Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ NEWSLETTER ME TA NEA TOY ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 • No 351

YΠEYΘYNΟΣ EKΔOΣHΣ: Κωνσταντίνος Πλέτσας
Εκτοξευση της τιμης χαρτιου
Σε παγκόσμια κλίμακα η ζήτηση και η προμήθεια εξαναγκάζουν τις τιμές του χαρτιού να αυξηθούν και δεν υπάρχει λύση για αυτό. Στο πρώτο μισό του 2010 οι τιμές ανέβηκαν με αποτέλεσμα να προβληματισθεί ο κλάδος. Πολλαπλοί παράγοντες συντελούν σε αυτή την αύξηση και πλέον τίθενται πολλά ερωτήματα πάνω σε αυτό το θέμα.Οι τιμές του χαρτιού αυξήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς στο πρώτο μισό του 2010, ενώ οι ετήσιες αυξήσεις προβλέφθηκαν. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες τυπογράφοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια προφανή επιλογή: να αφομοιώσουν τις αυξήσεις τιμών ή να τις μετακυλίσουν. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες τυπογράφοι εξαναγκάστηκαν να κάνουν το δεύτερο, διατρέχοντας τον κίνδυνο του να χάσουν πελάτες. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στο εξωτερικό έδειξε ότι 40% των επιχειρηματιών τυπογράφων πλήρωναν από 11% - 20% παραπάνω για το επιστρωμένο χαρτί κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ενώ 34% είπε ότι το κόστος αυξήθηκε περισσότερο από 20%. Η μεγαλύτερη αιτία των αυξήσεων είναι ο σεισμός που έγινε στη Χιλή το Φεβρουάριο.
Η χώρα παρήγαγε γύρω στο 8% του παγκόσμιου πολτού χαρτιού και η παραγωγή σταμάτησε τελείως ως αποτέλεσμα της καταστροφής, με αναπόφευκτες ακούσιες συνέπειες στον εφοδιασμό.
Ενώ ο σεισμός είναι ένα αρκετά δυσάρεστο γεγονός, σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός λόγος που υπάρχει ένα «πάρα πολύ μειωμένο» παγκόσμιο απόθεμα πολτού χαρτιού, είπε χαρακτηριστικά ο Mike Gee, διευθύνων σύμβουλος της Denmaur Idependent Papers και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εμπόρων Χάρτου (NAPM). «Κάτι άλλο το οποίο έγινε πιο αισθητό είναι ότι η κατανάλωση χαρτιού εξακολουθεί να αυξάνεται σε άλλες αγορές εκτός της Δυτικής Ευρώπης, και αυτό έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο την προμήθεια χαρτιού παγκοσμίως από απόψεως μύλων χαρτιού και κερδοφορίας» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, οι αγοραστές στην Νοτιοανατολική Ασία προμηθεύονταν μεγάλα αποθέματα πολτού χαρτιού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------