεξαμενών και το συνολικό μήκος των αγωγών ποσίμου ύδατός της να ανέρχεται σε 9.500 χλμ. και της αποχέτευσης στα 6000 χλμ., διαθέτει και πελατολόγιο 4,3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Παράλληλα, έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην γραμμή Ευήνου – Μόρνου – Υλίκης – Μαραθώνα.

Όλη αυτή η περιουσία θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών αντί περίπου 300-350 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η εταιρεία έχει καθαρά ετήσια κέρδη 48 εκατ. Ευρώ. Όταν συμβεί αυτό, [εκτός από τον διπλασιασμό και τριπλασιασμό της τιμής του νερού, θα απολυθούν περίπου 1500 από τους 2300 εργαζομένους στην εταιρεία][, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν «ολιγάριθμο προσωπικό που να μην ξεπερνά τα 800 άτομα». Και βέβαια το κόστος των απολύσεων και των αποζημιώσεων θα το αναλάβει η ΕΥΔΑΠ, λίγο πριν ιδιωτικοποιηθεί

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, την Βολιβία, την Ουρουγουάη, την Γερμανία, την Γαλλία κ.ά. δίνονται πραγματικές μάχες ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, αφού εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με την κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων έχασαν κάθε πρόσβαση σ’ αυτό.
Στο Παρίσι, μετά από αγώνες των κατοίκων του, που συνεπλάγησαν επανειλημμένως με δυνάμεις της Αστυνομίας, το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτες τις δύο εταιρείες (Suez και Veolia), που κυριολεκτικά θησαύριζαν από την εκμετάλλευση του δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού στην γαλλική πρωτεύουσα.


Στην Ιρλανδία τις τελευταίες ημέρες είναι συχνές οι συμπλοκές μεταξύ υπαλλήλων της ημικρατικής εταιρείας Irish Water με καταναλωτές. Σε όλες τις βόρειες συνοικίες του Δουβλίνου όλοι οι μετρητές που τοποθετήθηκαν, ξηλώθηκαν σε μια βραδιά. Μήπως, κι εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ιρλανδών όταν, όπως δείχνουν τα πράγματα, περάσει η ΕΥΔΑΠ στους νταβατζήδες της βρύσης μας;

Γ. ΦΡΑΓΚΟΣ


Θα βάλουνε διόδια 
και στο φράγμα της 
λίμνης Μαραθώνα.

 Ξεπουλάνε τα πάντα. 
Σταματήστε τους

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------