Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Τον Απρίλη οι άνεργοι έφτασαν τους 711.699.

Οι χιλιάδες επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ διαψεύδουν με το χειρότερο τρόπο την κυβερνητική πολιτική. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Απρίλη οι άνεργοι έφτασαν τους 711.699.
Από το σύνολο των ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) φτάνουν τους 502.760. Επίσης, από το σύνολο των ανέργων, μόλις το 1/3 (242.108 τον Απρίλη) επιδοτείται με το πενιχρό επίδομα ανεργίας (454 ευρώ).












Στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με την οποία θα αρχίσει η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο προχωρά η κυβέρνηση. Μια μέρα μετά την πανεργατική απεργία, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος με επιστολή του προς τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) τους καλεί να διαβουλευτούν(!) για την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο, που ήδη από τις αρχές του Μάη είναι νόμος του κράτους, προβλέπει μεταξύ άλλων:
* Τα όρια απολύσεων αυξάνονται από 2% που είναι σήμερα σε 4%, για τις επιχειρήσεις με 200 εργαζόμενους.
* Οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων που απολύονται μειώνονται, ενώ υπάρχει η επιδίωξη αυτές να καταβάλλονται σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί για εφάπαξ και άμεση καταβολή που ισχύει σήμερα.
*
Καταργείται ο κατώτατος μισθός για νεοπροσλαμβανόμενους και μακροχρόνια ανέργους. Με αυτόν τον τρόπο και η ΕΓΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι αυτοί έως 24 ετών θα υπογράφουν σύμβαση μαθητείας μέχρι 12 μήνες, κατά την οποία θα λαμβάνουν μόνο το 80% του μισθού που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές. Στη συνέχεια, θα μπορεί ο εργαζόμενος να μπαίνει σε πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για άλλα τρία χρόνια.
* Καταργούνται ντε φάκτο οι συλλογικές συμβάσεις και ειδικά η ΕΓΣΣΕ που παύει να αποτελεί τη βάση για τις υπόλοιπες συμβάσεις, κλαδικές, επιχειρησιακές και ομοιοεπαγγελματικές. Το μνημόνιο και το σχετικό άρθρο του νόμου 3845/2010 ρητά ορίζει ότι «οι όροι των ειδικών Ομοιοεπαγγελματικών - Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν(!) έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Γενικών Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και
οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Γενικών Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
* Επιπλέον το μνημόνιο προβλέπει τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης στην εργασία». Οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό, αφού το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής θα καλύπτεται από το επίδομα ανεργίας. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν τις «επιταγές» αυτές ακόμα και αν δεν εξασφαλίζουν εργασία στους ανέργους, αλλά απλώς στήνουν «προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».
* Ενισχύεται ο ρόλος των Εταιρειών Ενοικίασης, καθώς αναλαμβάνουν να απασχολούν μακροχρόνια ανέργους και ηλικιωμένους που τους προωθούν στις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ουσιαστικά η απασχόληση στο Δημόσιο περνάει στα χέρια των δουλεμπόρων.



Πριν κλείσει και το τελευταίο τυπογραφείο, μήπως ήρθε η ώρα να γίνει μια συγκέντρωση όλου του κλάδου;;; Να δούμε το που βαδίζουμε και το τι πρέπει να κάνουμε... Πάλλα, Κόκκορη, Τόλη, Ματζώρο για σκεφτείτε το λίγο. Νομίζουμε ότι πιο πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.

Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------