Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Νέες επιβαρύνσεις για τα ακίνητα μέσω πιστοποιητικών

Όπως αναδεικνύει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, έρχεται μια σειρά τεσσάρων πιστοποιητικών που φορολογούν την καθημερινή λειτουργία των σπιτιών.


Πρόκειται για την πληρωμή νέας μορφής χαρατσιών, με τα λεγόμενα πιστοποιητικά - φόρους που αφορούν το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κάθε διαμερίσματος ή ακινήτου των οποίων οι επιβαρύνσεις θα ανέρχονται έως τα 500 ή ακόμα και τα 1.000 ευρώ για το καθένα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, την αμοιβή πολιτικού μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», την αμοιβή ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και την αμοιβή μεσίτη αστικών συμβάσεων - εφόσον βέβαια έχει μεσολαβήσει. Δηλαδή μια σειρά ενεργειών θα επιβαρύνει την καθημερινότητα όσων κατέχουν σπίτια σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη λόγω και των δεδομένων ζητημάτων με τα κόκκινα δάνεια- και ενώ ανοίγει το θέμα των πλειστηριασμών ακόμα και της α’ κατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ακόμα και για να υπάρξουν μεταβιβάσεις των ακινήτων θα πρέπει να έχουν εκδοθεί αυτά τα πιστοποιητικά, αλλιώς θα εμποδίζεται οποιαδήποτε αγοραπωλησία, ακόμα καλά-καλά και η ενοικίαση των ακινήτων. Μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει την ήδη ρημαγμένη αγορά του real estate σε πραγματικό μαρασμό και θα την αποτελειώσει.

Ηδη η ΠΟΜΙΔΑ, αναδεικνύοντας το θέμα, μιλά για τα ελληνικά νοικοκυριά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό διότι σε μια φάση όπου τα μισθώματα έχουν πέσει δραματικά, πολλά σπίτια παραμένουν ξενοίκιαστα και η περιουσία βάλλεται λόγω ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν νέα χαράτσια που θα φθάνουν έως και στο 70%-80% του συνολικού ΕΝΦΙΑ. Και μάλιστα με τρόπο επαναληπτικό, καθώς θα καλούνται να ανανεώνουν ανά τακτά διαστήματα τα πιστοποιητικά αυτά. Αν και αρχικά συζητιέται η ανά πενταετία έκδοση αυτών των πιστοποιητικών, υπάρχει περίπτωση αυτή να πάει στα 2 ή 3 χρόνια. Ουσιαστικά δηλαδή ένα έκτακτο χαράτσι θα μονιμοποιηθεί.

Ο κ. Παραδιάς υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν σε υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, κάτι που τους καθιστά κυριολεκτικά φόρου υποτελείς στους ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους επ’ αμοιβή σε όλα τα σπίτια και τα κτίρια, και φυσικά ανοίγοντας νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τη διαφθορά και τη συναλλαγή. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μια φιλική διευθέτηση προς τον κλάδο των πολιτικών μηχανικών, απ’ όπου προέρχονται πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ο οποίος -με λογικά όντως επιχειρήματα- καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης και των αποφάσεων εις βάρος του. «Επιδιώκεται από την κυβέρνηση και από στελέχη της με διαδρομή στον χώρο να κατευναστεί ένας επαγγελματικός κλάδος με… ανάθεση έργου που ουσιαστικά γίνεται στις πλάτες των χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, εκφράζεται ο κίνδυνος αυτή η προοπτική να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια δημόσιων εσόδων από τον φόρο κληρονομιάς. 



Δεν ξεγελούν τους τυπογράφους η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ του κκε και τα τσιράκια τους

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν;;;;

Μήπως η κρίση στον κλάδο έχει ρίζα στην ΚΡΙΣΗ ΙΔΕΩΝ που υπάρχει σε αυτόν;

Η διέξοδος βρίσκεται στη δική μας πάλη.
Πρέπει να εξασφαλιστεί η δουλειά του καθενός.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου να περάσουν στην αντεπίθεση.
Ανυποχώρητος ταξικός αγώνας (κλικ εδώ)
Το τέλος της αυταπάτης. Δικαιολογημένος ο φόβος τους... Δε θα «ξεμπερδέψουν»!!! (κλικ εδώ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------