- Δεν μπορεί η Ελλάδα, μόνη της, να πάρει δάνειο από άλλον δανειστή (πχ Κίνα, Ρωσία) καθώς δεν μπορεί να υποθηκεύσει, ούτε να ενεχυριάσει... για άλλον περιουσία ή έσοδα, ή να μεταφέρει το χρέος της… σελ 119,
- αντίθετα επιτρέπεται ο δανειστής να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του… σελ. 129, παρ 13.1.
Δηλαδή μπορεί να έχουμε δανειστεί από τη Γερμανία και να βρεθούμε χρεωμένοι στην Τουρκία και τα Σκόπια γιατί η Γερμανία θα τους έχει πουλήσει τα δικαιώματά της (τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, δηλαδή) …
- η σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο… σελ 129, παρ. 14.1 (με ότι αυτό συνεπάγεται)
- Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρώ των Ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2% κυμαινόμενο με Euribor τριμήνου για την πρώτη τριετία, 6,2% κυμαινόμενο για τα επόμενα χρόνια και +2% επιτόκιο υπερημερίας (αν έχει λήξει το δάνειο) επαναπροσδιοριζόμενο ανά εβδομάδα σελ 120 παρ. 1α και 1β και 121 παρ. 5.
- Η Ελλάδα αν δεν πληρώσει κάποιο από τα παλαιοτέρα δάνεια ( όχι τα 110 δις ) που λήγουν ή προβεί σε αναστολή πληρωμών κάποιου άλλου δανείου, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό και υποχρεούται να αποπληρώσει άμεσα το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του μηχανισμού μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις… σελ 123.
- Για να είναι νόμιμη, να ενεργοποιηθεί και να ισχύει η σύμβαση, δε χρειάζεται καμία άλλη πράξη παρά μόνο, την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου και τη νομική γνωμοδότηση του νομικού σύμβουλου του κράτους του υπουργείου οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης… σελ 130, παρ 15.1α, σελ 138 παρ.5 και σελ 140 παρ. 14.
Ούτε ψήφιση από τη Βουλή, ούτε υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε καν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τίποτα δε χρειάζεται… μόνο καλή διάθεση και τον Παπακωνσταντίνου να υπογράφει!!! Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας γίνεται δηλαδή......να το πω? δικτάτορας? Αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν?
- Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Συνταγματικά Δικαστήρια των δανειστών μπορούν να ακυρώσουν τη σύμβαση γιατί παραβιάζεται το Ευρωπαϊκό δίκαιο ή το Σύνταγμα του δανειστή αντίστοιχα. Στην Ελλάδα με βάση τη σύμβαση, δεν επιτρέπεται σε κανένα δικαστήριο να μπορεί να εκδικάσει τέτοια προσφυγή… σελ 123 παρ 6α και 6β.
- Το χειρότερο από όλα είναι το παρακάτω, όπως αναφέρεται στη σελ. 130 παρ 14.5:
«Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμοςÂ! »
Και όπως πολύ σωστά γνωμοδοτούν οι δύο νομικοί σύμβουλοι του κράτους σελ 139 παρ. 11: «Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης – συντηρητικής ή αναγκαστικής - ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση».
Με λίγα λόγια: Οι δανειστές μας θα πάρουν 110 δις ευρώ σε μία τριετία (τα χρήματα που θα πάρει η χώρα από το μηχανισμό για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη), και μετά από την τριετία αφού δεν θα μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει το συνολικό χρέος που θα είναι κοντά στα 400 δις ευρώ, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα έρθουν να πάρουν κρατικά κεφάλαια, κρατικές επιχειρήσεις, ορυκτό πλούτο και ότι φιλέτο υπάρχει στην ελληνική επικράτεια, σε γη, αέρα και θάλασσα χωρίς η Ελλάδα να μπορεί ούτε να αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμά τους αλλά και δεν θα δικαιούται να