2.Μπορείτε να επιβάλλετε ύστερα από τυπική τουλάχιστον διαβούλευση με τους εργαζομένους σας το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης υπό την προϋπόθεση ότι περιορίζονται οι δραστηριότητές σας (μού αναφέρεται συνήθως η πτώση τζίρου από τα μέλη σας, άρα, αυτό κατ’ αρχήν αρκεί). Πρωτίστως βλ. αρ. 2 παρ. 3-9. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καταρτιστεί είτε συλλογικό έγγραφο (με συμβούλιο εργαζομένων ή απλούς εκπροσώπους τους - κατά μέγιστο 5 εργαζόμενους) είτε ατομικές τροποιητικές συμβάσεις εργασίας και σε 8 ημέρες να κατατεθούν στο ΣΕΠΕ επί ποινή ακυρότηας. Βλ. επίσης και παραγράφους 15-16 που δίνουν δυνατότητες ελιγμού υπό τον όρο κατάρτισης επιχειρησιακής σύμβασης με το συμβούλιο εργαζομένων.
3.Ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει το άρθρο 4 του νόμου περί θέσης σε διαθεσιμότητα μισθωτών σας. Προσοχή όμως, υπάρχει μία παγίδα: ο νόμος μιλάει για μισθωτούς όχι ημερομίσθιους. Συμφωνία με ημερομίσθιο περί θέσης του σε διαθεσιμότητα, κατ’ αρχήν περιέχει συνομολόγηση της ιδιότητάς του αυτής εκ μέρους του εργοδότη. Ο μέγιστος χρόνος διαθεσιμότητας είναι για 3 μήνες και για να τεθεί και πάλι ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα, πρέπει να παρέλθουν ακόμη 3 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων ύστερα από τη διαθεσιμότητα.
4.Κατά το άρθρο 7 του νόμου «επιτρέπεται» η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε περίοδο αυξημένης απασχόλησης και μειωμένης απασχόλησης (παρ. 1). Κατά τη πρώτη περίοδο ο εργαζόμενος δύναται να απασχολείται μέχρι 10 ώρες ημερησίως με αντίστοιχή μείωση των ωρών εργασίας του εντός της δεύτερης περιόδου. Προσοχή στην περίοδο αναφοράς που δεν δύναται να υπερβαίνει τους 4 μήνες. Παρά ταύτα, βλ. και την παράγραφο 2 του άρθρου 7 που επαναλαμβάνει παλαιότερου νόμου διάταξη και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσης από την περιορισμένη 4μηνη περίοδο αναφοράς υπό την έννοια ότι εισάγει διάστημα διευθέτησης εργασίας 32 εβδομάδων ετησίως. Ωστόσο, ο εργαζόμενος δύναται να αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τέτοια άρνηση δεν αποτελεί λόγο απόλυσης. Δυνατότητα ελιγμού, και εδώ, παρέχει η παράγραφος 8.
5.Στο άρθρο 6 του νόμου παρέχεται η δυνατότητα κατάτμησης αδείας (επιτέλους) τόσο με πρωτοβουλία του εργαζομένου όσο και με πρωτοβουλία του εργοδότη.
6.Τέλος, κατά το άρθρο 8 του παρόντος νόμου, η εργασία κατά την 6 ημέρα, αμείβεται με προσαύξηση 30% όταν από την επιχείρηση εφαρμόζεται το σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.